Коли Тернопільщина може потрапити в «червону» зону: найважливіше з брифінгу ТОДА

Коли Тернопільщина може потрапити в «червону» зону: найважливіше з брифінгу ТОДА

Про ситуацію з COVID-19 розповіли на черговому брифігу в обласній державній адміністрації. Ситуація надзвичайно напружена. Чого чекати жителям області та коли Тернопільщина може потрапити в «червону зону» — про це в матеріалі.  

Як розповів очільник області – напружена ситуація з киснем. Його поки вистачає, але хворі на новий потребують все більше кисню.

Чи впораються лікарні

– Заповненість лікарняних ліжок в області 58%, – каже голова ОДА Володимир Труш. – Штам «дельта» вимагає для лікування хворих більше кисню. В день всіма лікувальними закладами використовується приблизно 800 балонів кисню по 40 літрів. Ситуація з киснем напружена. Але ситуацію тримаємо під контролем. У вівторок, 2 листопада, ми отримали 12 тонн кисню. Ситуації, щоб в якісь лікарні не було кисню хоча б годину, не було. Всі 20 лікувальних закладів в області, які залучені для лікування хворих на коронавірус, заключили договори з львівським хімзаводом. Він забезпечує киснем практично всю західну і частину центральної України, тому потужність цього заводу не розрахована на такі великі об’єми, тому бувають відтермінування або перебої з постачанням. Але ситуація, наголошу, контрольована.

Рівень госпіталізації зростає щодня – кажуть в ОДА. Вже другий день поспіль Тернопільщина перевищує показники госпіталізації та інцидентності виявлення захворюваності на ковід.

Відео дня

– Це означає, що якщо ситуація продовжить погіршуватися, вже з понеділка, або навіть з суботи, державна комісія ТЕБ та НС може віднести нас до «червоної зони», – каже Володимир Труш.

Єдиний вихід – вакцинація та дотримання карантинних обмежень, адже в лікарнях 98% хворих на коронавірус не вакциновані. Станом на 3 листопада є достатня кількість вакцин Pfizer, AstraZeneca та CoronaVac. До кінця тижня також очікують надходження вакцини Moderna.

Директорка Департаменту охорони здоров’я ОДА Ольга Ярмоленко каже – ситуація з кожним днем погіршується.

– Наразі велике навантаження на медичну систему, оскільки кількість хворих збільшується. Кожен день помирають люди. Найбільше це було 28 осіб за добу. Щодня виявляють понад 600 нових хворих. Приблизно половина всіх викликів екстреної медичної допомоги стосується хворих на ковід. Якщо за добу 600 викликів «Швидкої», то 300–400 до таких хворих. Але на цю ситуацію може вплинути кожен з нас – варто вакцинуватися, дотримуватися карантинних норм. Ми максимально дали доступ вакцини до пацієнтів. Ми розгорнули тимчасові пункти на залізничному та автовокзалі. Я закликаю всіх переглянути своє бачення, почути медиків. Вакцинуйтесь будь ласка!  

Чи потрібна вакцинація відвідувачів

Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи дотримуються в місцевих закладах громадського харчування рішення обласної комісії ТЕБ та НС від 20 жовтня. Нагадаємо, під час засідання прийняли нові посилення карантину. Для роботи ряду закладів, що надають послуги населенню, необхідна повна вакцинація або наявність дійсного негативного тесту на коронавірус у всіх працівників та відвідувачів. Про це читайте за посиланням:

Чи пускають невакцинованих у тернопільські кафе та ресторани? Ми перевірили (ВІДЕО)

Однак цей пункт забрали з сайту ОДА, а саме рішення комісії не опублікували. Віктор Буковський, головний спеціаліст патронатної служби ОДА сказав, що змін до протоколу вносити не могли, але чи був там пункт про вакцинацію відвідувачів, він не пригадує.

Очільник області Володимир Труш запевнив, що цей пункт діє.

– Ця норма діє. Для роботи закладів достатньо однієї дози вакцини. Створено приблизно 80 мобільних груп в складі представників Нацполіції, держпродспоживслужби, ДОЗ, органів місцевого самоврядування, які перевіряють ці норми. До цього часу працівники мобільних груп попереджували про нові правила. Але тепер вони почали складати протоколи на власників закладів та підприємств, де не дотримуються цих норм. А штрафи немалі – від 17 тис. гривень і вище. Як правило, протоколи складають на 34 тис. гривень.

Однак навіть якщо в області введуть «червону зону», заклади громадського харчування, фітнес–зали, ринки, тощо. Зможуть працювати за умови вакцинації працівників та відвідувачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вікторія Лаврів

    Уй..бки 75% вже давно перехворіли тою йо..ною короною Тернопіль то мале село.Якого х..я носити ті й..ні маски якщо вони нікого не врятували від корони.Тепер вакцинація,за нею що кастрація.Коли людина не вакцинується у неї є імунітет це так як від грипу я тепер вакцинуюся кожного року і шкодую дуже що вакцинувалася.Бо одного року не встигла вакцини не залмшилося і я чуть не померла температура 40 цілий тиждень швидка приїздила бо неможливо збити температуру і таблетки не реагували ніяк .Тоді я думала мені кінець.Але як в анекдоті ей куме я приніс фляшку а ти в комі,ей куме кома то ще не крапка наливай.І лікарка сімейна мені сказала все організм твій переставсборотися тільки з тим гім..ном до кінця життя.І треба встигнути купити ваксігрип.Люди а у вас як є вже паспорт барана
  • Ирина

    Вже тиждень у лікарнях 98% хворих - невакциновані. Хоч би якоїсь динаміки у тій своїй "правдивій" статистиці дотримувалися.....)))
  • Олег Романюк

    таке враження,що все заплановано погодинно

keyboard_arrow_up