Партнер рубрики Події

Тернопіль: Літак потребує ремонту, але що з ним зроблять - невідомо

Тернопіль: Літак потребує ремонту, але що з ним зроблять - невідомо
Літак, розташований при вході в парк «Національного відродження», не є історичною пам’яткою, а лише об’єктом оформлення входу в парк. Також знак є частково пошкодженим, повідомляє заступник начальника управління містобудування, архітектури та кадастру міськради Данило Чепіль.

Такі висновки зробила комісія, яка за дорученням міського голови перевірила стан літака. Питання щодо коштів, які йдуть на утримання об’єкту, комісія не вивчала, повідомляє пан Чепіль. 

- Перевіряючі віднайшли документацію на спорудження літака, - інформує Данило Чепіль. – Проект виконав у 1972 році Тернопільський філіал інституту «Діпроцивільпромбуд». Він має назву – «Оформлення входу в парк «Березовий гай». У документації відсутні будь-які матеріали художніх рад міста чи області. Тому збудований знак ми не класифікуємо як монумент чи пам’ятник. Це лише елемент входу в парк. Окрім того, комісія визначила, що даний знак є частково пошкоджений.

Про те, що будуть робити з літаком – ремонтувати чи знімати, пан Чепіль не повідомляє. Акт роботи комісії, за його словами, направили меру міста.

Тернополяни активно обговорюють питання долі літака в соцмережах. Кажуть, що цей знак у місті знає кожен, а на утримання його не може йти багато коштів. Люди не хочуть, щоб будувати почали ще й на місці літака, вистачає танка на майдані «Перемоги».

- Боюсь, доля літака така, як танків у Парку Слави, - каже громадський активіст Андрій Любецький. - Тільки літак не будуть фарбувати в квіточку, а просто знімуть і здадуть на металобрухт! Дивна виходить логіка в міської влади - якщо будь-яка скульптура (яка в угоду певній політичній кон'юнктурі не подобається) не включена в реєстр пам'яток, то можна плюндрувати, малювати, знищувати, ламати. І найголовніше - без будь-якої відповідальності. Минулого року на громадській раді архітектор підрахував, що на демонтаж літака піде до 4 мільйонів гривень. Ремонт споруди обійдеться дешевше. Та визнати літак архітектурною пам’яткою може тільки влада, тому й маємо замкнуте коло.

Пан Любецький створив групу в контактах «Захистимо танк і літак», де 73% з учасників опитування не погоджуються, щоб літак на "Східному" зняли. А ще Андрій Любецький збирає тернополян, щоб зліпити танк зі снігу на майдані «Перемоги». Відбудеться це тоді, як тільки трохи потепліє і сніг стане таким, що з нього можна щось зліпити.
 

Оксана БУЧКО, 0-97-913-54-73

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (44)
  • Anonymous

    Бачив колись давніше в Інтернеті об"яву, мовляв, продам корпус від МіГ-17 за 15000 у.є. Може вже покупець на літак знайшовся? Чи все ж таки це націоналізм головного мозку окремих чиновників викликає зубовний скрегіт при виді цього літака?
  • Anonymous

    літачок давненько оченятка муляє але тепер треба таки його забирати так це була колись пропаганда а тепер то дирявий загарбницький чобіт
  • Anonymous

    Кому подобаються літаки - пропоную поставити там нову модель Боїнг або Аеробус, чи принаймні сучасний Ан-70. Але не можна дальше терпіти дальше купу металобрухту яка будь коли може завалитися на голову. Звичайно набагато краще було б на цьому місці встановити сучасну архітектурну композицію, яка має історичну, естетичну та культурну цінність.
  • Anonymous

    НАДАЛ сам хоче позичити собі місце. Уже нічого святого немає в нашому рідному місті. Кайда уже втік до столиці- і положив на нас всіх ....!!!! Тепер другий собі прокладає дорогу..... Парк продав, а ВІН його не садив. Скільки потрібно щоб виросло дерево!!!!! Геть таких мерів!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up