Партнер рубрики Події

У Тернополі показали унікальні "Кобзарі" Шевченка з найбільшої колекції в Західній Україні

У Тернополі показали унікальні "Кобзарі" Шевченка з найбільшої колекції в Західній Україні
  • До дня народження Тараса Шевченка у Тернополі показали колекцію унікальних "Кобзарів", серед яких є ті, що були видані за життя письменника.
  • Колекція у Борщеві тепер є однією з найбільших в Західній Україні.
  • Як виглядав почерк відомого поета та художника та що він робив на Тернопільщині – читайте у матеріалі!

У всьому світі сьогодні, 9 березня, святкують 207–річницю з дня народження видатного українського поета. До цього свята у Тернополі представили колекцію «Кобзарів». Кожна книга з колекції – унікальна по-своєму.

Є книга, яку міг тримати в руках сам Шевченко

– На цій виставці представлено близько 150 примірників різних видань, – розповідає завідуюча відділом Борщівського обласного краєзнавчого музею Олена Дуда. – Серед них є один з найстаріших в нашій колекції, який видано 1860–го року. Ідея збирати колекцію «Кобзарів» виникла ще у 1993 році. За цей час колекція розширилась до майже 300 різних примірників. Нам приносили книги звичайні люди, меценати. Кожна книга по-своєму унікальна та цінна. Є різні редакції, видання з ілюстраціями. Також ми маємо книги видані на інших мовах. У Борщеві тепер є одна з найбільших колекцій в Західній Україні, яку ми будемо продовжувати поповнювати.   

Відео дня

Серед примірників можна побачити «Захалявну книжечку». Маленького розміру примірник містить у собі твори, які написав поет у 1847–1850-х роках, перебуваючи у засланні. В цій книжечці зібрані рукописи Шевченка. Можна побачити почерк поета та правки, які він вносив. В колекції є кілька таких «Кобзарів», де твори надруковано почерком поета.

– «Кобзар» перекладено на понад 100 мов світу, – розповідає Олена Дуда. – Всі книги на усіх мовах ми не маємо, але є в колекції «Кобзар» казахською, французькою, польською, російською та іншими мовами.

Є і факсимільний «Кобзар» – перевидання, яке виглядає так само, як і перший Кобзар.

– Виокремити якісь видання з колекції важко. Найцінніші звісно ті, які побачили світ за життя поета, – продовжує пані Олена. – Ми маємо видання «Гайдамаки», випущене у Петербурзі. Це раритетна книга 1886–року. Воно унікальне тим, що воно ілюстроване. Є чотиритомні видання з коментарями академіка Білецького, який коментує твори та життєпис поета. Тому всі ці книги є цінні.

Що робив Шевченко на Тернопільщині?

Мало хто знає, що Тарас Шевченко відвідував Тернопільщину. Зокрема він побував у Почаївській лаврі. Там він створив чотири картини.

– Зі школи дітям Шевченко відомий як поет, прозаїк, драматург, але ми забуваємо, ким був він за фахом, – каже директор обласного художнього музею Ігор Дуда. – А він художником. Все своє життя він малював. В жовтні 1846 року він був на Тернопільщині. Його відправив сюди генерал–губернатор з однією метою – змалювання пам’яток архітектури Почаївської лаври. Він виконав чотири акварелі лаври.    

Оригінальних робіт у Тернополі немає – лише репродукції. Справжні роботи зберігаються у Києві. Ще одна картина, написана Шевченком, є у Львові.

Усі чотири акварелі зберігаються у Київському державному музеї Т.Г. Шевченка. Є дані, що в Почаєві Шевченко зустрічався з польським скрипалем віртуозом і композитором Каролем Ліпінським. Дослідники вважають, що Шевченко відвідав також деякі села поблизу містечка – Крутнів, Лідихів, Лопушно, Лосятин та інші. З Почаєва його дорога пролягала до древнього міста Кременця, в якому він пробув доволі часу і познайомився з усіма його визначними пам’ятками, як от: Замковою горою, гімназією та ліцеєм, будинком, де проводив дитинство відомий польський поет Юліуш Словацький та іншими.

А от чи писав Шевченко якісь літературні твори на Тернопільщині історикам невідомо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:07 Дев'ятеро в легковому авто: на кордоні затримали «партію» чоловіків-утікачів, серед яких тернополянин play_circle_filled photo_camera 20:02 Присвята друзям, які віддали життя в бою: на Тернопільщині відбулась теренова гра «Гурби-Антонівці» photo_camera 19:02 Вийде «сухим із води»? Чи справді депутат Захарків втік за кордон і яке покарання 18:02 У Чорткові на благодійному аукціоні зібрали чверть мільйона гривень для ЗСУ photo_camera Від читача 11:52 Ефективна співпраця на допомогу людям 17:20 У лікарні помер 17-річний Андрій, який із другом потрапив у ДТП на мотоциклі 16:35 Тернопільські хірурги провели надскладну операцію пораненому воїну ЗСУ 15:50 Загинули троє людей, ще семеро — травмовані: за вихідні в області трапилось вісім аварій photo_camera 15:15 У Шумську побили 17-річного хлопця: підозрюють депутата районної ради 14:37 На кукурудзі змахінував 8,3 млн грн: судитимуть екскерівника держпідприємства з Тернопільщини 14:00 В Тернопільському районі відкрили пам’ятну дошку полеглому воїну Андрію Рудому 13:40 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:10 У Тернополі відбудеться дефіле містян у вишиванках 12:35 Про заморозки на ґрунті попереджають тернопільські синоптики 12:05 У лікарні помер 24-річний тернополянин, який постраждав в аварії у сусідній області 11:20 У Збаражі з Днем матері оригінально привітали мам футболістів photo_camera 10:50 У Тернополі відремонтують дорожнє покриття ще на восьми вулицях 10:10 На фасаді школи №8 встановлять меморіальну таблицю письменнику Левкові Крупі 09:30 У Кременці відкрили туристичний сезон: що подивитись у місті 09:01 Із 13 травня частково перекриють рух транспорту на Микулинецькій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up