Партнер рубрики Події

Терміново потрібна кров для військових! Журналісти «20 хвилин» перевірили, як стати донором у Тернополі

Терміново потрібна кров для військових! Журналісти «20 хвилин» перевірили, як  стати донором у Тернополі
  • Для поранених військових необхідна донорська кров. Її можна здати у Тернопільському обласному центрі служби крові. Її відправляють на фронт, щоб рятувати життя наших захисників.
  • Журналісти «20 хвилин» долучилися до збору та дізналися, що потрібно для того, аби стати донором. Як усе відбувається? Про це у матеріалі!

У Тернопільському обласному центрі служби крові повідомили про те, що терміново потрібні донори крові для потреб військових Збройних сил України. Вкрай необхідна кров з негативним резусом 1, 2, 3 та позитивним резусом 4 групи.

Журналіст «20 хвилин» також вирішив долучитися та здати кров. Як це відбувається та що потрібно для того, аби здати кров, якщо ви плануєте зробити це вперше. 

Як відбувається процедура

Центр служби крові знаходиться за адресою вул. Клінічна, 8. Прийом донорської крові проводять у будні з 8:00 до 13:00.

Відео дня

Спершу необхідно зареєструватися. Реєстратура знаходиться на першому поверсі біля входу. Вам необхідно мати з собою паспорт. Більше ніяких довідок чи документів не потрібно. Реєстрація зайняла у нас кілька хвилин.

Нам видали спеціальну довідку з анкетою. Її потрібно заповнити, вказавши своє ім’я, дату здачі крові та підпис. Потрібно ознайомитися з переліком протипоказів.

Після цього потрібно пройти на огляд до терапевта. Лікар проводить огляд, запитує про самопочуття, наявність захворювань, тощо. Також вимірюють тиск. Це також займає кілька хвилин. Якщо протипоказів до здачі крові немає – можна йти до лабораторії.

Оскільки журналіст вперше здає кров – йому визначили групу та резус-фактор. Для цього проводять забір крові з пальця. Це не боляче та займає небагато часу.

– Це стандартна процедура визначення групи крові, – каже лаборантка Ольга Коркіна. – Результат вносять у електронну систему, тому коли ви прийдете до нас наступного разу – робити повторний аналіз не потрібно. У лабораторії ми лише зареєструємо вас.

Перед здачею крові лікарі радять випити чаю та з’їсти печиво в буфеті центру переливання. Це безкоштовно. Медики також радять снідати перед процедурою. Однак їжа не повинна бути жирною. Можна попити чай з печивом або кашею. Це потрібно для нормального самопочуття. Також напередодні процедури за 2 дні потрібно відмовитися від «важкої» та жирної їжі та алкоголю. Не можна вживати ліки на розрідження крові.

Сама процедура відбувається на третьому поверсі закладу. Як розповіли медики, від 8:00 до 11:00 кров здали 40 донорів. Це непоганий результат. Люди відгукуються, але крові потрібно багато, тож усіх небайдужих тернополян, які не мають протипоказів, запрошують зробити свій внесок у порятунок життів захисників.

Звичайна доза крові, яку відбирають – 450 мл. Лікарі пояснюють що ця доза абсолютна нешкідлива і безпечна для здоров’я донора. Після процедури у людини зберігається добре самопочуття, апетит, нормальна працездатність.

Сама процедура не болісна – неприємне відчуття є лише мить, коли вводять спеціальну голку у вену. Сам забір триває приблизно 10 хвилин. Впродовж процедури лікарі запитували про самопочуття.

На місце уколу накладають пов’язку. Її радять не знімати впродовж трьох годин. Також лікарі дають рекомендації – не підіймати нічого важкого рукою, з якої проводили забір, добре поїсти та пити більше води впродовж двох днів, щоб «наводнити» організм. Також радять відпочити та не навантажувати себе після процедури.

Разом з довідкою про здачу крові після процедури донорам дають шоколадку, сік та воду, щоб відновлювати сили. Здавати кров знову можна через 2 місяці.

Передають на фронт 

У центрі переливання розповіли, що коли з'являється потреба - про це повідомляють донорів. Кілька днів проводять забір та підготовку крові. Після цього її передають у потрібні місця. Тому потреба у здачі крові є не щодня, а лише у визначені терміни. 

– Ми періодично заготовляємо кров для потреб військових. Її ми передаємо на фронт. Наразі є потреба у донорах усіх груп кров з резус-негативним фактором та позитивним фактором четвертої групи, – розповідає завідувачка донорського центру Віра Монастирська. – Ми повідомляємо донорів про необхідність у певній групі крові, щоб раціонально заготовляти та передавати кров, оскільки вона також має свій термін придатності – до 42 днів. Тому іноді, якщо крові певної групи і резус-фактору достатньо, ми просимо людей прийти та здати кров пізніше, коли з'явиться потреба, щоб ефективно використовувати запас.

На офіційних сторінках центру публікують повідомлення про потреби у донорах та збори крові для військових. Також потрібна кров і для звичайних пацієнтів лікарень. Здаючи кров, ви рятуєте не одне життя. Вона може знадобитися новонародженій дитині, породіллі, онкохворому, чи людині, що потрапила в аварію, – кажуть медики.

Як підготуватися

Перед процедурою радять гарно відпочити і виспатися. Не можна здавати кров після нічної зміни.

Напередодні відмовтеся від вживання жирної, смаженої, гострої та копченої їжі, жирного молока, сметани, масла, яєць, бананів. Рекомендується солодкий чай, компот, узвар, соки, морси, мінеральна вода, овочі фрукти.

