Партнер рубрики Події

Тернопільські "тітушки" прославились на всю Україну: підняли на вуха міськраду у Конотопі

Тернопільські "тітушки" прославились на всю Україну: підняли на вуха міськраду у Конотопі

Події, які останнім часом, як мох, обросли тернопільську міську раду, пустили коріння і в місті Конотоп, що на Сумщині.

Традиційно щотижня журналісти «RIA плюс» готують політичний огляд. Цього разу ми вирішили провести паралелі між тим, що відбувається у двох, географічно віддалених один від одного регіонах України. Вибір теми вмотивований тим, що і у Файному місті, і в Конотопі представники ВО «Свободи» фактично на ножах із екс-однопартійцями та конкурентною політичною силою – Об’єднанням «Самопоміч».

Від Тернополя до Конотопа – 666,1 км. Відстань досить немала. І тут, і там утворилось дві лінії протистояння політичних сил. Найцікавіше – «маски шоу» за одним сценарієм.

Звезені «тітушки» зі всієї України

Відео дня

Отож, про ситуацію в Тернополі нам відомо немало. Величезний натовп людей, у тому числі приїжджих «гастролерів» неодноразово блокували вхід у міську раду. Дві сесії були зірвані. А третя – 2 червня – таки відбулась, але її законність – під великим знаком питання. Аже для початку сесії на засіданні повинні бути присутні більше половини депутатів. Замість 22, зареєструвалися лише 21. Ще одини голос додав міський голова, хоча він і не є депутатом.

Члени «Свободи» під впливом ейфорії тішились проведеному засіданню.

Тим часом у Конотопі також вирували пристрасті. 

На останню сесію, що мала відбутися 16 травня поточного року, до Конотопа приїхали більше 100 тітушок. Про це розповідає колишній «свободівець», депутат сумської облради Сергій Демеха. Раніше він разом із ще двома однопартійцями – Наталією Демехою і Наталією Льовшин написали заяви на вихід із Фракції. На засіданні партії їх таки виключили з лав «Свободи».

- Коли ми йшли на вибори, то програма, яку сповідувала «Свобода», нам ідеально підходила, - говорить пан Сергій. – Патріотичні лозунги, акцент на захист національних інтересів імпонував нашому особистому світогляду. Але згодом, коли ми побачили, як міський голова Конотопа Артем Семеніхін грабує міський бюджет, а всі патріотичні лозунги зводяться лише до «ширми для прикриття беззаконності», то прийняли рішення вийти з партії.

Як і в Тернополі, невідомі особи неодноразово блокували вхід у тамтешню міську раду. Як стверджують конотопські екс-свободівці, «тітушки» звезені зі всієї України.

Команда «Фас» на «зрадників»

За словами Сергія Демехи, конотопський міський голова дав команду «Фас» на трьох депутатів, які тепер «свободівці» публічно називають «зрадниками».

- Провокатори з Макіїївки, свободівці, спортсмени, представники «Правого сектору» влаштували величезний бардак як у Конотопі, так і в Тернополі, - наголошує керівник конотопської міської організації «Самопоміч» Інна Пащенко. – Приїжджі «гості» в ролі «громади міста Конотопа» влаштовували провокації проти депутатів, організували травлю колишніх «свободівок» (депутати Наталка Льовшин та Наталка Демеха), облили фукорцином та тягали за волосся на східцях міської ради громадську активістку Інну Панченко та ганялись по місту за ще одним громадським активістом. Кульмінацією дня стало групове побиття командира та ще чотирьох представників ГФ «Конотопська сотня Народної Самооборони. Місцева поліція виявилася безсилою. «Тітушки» посміли навіть вивихнути руку керівнику поліції при виконанні ним своїх службових повноважень.

Досить подібний розвиток подій в Тернополі. Ще під час першого протистояння невідомі травмували двох депутатів. А востаннє, 2 червня, на горіхи дісталось і двом працівникам поліції.

На сесію по спеціальним коридорам

Що в Тернополі, що в Конотопі депутати від інших політичних сил йшли до сесійної зали через спеціальні коридори. Депутатів-«зрадників» у приміщення не пускали. В обох містах на поміч екс-свободівцям прийшли депутати від «Самопомічі». Чому вони не беруть участь у засіданнях сесії і чому, власне, встрягають у внутрішньопартійні «свободівські розбірки»?

Керівник конотопської «Самопомічі» Інна Пащенко наголошує, що вони виступають за демократичну поведінку та справедливість.

- Ці троє депутатів працюють на благо громади. А ті тоталітарні методи, якими керується мер Артем Семеніхін, далекі від світових стандартів. Він фактично узурпував владу, маніпулює свідомістю місцевих жителів, поширює неправдиву інформацію у ЗМІ та розкрадає місцевий бюджет. Тому в нас така позиція, - каже вона.

Депутат від тернопільської «Самопомічі» Назар Зелінка хоч про ситуацію в Конотопі чув вже не так і багато, але поділяє думку колеги.

- Рейтинги «Свободи» падають, і ця політична сила забула про верховенство права, а вирішила все вирішувати силою, - каже він. – Ті хлопці, які зібралися під міськрадою що в нас, що в Конотопі, вочевидь, переплутали століття. Наразі для нас не стоїть питання захисту друзів – Сорокаліта, Навроцього чи Турського. Ми виступаємо за європейській підхід і захист депутатської діяльності. Крім того, наша політична сила не буде ходити на сесії ніякими коридорами. Це я можу заявити відкрито!

Готові до протистояння

Не збираються йти на провокації міських голів і колишні «свободівці» - Сергій Демеха та Іван Сороколіт.

- Як на мене, ВО «Свобода» прагне дестабілізувати ситуацію у всій країні, тому нібито бореться зі зрадниками невідомого кого і чого, - наголошує депутат із Конотопа.

В обох варіантах йде війна, мер вимагає позбавити «неугодних партії» депутатського мандату.

- Не ми вийшли зі «Свободи», а нас виключили. Хоча після того, що окремі люди чинять під стінами міської ради, ми б і самі вже вийшли з партії. Одна справа, коли є певні різні думки всередині партії і неприйнятність окремих зобов’язальних сумнівних голосувань на сесіях, а інша, - коли наша колишня партія чинить відверте беззаконня і ще й з усіх сил намагається це подати як виконання якоїсь «високої місії по боротьбі зі «зрадниками»», - говорить Іван Сороколіт.

На його думку, в обох регіонах завдяки грубому незаконному способу відбувається перешкоджання депутатській діяльності (фізичний недопуск) та досить помітна бездіяльність з боку поліції.

У свою чергу, мери-«свободівці» Сергій Надал та Артем Семеніхін своєї провини за собою не відчувають. Так, Сергій Надал на брифінгу із журналістами відкрито назвав «нісенітницею» законну вимогу про присутність 22 депутатів для кворуму засідання сесії міськради. Хоча пізніше на сайті міськради з’явилась офіційна інформація, що депутатів було вже 23. А в Конотопі мер Артем Семеніхін активно бореться із сепаратистами. На всю країну прозвучала новина, як він виганяв путінських блюдолизів і «тітушок» з міста. Останні нібито сіяли сепаратистські настрої та агітували за створенні «Сумської народної республіки». От тільки питання, коли ці мудрі керманичі перестануть розпалювати війну в середині своїх міст та зможуть забезпечити нормальну роботу міських органів самоуправлінь досі залишається відкритим.   

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up