Тернопіль знову "червоний": як працюватимуть школи і садки, транспорт та заклади харчування

Тернопіль знову "червоний": як працюватимуть школи і садки, транспорт та заклади харчування

Після тижня у помаранчевій карантинній зоні, у Тернополі, постановою Кабміну знову ввели в "червону". У міськраді кажуть, що місто функціонуватиме без змін. А от обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій має іншу позицію. Тож частину обмежень знову ввели в дію.

Після опівночі 28 вересня почало діяти нове епідемічне зонування. Міста Тернопіль та Бережани віднесено до "червоної" зони. 

На засіданні державної комісії ТЕБ та НС за участю регіональної комісії Тернопільської області та представників місцевих органів влади вирішили, що з 00:00 28 вересня будуть діяти певні обмеження  щодо роботи громадського транспорту, закладів культури та відпочинку. Відповідне рішення прийняли і на засіданні обласної комісії з ТЕБ та НС. 

- Рішення про обмежувальні заходи прийняли на основі рішення Державної комісії ТЕБ та НС. Вони діятимуть на території міста Бережани та території міста Тернопіль, - коментує заступник голови Тернопільської ОДА Ігор Гайдук.  

Відео дня

Які обмеження діють?

Відповідно до постанови Кабміну та протоколу засідання обласної комісії в Бережанах та Тернополі діють такі обмеження:

-  посадка пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньообласного і міжобласного сполучення. Висадка дозволяється;

- прийом відвідувачів установами культури, кафе, ресторанами, ТРЦ, спортивними центрами та іншими розважальними закладами (в тому числі кінотеатрами);

- заборонена робота закладів торгівлі, але з винятками. Дозволяється торгівля продуктами харчування, паливом, засобами гігієни, ліками, медичними виробами, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом.

- Також дозволено ведення банківської і страхової діяльності, медичної і ветеринарної практики, роботу АЗС, СТО, об'єктів поштового зв'язку та ремонт комп'ютерів;

- заборонено відвідування соціальних або реабілітаційних установ. Крім установ, які надають соціальні екстрені послуги, роботи центрів обліку бездомних і так далі.

Зображення із сайту МОЗ

Місто живе без змін?

Проте позиції щодо карантинних обмежень в Кабінету міністрів та міської влади знову розділились. У міськраді кажуть, що практично усі види господарської діяльності та заклади не призупинятимуть діяльність. 

- Тернопільська міська рада не вводила додаткових обмежень. Сьогодні дитячі садочки та школи працюють у звичному режимі (при цьому батьки самостійно обирають, чи діти мають відвідувати у цей час школу, чи їх діти будуть навчатися дистанційно), громадський транспорт працює у режимі спеціальних перевезень (при цьому ні кількість, ні режим їх курсування не зменшується). Працюють також суб'єкти господарювання, - коментують у пресслужбі Тернопільської міської ради. 

Які саме суб'єкти господарювання, поки що чіткої інформації не надали.

Як працюватиме транспорт? 

Отож, міські маршрутки та тролейбуси знову поставили таблички "Спецрейс". Нагадуємо, масковий режим в громадському транспорті обов'язковий, а кількість пасажирів не повинна перевищувати кількості місць для сидіння. 

Контролювати дотримання Державних карантинних норм у громадському транспорті має Управління патрульної поліції в Тернопільській області, відповідно до рішень центральних органів влади. Чи виконуватимуть патрульні постанову кабміну ми запитали у пресслужбі управління патрульної поліції Наразі очікуємо на відповідь. 

Чи функціонують заклади освіти? 

За словами начальниці обласного управління освіти Ольги Хоми, заклади освіти працюватимуть без змін.

- У червоній зоні  зараз місто Тернопіль та Бережани. Проте всі ми чули, що Кабмін прийняв зміни до постанови та дозволив навчатись в окремих випадках у "червоній зоні". Відповідно до рішення держкомісії ТЕБ та НС, нам дозволено працювати з дотриманням карантинних норм, - каже Ольга Хома. - Навчальний процес триває.

Станом на 28 вересня, за інформацією міського управління освіти, зі всіх шкіл міста на дистанційне навчання перевели 10 класів. Із закладів дошкільної освіти на карантин закрили дві групи у садочках №31 та у початковій школі №3.

- Станом на 28 вересня, з усіх закладів освіти 18 дітей хворі на коронавірус, 64 працівники освіти, - каже заступник начальника управління освіти Тернопільської міської ради Ірина Сум. - Навчання повністю відновили у школі-ліцеї №6 ім. Назарія Яремчука. Більше таких спалахів захворювання немає і потреби закривати школи теж.

