"Зрівняли під одну лінійку": тернопільські ресторатори об'єднались. Що просять у місцевої влади?

"Зрівняли під одну лінійку": тернопільські ресторатори об'єднались. Що просять у місцевої влади?

Ресторани, бари та розважальні заклади працюватимуть лише до 22 години -  таке рішення прийняли на засіданні міського штабу по боротьбі з коронавірусом. Ці обмеження вже почали діяти. Місцеві ресторатори категорично проти. 

Відповідне рішення про обмеженя роботи ресторанів, барів та кафе прийняли на засіданні міського штабу по боротьбі з коронавірусом у вівторок, 30 липня.

Як працюватимуть заклади вночі?

- На період карантину необхідно ввести обмеження в роботі закладів громадського харчування – кафе, ресторани, розважальні заклади, - заявив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Володимир Дідич. - Вони мають приймати відвідувачів до 22:00. Заклади торгівлі повинні працювати до 23:00. Обмежать для роботи АЗС та аптек немає.

Також на засіданні штабу зауважили, що це рішення прийняли з урахуванням постанови Кабінету Міністрів та учасників штабу по боротьбі з коронавірусом.

Відео дня

Всіх порушників, які не дотримуватимуться вимог – притягуватимуть до відповідальності за порушення карантинних норм. За дотриманням правил стежатимуть спеціальні робочі групи. Залишаються в силі і інші обмеження – масковий режим для персоналу, відстань між столиками, за одним столом мають сидіти не більше 4 осіб, тощо.

Однак Тернопіль – не єдине місто, де заклади громадського харчування працюватимуть до 22:00 під час карантину. З 1 липня такі обмеження затвердили і в багатьох інших обласних центрах та невеликих містах. Це - Київ, Львів, Ужгород, Суми, Харків та багато інших міст.

Обмеження мають запобігти порушенням карантину, коли в нічний час спеціальні робочі групи не можуть контролювати заклади громадського харчування. Саме тому їм дозволили працювати лише до 22:00.

Як відреагували ресторатори?

Тернопільські ресторатори сприйняли такі зміни не надто добре, адже більшість клієнтів відвідує заклади саме у вечірній та нічний час. Тому це неабияк вплине на прибутки закладів. До того ж, як запевняють підприємці, такі зміни не добре сприйняли і самі відвідувачі, адже багато з них приходять саме о 21:00 – 22:00 годині, незадовго до закриття.

- Ми вважаєм, що це було просто емоційне рішення через порушення в одному з нічних клубів, тому прийняли такий наказ, - каже ресторатор Володимир Харкавий. – Але кожному закладу управління торгівлі видає дозвіл на нічну роботу. Якщо хтось порушує правила та не дотримується карантину – можна було б просто цей дозвіл забирати. Але тепер всіх без винятку «підрівняли» під одну лінійку. Наші клієнти реагують на ці посилення спокійно, але це дуже незручно, адже є багато людей, які приходять увечері. Тож перед закриттям ми пакуємо їжу, яку не встигли з’їсти люди і клієнти мають десь ходити, шукати місце на вулицях.

Ресторатори також запевняють, що вони дотримуються карантинних вимог, стежать за дистанцією між клієнтами, працівники працюють в масках та рукавичках, у закладах регулярно проводять прибирання з антисептиками. Столи дезінфікують.

- Якщо у вас є претензії до роботи певних закладів, то Не маштабуйте це на всіх! – пише на своїй сторінці ресторатор Віталій Мариновський. - Якщо вам не подобається дотримання карантинних обмежень в тому чи іншому громадському місці, вкажіть їм на це та попередьте, а за недотримання, зачиніть. Але не рівняйте всіх під когось. Ми знаходимось на березі озера, в хорошу погоду тільки о 21 годині сідає сонце, багато людей прогулюються набережною, чи містом... Чому було вирішено зачинити все саме о 22 годині? Ок, чому не до 23 години? Вдень жарко, люди виходять на вечірній променад о 19-20 годині, хтось о 21 годині коли спадає спека. Я особисто щиро підтримував ті обмеження, що вводились на державному та місцевих рівнях весною, але зараз, пробачте, такі рішення вважаю невірними. Хоча б тому, що не порадились з підприємцями, власниками бізнесів, закладів громадського харчування.

Ресторатор Петро Заставний також вважає ці обмеження абсурдом та каже, що багато відвідувачів не розуміють, чому вони повинні покинути заклад до 22:00 та ображаються на працівників. 

- Насправді багато відвідувачів нарікає на нас та на наших працівників та не розуміє, що це не наша забаганка, а такі є вимоги до всіх закладів, - каже пан Петро. – Я вважаю, що краще було б жорсткіше контролювати все. Контролюючі органи щодня приходять до закладів громадського харчування. Перевірка  може навідатись і кілька разів на день. Але всі прекрасно розуміють про необхідність дотримання карантинних норм, адже якщо в якомусь закладі буде спалах інфекції – це буде великий удар не лише для іміджу конкретного закладу, а і для всього ресторанного бізнесу.

