Партнер рубрики Події

Тернопільська школа № 18 уже не спеціалізована

Тернопільська школа № 18 уже не спеціалізована
За таке рішення проголосували 36 із 52 присутніх депутатів міської ради на сесії 20 червня. Влада вважає, що випадок із цією школою є безпрецедентним, адже 2/3 батьків невдоволені керівництвом закладу і якістю викладання іноземних мов.

Зняти статус спеціалізованої із 18-ї школи планували уже давно. Адже, починаючи від 2004 року, там виявили ряд порушень у методиці викладання, нестабільність кадрового забезпечення і надзвичайно низьку успішність учнів. Про це все свідчать масові перевірки міського, обласного та головного управління освіти.
“Хотіли залишити стіни школи”
- За останній час я отримую безліч скарг від учнів, учителів та батьків Тернопільської спеціалізованої школи із поглибленим виченням іноземних мов № 18. - каже начальник управління освіти тернопільської міськради Ольга Похиляк. - Особливо вразив нещодавній випадок, коли учні-одинадцятикласники разом із батьками вирішили покинути стіни цього навчального закладу. Мені коштувало великих зусиль вмовити їх залишитися і закінчити навчання. За останні роки школа вже втратила половину своїх учнів. Це зовсім не характерно для спеціалізованої школи. А значить - вказує на незадовільний рівень знань, який отримували ці учні.

За її словами, питання про недоцільність існування такого закладу постало ще у 2004 р. після перевірки облуправління освіти. У 2005-2006 рр. всі спеціалізовані школи міста перевіряла міська влада. Комісія визнала викладання англійської мови у школі № 18 незадовільним. Були там проблеми й зі шкільною програмою, згідно з якою викладають іноземні мови, методикою викладання і кадровим забезпеченням.
- На той час із закладу звільнилося 90% старших, розумних вчителів. Натомість на роботу прийняли вчителів-спеціалістів І та ІІ категорії. - продовжує пані Похиляк. - Цьогоріч у закладі проводили планову атестацію. Найвищий колегіальний орган управління освіти одностайно проголосував за зняття з цієї школи статусу спеціалізованої. Паралельно там провели й фінансову перевірку. Вона теж встановила ряд порушень. Ще одним яскравим прикладом є те, що державну підсумкову атестацію в 2011 році з англійської мови складали тільки 5 випускників із 28. Вони за семестр мали оцінки з англійської від 9 до 11 балів. За підсумками атестації отримали від 5 до 7 балів. Думаю, тут коментарі зайві.
Окрім того, як відзначила начальник управління освіти, в таких змінах є користь для міського бюджету. Адже зекономлять кошти, які йшли на доплати вчителям цієї школи із статусом спеціалізованої.
Серед 34-х шкіл Тернополя - на 16-му місці
Тим часом директор школи № 18 Михайло Древняк вважає всі звинувачення несправедливими. Він переконаний в хорошій репутації закладу і якості знань, які отримують його учні. Каже, що школа займає 16-те місце серед 34-х загальноосвітніх закладів Тернополя за показниками участі учнів у всеукраїнських олімпіадах.
- Знаю, що за таке рішення проголосували тільки 36 депутатів із 52, - говорить пан Древняк. - Зрештою, це їхнє право. І, можливо, для цього в них є свої підстави. Я також бачу, що цьогорічні результати з англійської в наших учнів дещо слабші. Але такі одиничні результати не можна вважати показником рівня знань для всієї школи. Найлегше підготувати лише одного учня і послати його на олімпіаду. Але ж готувати потрібно всіх, а не лише вибраних дітей.
Після того, як зі школи зняли статус спеціалізованої, директор каже, що доведеться скоротити двох-трьох вчителів з англійської мови, бо зменшиться кількість годин викладання цієї дисципліни. Але загалом таке рішення міськради дуже дивує директора, бо ще у вересні минулого року він отримав подяку від міського голови за багаторічну сумлінну працю та особистий вагомий внесок у справу виховання підростаючого покоління.
Учням статус не важливий
Дев'ятикласники, які прийшли 21 червня до школи посеред канікул, щоб узгодити зразок віньєток, зізналися, що новиною не здивовані.
- Ми знали, що таке може статися, - каже учениця 9-А класу Христина Римар. - Але все ж таки трохи шкода. Дев'ять років провчилися в спеціалізованій школі, а закінчувати будемо звичайну. Шкода, якщо зменшать кількість годин англійської, бо тоді взагалі отупіємо, поки закінчимо одинадцятий клас.
Її однокласниця Тетяна Петрик також підтримує побоювання подружки. Каже, що знання вони отримували хороші і достатні як для спеціалізованої школи. Дівчата говорять, що статус школи насправді не має для них значення. Головне, щоб залишили той хороший рівень навчання, який був до цього.
Не надто турбуються подальшою долею школи й ті, хто цьогоріч отримає атестат. Дев'ятикласники Роман Римар та Вадим Мороз вирішили піти вчитися у професійно-технічні заклади після дев'ятого класу, тому 22 червня їм видадуть атестати із відміткою про закінчення спеціалізованої школи.
У перспективі - французька
За словами Ольги Похиляк, на перспективу у школі залишать спеціалізовані класи з поглибленим вивченням англійської мови, а також запровадять вивчення французької з першого класу.
- У подальшому зробимо більший акцент на вивченні французької в цій школі, - каже чиновниця. - Адже з поглибленим вивченням англійської в місті вже достатньо шкіл. А ця школа має уже деякі напрацювання з французької, а влада тісно співпрацює з посольством Франції. Тим паче, Тернопільський технічний університет імені І.Пулюя підтримує багаторічну співпрацю з багатьма французькими вищими навчальними закладами. Тому ми, починаючи з першого класу вводимо у 18-й школі вивчення французької.
 

Світлана МАЛА

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Кристи Крупка

    Це ми закінчували в 2011,і нас було 14 випускників,а не 28...+ Це ми підняли бучу проти директора. І зовсім все не так було....Скільки ми протирати штіни під кабінетом Пані Похиляк....Половина класу хотіли забрати документи,а нам не дали!!!!!!!!
  • Іваноньків Вітасик

    ))2011 рік,це мій випуск був,і так,ми ходили до пані Похиляк,весь клас хотів документи забрати...Древняк ще той дядько був...((
  • Anonymous

    народ зрозумійте директор школи(Древняк М.) міняв кадри бо це його гроші ,йому давали хабарі а він такий хлоп що дуже любить гроші і ставив вчителювати молодих спеціалістів,тай іще там за того *директора* дуже багато всякого говорили пошколі,це хабарник і підла людина.вигнали і дуже добре зробили!
  • Anonymous

    Є на світі правда. Але для цього треба було довгих 10 років, щоб до влади достукатись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up