Квіти дарують радість та затишок, створюють хороший настрій та прикрашають оселю. Навіть якщо вони рукотворні, але красиві, то вони і інтер’єру пасуватимуть, і елементами декору можуть бути. Під час сьогоднішнього майстер-класу ми навчимось робити червоні маки. Їх можна використовувати для оформлення подарунків, прикрашати ними помешкання, одяг і себе (приміром у заколці для волосся).
Дикий мак – рослина, овіяна міфами та легендами. Про походження квітки вперше згадали у своїх міфах давні греки. Сподіваюсь, одна з легенд буде цікавою й нашим читачам.
Легенда про мак
Володар підземного царства Аїд вирішив викрасти прекрасну Парсефону. Однієї ночі він здійснив свій намір. Мати Парсефони – Деметра – богиня земної родючості – дуже зажурилася через доньку і пішла шукати її по всій землі. Не знаходила спокою мати ні вдень, ні вночі. Не лякав її ні дощ, ні холод - вона все йшла та шукала дочку. Страждання нещасної матері викликали співчуття у бога Зевса. Повелів він зробити так, щоб за кожним кроком Деметри виростала квітка маку. Саму ж квітку створив бог сну Гіпнос, наділивши її магічними властивостями. Богиня щодня збирала ці красиві та незвичні квіти, а коли збирала великий букет, нарешті заспокоювалась і на деякий час засинала.
Створюємо маки
Для роботи нам потрібні підкладочна тканина червоного кольору – 15 грн за метр, чорні нитки “Муліне” - 10 грн. Також знадобляться ножиці, голка, свічка.
Спочатку із підкладочної тканини вирізаємо чотири кола діаметром від 7 до 5 сантиметрів з кроком у півсантиметра. Вони слугуватимуть пелюстками маків. Діаметр кіл залежить від того, якої величини квітка вам потрібна. Також можна використати іншу тканину чи стрічку.
Над свічкою нагріваємо наші кола по краю. Тканина плавиться і стягується. Ми отримуємо опуклі частини квітки. Їх потрібно поскладати одна на одну, починаючи з найбільшого діаметра. Підносити тканину надто близько до полум'я не можна. Навіть якщо вона не горить, кіптява від свічки її зіпсує.
Робимо серединку мака. Для цього намотуємо на пальці чорну нитку. З одного краю зв’язуємо отриманий пучок, а з іншого його розрізаємо.
Тепер залишилося пришити серединку до пелюсток - і мак готовий. Все швидко й просто. Цікавого вам рукоділля.
Христина РУДЬ
{photo_gallery id=3496|}
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 38 від 17 вересня 2025
Читати номер