Партнер рубрики Події

Тернопільські медики уже можуть офіційно лікувати за міжнародними протоколами

Тернопільські медики уже можуть офіційно лікувати за міжнародними протоколами
Про грядущі зміни у медичній сфері Олександр Лінчевський розповів під час зустрічі із журналістами у четвер, 27 квітня

З 28 квітня  українські лікарі можуть дотримуватись у своїй практиці міжнародних клінічних протоколів лікування. Пацієнтам повідомлятимуть, які  ліки пропонує вітчизняний протокол, а які, приміром, західний. 

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський під час візиту на Тернопільщину у четвер, 27 квітня. Він, як і багато інших представників МОЗ, їздять регіонами, аби пояснити «нові правила гри». Тобто розповісти про зміни, які очікують на лікарів та пацієнтів після реального старту реформи. Та загалом про  зміни у сфері медицини, які уже є наразі чи будуть невдовзі. У чиновницькому кріслі пан Лінчевський - трохи більше півроку. 

- Вперше в історії ми  визнали західну медицину як ту, якій можна довіряти, - каже він. -  Дотепер з проколами було як:  робоча група «супер експертів» дивиться на своє керівництво, і каже: в нас нема того  і того препарату, тому ми це викреслимо  з українського протоколу, а те не подобається, а мій особистий досвід говорить про інше,  а тут  мені фармацевтична фірма  підкинула трохи грошей, тому ми тут  запишемо  такий препарат.... І створювався  такий собі уніфікований протокол  з лікування якоїсь хвороби. Потім цей протокол доводять до департаменту, а той - до лікарні.  І ці протоколи були для лікарів обов’язковими. 

Відтак, лікуючи пацієнта, лікар повинен орієнтуватись виключно на цей документ. Тому, хоч і знає, що такий-то препарат не є ефективним, все одно  мусить його  запропонувати пацієнту. 

- Беремо 2014 рік, наказ МОЗ №499 і читаємо прокол лікування – грип, - роз’яснює пан Лінчевський. -  І читаємо, як вітчизняна наука рекомендувала боротись з грипом. І знаходимо – замість вакцинації, попередження грипу, рекомендується хіміотерапія всім! Замість зробити вакцинацію у вересні краще ви їжте препарат такий-то, а щоб не захворіти на грип, протирайте спиртом мобільний телефон. Щоб не захворіти на грип, вмивайтесь з милом кожні дві години. Маємо цілий перелік ляпів 499-го наказу. Шедевральний протокол! І  ми ось маємо розумненького лікаря, який  знає і про вакцинацію, про профілактику, але в нього  є обов’язковий наказ.

 І ось з п’ятниці, 28 квітня іронізує пан Лінчевський,  лікар не буде рекомендувати  вмиватись з милом кожних дві години  для того, щоб не захворіти на грип. 

- Ми вже мовчимо про купу корупційної складової, яка закладена не тільки в цей наказ, але й в інші, - додає він. -  Коли лікар  знає, що той препарат неефективний, але його закуповує всеодно, бо є  наказ. Коли від певного препарату  для лікування дихальних розладів новонароджених в усьому світі від нього відмовились, бо він  супроводжується 70% смертністю, а в українському протоколі він є! Причому,  на внесення  змін до протоколу  іде вісім місяців. А ще щоб його змінити, то треба ж його хотіти змінити – зібрати купу академіків, а чи вони захочуть?

Тому для того, аби не змушувати лікаря виконувати або чиюсь «корупційну волю», або  чиюсь безграмотність, Україну і відкривають для західних протоколів. 

- Лікарю дозволено  з 28 квітня говорити:  «Ви  знаєте, український протокол каже лікуватись ось так, але от французький  каже, що ось це і це буде ефективним, а  ось це – ні», - додає він. – Наказ МОЗ щодо впровадження західних проколів є дозвільним. Він не забороняє  українських протоколів, він дозволяє грамотному лікарю обирати. 

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up