Без змін навчання відбувається у садочках міста. Наповнюваність груп і надалі залишається - не більше 20-ти дітей.

Чи працюватимуть кав'ярні та ресторани? 

Відповідно до рішення обласної комісії, прийом відвідувачів у закладів харчування заборонений. 

Проте заклади заборону виконувати не поспішають.

Наша журналістка зателефонувала у п'ять великих закладів громадського харчування в Тернопол, усі вони працюють у звичному режимі. Дехто наголошує: не більше 4-ох людей за столиком та масковий режим обов'язковий. 

Чи будуть штрафувати за порушення вимог, теж наразі невідомо. Як коментують в ГУ НП в Тернопільській області, станом на 12 годину 28 вересня, штрафів ще не було.

- Головне Управління Національної поліції в Тернопільській області працює відповідно до норм законодавства та стежить за дотриманням карантинних норм. Станом на 12 годину більшість закладів громадського харчування ще зачинені. Штрафів наразі не було, - коментує  начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

А як авто- та залізничний вокзали?

Щодо роботи автовокзалів, то у довідці міського автовокзалу телефоном журналістці повідомили, що жодних рейсів через карантин не відмінили. Така ж ситуація на приміському автовокзалі "АС-2".

У довідці Тернопільського залізничного вокзалу сказали, що посадка зі станції "Тернополіь" наразі не проводиться. Лише висадка пасажирів. Тим, хто вже придбав квиток рекомендують чекати потяга на найближчих станціях. 

Як вважаєте ви? Чи потрібно зупиняти пасажирські перевезення та закривати заклади харчування? Відповідь пишіть у коментарях. 

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Любомир Шипшина

    Доки писки пасажирів, а особливо їх носи, не закриті масками, які часто одягають після оплати проїзду, то ні. Тобто, такі перевезення не потрібні. Але коли б українці так послуговувалися запобіжнтми засобами відповідного призначення як масками, то через 1 рік нас біло б пона 50 мільйонів.
  • СТУГНА-П

    Тепер ,що стосується центральної влади ,то таке враження ,що вона взагалі відсутня . Зовсім не видно заходів ,які б конкретно виконувалися по бородьбі з ковідом . Нехай нам відзвітують за фонд по бородьбіз ковідом . Степанов заявляє ,що гроші на місці . Шмигаль заявляє ,що гроші з фонду по бородьбі з ковідом пустять на дороги . Зеленський взагалі не вкурсі ,що є такий фонд і скільки там лишилося грошей . Що можна чекати від людини ,яка  дуже далека від управління державою . Тим часом люди витрачають на лікування від  ковіду шалені кошти з своєї кишені . Хоча це ця зелена влада допустила таке різке поширення вірусу своїми безвідповідальними діями  і повною бездіяльності поліції ,судової системи . Поки люди хворіють ця влада задовільняє хотелки олігархів і ляльководів .
  • СТУГНА-П

    Мені лиш цікаво ,а чого добивається міська влада ,якщо ж була досягнута домовленість про показники червоної зони і вони були розширені і збільшені  . Ми дійшли і до цих показників, коли фактично всі лікарні забиті ковідниками ,а лікарня №2 ,яка виділила 50 місць фактично 25 вже заповнено і ще є люди з підозрою .
  • Ростислав Гарасимчук

    Було 35 мільярдів на ковідний фонд у держбюджеті. і по десятку мільйонів у обласних. і півроку часу.
    А одна лабораторія коштує (під ключ) до 3 млн. грн.
    Тобто 25 лабораторій (щоб у кожен обласний центр додаткову) - це 75 мільйонів гривень. Тобто приблизно 1/1000 від усіх грошей в КОВІД-фонді.
    Одна тисячна всього бюджету фонду. Але ніт.
    Вони жахнули 35 мільярдів у дороги. Освоїти гроші не встигли. І вже не встигнуть.
    На 10 мільярдів навіть тендера не зробили.
    Бо гроші ж треба, щоб освоїли не хто попало, а свої. Щоб поділились.
    У підсумку - бабок нема, доріг нема. Лабораторій нема.
    Рейтингу, правда, теж нема. Але нам його рейтинг, як мертвому припарки.
    1941 рік: втрата управління і безкінечні котли. Ось історична аналогія.
    Вова, здавайся. В Омані завжди тепло. і тести вчасно.
    І памперси теж.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up