Як пройти безкоштовне швидке тестування на гепатит та ВІЛ у Тернополі: Ми перевірили

Як пройти безкоштовне швидке тестування на гепатит та ВІЛ у Тернополі: Ми перевірили
  • Кожен тернополянин може безкоштовно пройти тестування та перевірити, чи не хворий він на ВІЛ, вірусні гепатити або сифиліс.
  • Ми дізналися, де та як пройти швидке тестування. Про це у нашому матеріалі!

У обласному медичному центрі соціально-небезпечних захворювань проводять безкоштовні тестування усіх охочих на визначення ВІЛ, вірусних гепатитів та сифілісу.

Завідувачка спеціалізованого амбулаторного поліклінічного відділення профілактики та лікування ВІЛ-інфекцій і СНІДу Софія Заяць розповідає – на жаль, у суспільстві є багато стереотипів щодо цих хвороб. Багато хворих тривалий час навіть не підозрює про те, що може бути носієм таких інфекцій.

– Проходити таке тестування варто принаймні один раз на рік, – каже вона. – Не важливо, який у вас соціальний статус, який спосіб життя ви ведете та наскільки довіряєте своєму партнеру. Своєчасне виявлення хвороби допомагає вчасно надати людині допомогу та запобігти подальшому поширенню.

Відео дня

Необхідно проходити тестування вагітним жінкам. Софія Заяць розповідає, що бували випадки, коли ВІЛ-інфіковані мами не вірили у діагноз, встановлений лікарями, та відмовлялися вживати ліки. Достукатися до них було неможливо, і вірус передався новонародженій дитині. Якщо ж вчасно виявити ВІЛ та почати приймати ліки – дитина народжується здоровою.

Читайте також:

Родина з Тернопільщини прихистила 15 дітей, троє з них – ВІЛ-інфіковані

Як проходить тестування

Лаборант Ольга Чапловська проводить швидку тестування. Вона розповідає – лабораторія повністю забезпечена спеціальними системами. Ні за що платити не потрібно.  

– Всі бажаючи можуть приходити до нашого центру для того щоб пройти безкоштовне швидке тестування, –каже вона. – Ми забезпечені швидкими мультитестами, які допомагають визначити в крові людина антитіла до вірусів ВІЛ, Гепатит В та С, а також сифіліс. Також є окремі тести, які визначають лише ВІЛ. У тестуванні немає нічого страшного чи ганебного. Тому ми запрошуємо тернополян до нас.

Тестування відбувається у центрі у будні дні з 8:00 до 15:30. Для того щоб здати аналіз не потрібно брати направлення у сімейного лікаря – достатньо прийти до центру профілактики.

Журналісти «20 хвилин» також вирішили пройти тестування. Сама процедура займає всього кілька хвилин. Лаборант дістає нову тест-систему та проводить забір крові з пальця. В спеціальні палети мультитесту крапають відібрану кров та додають реагенти.

Від початку реакції до отримання результату має минути 20-25 хвилин. Якщо проявиться лише одна контрольна смужка – це означає, що збудники не виявлені. Якщо проявляється дві смужки – це свідчить про хворобу.

Однак лаборант завчасно попереджує – якщо тест-система показала наявний збудник – необхідно пройти додаткові обстеження у інфекціоніста та здати повторні аналізи, щоб переконатися, що людина справді хвора.

Після завершення тестування можна отримати довідку, що ви пройшли тестування та який був результат.

Лікарі закликають тернополян регулярно проходити тестування, оскільки захворіти може кожен, а люди, які не знають про свій діагноз, несуть загрозу для себе та близьких.

Довідка:

Пройти тестування можна у будні з 8:00 до 15:30 за адресою вул. Купчинського, 14.

Діти самостійно, без згоди батьків, можуть звернутися у Центр з 14 років.

Тестування відбуваються анонімно!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up