Тернопільські власники ресторанів навіть обговорили між собою можливі вирішення цього питання та написали до міського голови та штабу по боротьбі з коронавірусом колективне звернення. Близько 15 рестораторів зібрали підписи. Також вони кажуть, що ще багато власників закладів громадського харчування підтримують їх звернення, однак по різним причинам вони не змогли підписати звернення. Чи прислухаються до пропозицій власників закладів та чи дозволять їм працювати вночі, дізнаємося згодом.  Ми звернулися з питаннями і до міської ради. Чи врахують там побажанням підприємців? Це мають розглянути на черговому засіданні штабу. Про результат повідомлять, тож і відповідь зможете отримати зовсім скоро. 

А як ви ставитесь до обмежень? Проголосуйте.

Опитування

Чи варто обмежувати час роботи кафе та ресторанів?

Що кажуть лікарі?

Від кількості хворих та динаміки захворюваності залежать подальші послаблення чи посилення карантину. Станом на 4 липня, в області захворіли 35 людей. Загалом від початку епідемії, в області зафіксували 2025 випадків інфікування.

- Ми маємо гарні показники. У місті ситуація повністю відповідає критеріям Кабінету Міністрів. За класифікацією МОЗ України, ми також знаходимося в «зеленій зоні».  Є динаміка до зниження захворюваності, - каже епідеміолог Володимир Паничев.

На думку епідеміолога, наразі не потрібно нічого змінювати – ні посилювати, ні послаблювати карантин.

- Я б не пом’якшував і не посилював би карантинні заходи, - каже лікар. - Я маю уявлення про те, що в нас більше проблем з дотриманням уже існуючих рекомендацій та послаблень. Я б просив служби, які контролюють дотримання карантинних норм, фіксувати ці порушення. Наразі нам вдалося не допустити перевантаження на госпітальну базу. Цього потрібно дотримуватися.

Також Володимир Паничев каже, що варто подумати про другу хвилю захворювання.

- Я розумію, що мою думку можуть не одразу сприйняти, але я рахую, що ми маємо думати про другу хвилю, - наголошує епідеміолог. - Ми зараз знаходимось на весняно-літній хвилі. Ми мали два підйоми захворюваності. Осінньо-зимня хвиля небезпечна тим, що відбудеться сезонне збільшення захворювань на грип. 150 збудників ГРВІ також нікуди не подінуться. Це буде випробування для закладів охорони здоров’я. Тому потрібно свідомо сприйняти той факт, що перехворіти коронавірусом влітку – це значно краще, ніж перехворіти ним восени чи зимою.

Лікар зазначає, що осінь – це період загострення хронічних хвороб. Імунітет людини в цей період ослаблений. Це негативно впливатиме на перебіг захворювання на COVID-19. Лікарі наголошують, що не сам вірус є головною небезпекою. 80% захворювань протікають у легкій формі, однак якщо людина має супутні хвороби, або людина вже старшого віку – організму важко впоратися з інфекцією.

-  Я розумію, що ми сподіваємося на вакцину, але я можу впевнено сказати, що у вересні ми ще не матимемо її, - каже епідеміолог. - Я не знаю, коли Україна зможе її отримати. Це буде повторення ситуації з грипом H1N1, коли вакцину ми отримали не в 2009 році, коли вона з'явилась, а в кінці 2010 року. Єдиний засіб, який дозволить вплинути на хворобу – колективний імунітет. Тому я б не посилював карантинні заходи, але і не послаблював існуючі.

А як вважаєте ви, чи варто обмежувати час роботи закладів громадського харчування? Чи самі ходите до ресторанів? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ярослав Пянковський

    народ ще не набридло чужі грощі рахувати,вони їх в вас не віджимали,ми самі добровільно несемо свої кошти в ті чи інші місця.це вже питання вибору.
    А на рахунок обмеження до 22:00 це точно бред.
  • ігор

    Хотілось щоб ці "ресторатори" крім своєї вигоди думали про здоров"я людей і самі навели порядки в своїх закладах. А то НІДЕ взагалі поняття "санітарія" не існує, а вони нам ще й про якийсь короновірус нам впарюють, що в них все добре.
  • David Starr

    Цирк, яким чином це знизить рівень захворюваності?
  • Vikysja

    Ніяк ті ресторатори надертись не можуть!!! не одноразово відвідую заклади Тернополя не бачу ніяких проблем щоб заклад закривався 10:00

    Роман reply Vikysja

    Скільки людині потрібно тих грошей? Такі як ЗаставнийМариновський ніяк не можуть зупинитись
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up