Зранку з’їжте  легкий сніданок та чай з печивом. Не вживайте алкоголь та енергетичні напої за 48 годин (2доби) до процедури здачі крові, лікарські засоби за 72 години (3 доби), не куріть протягом 2 годин до процедури та протягом 2-3 годин після.

Безпосередньо після кроводачі відпочиньте 10 хвилин, а у випадку поганого самопочуття негайно повідомте медичний персонал. Після донації не куріть 2 години. Протягом 8 годин не можна займатися важкою фізичною працею, вживати спиртні напої, управляти транспортними засобами, працювати на висоті.

Які протипокази

Для донорів проводиться безкоштовне медичне та лабораторне обстеження  з видачею довідки про стан здоров’я (гепатит В і С, сифіліс, ВІЛ, група крові, резус-належність). Проводити цей аналіз самостійно не потрібно.

До слова, у Тернополі всі охочі можуть безкоштовно перевірити, чи не є вони носіями цих захворювань. Більше про те, як та де це зробити, читайте у матеріалі:

Як пройти безкоштовне швидке тестування на гепатит та ВІЛ у Тернополі: Ми перевірили

Абсолютними протипоказаннями до донорства крові є наступні захворювання.

Гемотрансмісивні захворювання

1. Інфекційні:

– СНІД, носійство Віл-інфекції;

– сифіліс вроджений або набутий;

– вірусні гепатити, позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів.

– туберкульоз, усі форми;

– бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба Крейтцфельдта – Якоба .

2. Паразитарні:

– ехінококоз;

– токсоплазмоз;

– трипаносомоз;

– філяріатоз;

– ришта;

-лейшманіоз.

Соматичні захворювання

1. Злоякісні новотвори.

2. Хвороби крові.

3. Органічні захворювання ЦНС.

4. Повна відсутність слуху і (або) мови.

5. Психічні захворювання.

6. Наркоманія, алкоголізм.

7. Серцево-судинні захворювання:

– гіпертонічна хвороба II – III ст.;

– ішемічна хвороба серця атеросклероз;

– атеросклеротичний кардіосклероз;

– облітеруючий ендоартеріїт;

– неспецифічний аорто артеріїт;

– рецидивуючий тромбофлебіт;

– ендокардит;

– міокардит;

– вади серця.

8. Хвороби органів дихання:

– бронхіальна астма;

– бронхоектатична хвороба;

– емфізема легень;

– обструктивний бронхіт;

– дифузійний пневмосклероз у стадії декомпенсації.

9. Хвороби органів травлення:

– ахілічний гастрит;

– виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки.

10. Захворювання печінки і жовчних шляхів:

– хронічні захворювання печінки, у тому числі токсичної природи і неясної етіології;

– калькульозний холецистит з повторюваними приступами і явищами холангіту;

– цироз печінки.

11. Захворювання нирок і сечовивідних шляхів у стадії декомпенсації: дифузні й вогнищеві і ураження нирок, сечокам’яна хвороба.

12. Дифузні захворювання сполучної тканини.

13. Променева хвороба.

14. Хвороби ендокринної системи у випадку порушення функцій і обміну речовин.

15. Хвороби лор – органів:

– озена;

– інші гострі і хронічні важкі гнійно-запальні захворювання.

16. Очні хвороби:

– залишкові явища увеїту, ірит, іридоцикліт, хоріоретініт;

– висока міопія (6 Д і більше);

– трахома;

– повна сліпота.

17. Шкірні хвороби:

– розповсюджені захворювання шкіри запального і інфекційного характеру.

– псоріаз;

– еритродермія;

– екземи;

– червоний вовчак;

– пухирчасті дерматози;

– грибкові поразки шкіри (мікроспорія, трихофітія, фавус, епідермофітія) і внутрішніх органів (глибокі мікози);

– гнійничкові захворювання шкіри (піодермія, фурункульоз, сікоз).

18. Остеомієліт гострий і хронічний.

19. Оперативні втручання з приводу ампутації або резекції органа і трансплантації органів та тканин.

Форми ризикованої поведінки :

1. Наданням сексуальних послуг за плату.

2. Статеві стосунки з малознайомими особами без презерватива.

3. Часта зміна статевих партнерів.

4. Гомосексуальні стосунки.

5. Наркоманія.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • НАДЯ ЯДАН

    Раніше можна було через рік,тепер через пів року.Дивно трохи,але якось так.
  • НАДЯ ЯДАН

    Після набивки тату,кров можна здавати через пів року.
  • Любов🇺🇦

    А якщо я татуювання можна здавати кров

    Vadim reply Любов🇺🇦

    Не рекомендується здавати кров раніше ніж за 1 рік після процедури.

    Олена reply Vadim

    В мене питали коли робила,і що має пройти пів року)

    блурз☃️ reply Любов🇺🇦

    ну якщо ви татуювання то це трішки дивно
  • Любов🇺🇦

    Яка група крові потрібна

    Natalіja reply Любов🇺🇦

    🩸Терміново потрібна кров для військових

    У Тернополі просять терміново здати кров для поранених військових.

    — Для потреб військових Збройних Сил України Тернопільському обласному центру переливання крові, ТЕРМІНОВО, до кінця цього тижня (п'ятниця 22 грудня включно) потрібні донори крові з негативним резусом 1, 2, 3, і вкрай необхідні донори 4 групи крові з позитивним та негативним резусом! — йдеться у повідомленні.



    Куди приходити:
    Центр переливання крові (м. Тернопіль, вул. Клінічна 8) робочі дні понеділок-п'ятниця з 08:00 до 13:00.

    🔔 20 хвилин
    Підписатися

    📲 Запропонуйте нам новину

keyboard_arrow_up