Партнер рубрики Події

Як отримати 200 балів з математики: історія випускника з Тернополя

Як отримати 200 балів з математики: історія випускника з Тернополя
  • Найбільшу кількість балів під час складання мультитесту випускнику Тернопільської школи №11 Назару Горошку вдалося набрати з математики.
  • Вчителі та рідні пишаються тернополянином, а сам хлопець вже готує документи для вступу в омріяний університет.
  • Як готувався та чи було складно — ексклюзивно розповів журналістам «20 хвилин».

Одинадцятикласник Назар Горошко складав математику, українську мову та історію України. Хлопцеві вдалося показати високі результати з усіх трьох предметів: математика — 200 балів, історія України — 196 балів, а ось українська мова — 179 балів. Він зізнається, отримати по 200 балів з історії України та української мови не вдалося лише через необачні помилки. 

Любов до математики у крові

Хлопець зростає у родині математиків. Розповідає, що його мама викладає математику у школі, а батько також дотичний до цієї науки. Тож, навіть якби вона не була обов‘язковим предметом — все одно обрав би її на іспиті.

Відео дня

— Десь з п‘ятого класу я почав любити математику. Мені було цікаво слухати, розв‘язувати складні задачі та приклади. Я не можу сказати, що доводилося щось заучувати. Просто слухав і розумів вчительку. Завжди кажу, що любов до цієї науки мені передалася по крові. Я пам‘ятаю, що постійно їздив на Олімпіади з математики. Мені подобалося брати участь. Можливо і не все, але більшість вдавалося розв‘язувати. Також я знав і знаю, що з питаннями можу підійти до мами і вона мені нормально все пояснить, — каже хлопець.

Готуватися до Національного мультипредметного тесту Назар Горошко почав ще з перших днів 11 класу. Відвідувати репетиторів з математики не доводилося, бо хлопець знав, краще, ніж мама його ніхто не підготує.

— Якщо чесно, то десь ще в дев‘ятому чи 10 класах мама почала мені підсовувати завдання із ЗНО. Вона мені давала і казала: «Ану глянь, чи вдасться тобі це розв‘язати, синку». Якщо все виходило, то класно. А якщо були питання, то вже вона мені роз‘яснювала. Особисто я почав активно проходити тести, розв‘язувати завдання за минулі роки десь спочатку 11 класу. Я розумів, залишати все на останні дні — дурна ідея. Мама мене підтримувала і після уроків у школі ще приділяла окремо час мені. Вона хотіла, щоб я нормально склав іспити, щоб я зміг стати студентом омріяного університету. Я вдячний їй за підтримку та віру в мене, — зізнається Назар Горошко.

Щодо історії України та української мови, то доводилося займатися з репетиторами. Історію майже доводилося вивчати з нуля. Про те це не завадило хлопцеві показати високі результати.

— Так, я ходив до репетиторів, але не варто на них повністю розраховувати. Розумієте, вчитель чи репетитор тебе може направити на шлях, підказати як краще зробити і що краще зробити. Але багато залежить від самого учня. Я знав, що мені треба активно вчити історію, що слабкий в датах і тому подібне. Тому як тільки з‘являвся вільний час, відкривав всі тести й вперед. Що не зрозумів — дочитував або питав у репетитора. Коли ти постійно проходиш тести, то під час іспитів багато питань тобі здаються знайомими та відповідаєш швидше, менше сумніваєшся. Це дуже допомагає під час НМТ. Бо якщо не встигнеш за відведений час — то все, — розповідає випускник.

Мотивацією для хлопця ще й стала однокласниця Софія Волянська. Він зізнається, коли бачиш, як готуються інші та їх позитивні результати — відставати не хочеться. Тож, ця підготовка між ними була як своєрідне змагання чи гра.

 

Отримати 200 балів як мета

За кілька днів до проведення національного мультипредметного тесту Назар Горошко вже почав перейматися. Хлопець боявся не вкластися в час або розгубитися та забути важливу інформацію.

— Боявся підвести своїх рідних, бо вони стільки вклали в мене. Займалися ще й додатково. Але в математиці я навіть не сумнівався, лише боявся зробити помилку в обрахунках. Вважаю, що з історією мені трохи пощастило, бо вивчити всю просто нереально. Якщо говорити виключно за дати, то в мене були легенькі. Типу проголошення Незалежності України і базові події. То на таке неможливо відповісти неправильно, — розповідає співрозмовник. — Я помилився у питанні, де був зображений плакат з написом «Геть попів з України». І треба було вказати, до якої п‘ятирічки він відноситься. Я відповів, що перша, а виявилося — друга. Це таке, що не вгадаєш. Треба просто знати. Коли ми обговорювали з однокласниками, то деякі казали, що знали про це, їм траплялося щось схоже в Інтернеті. Ось власне чому в мене з історії не 200, а 196 балів.

З нетерпінням хлопець очікував і результати іспитів. Каже, 20 днів очікування здалися справжньою вічністю. Проте результат того вартий.

— Складав НМТ ще 8 червня, а тільки 28 отримав результат. Я ще й закінчував деякі розв‘язання в останні хвилини, тому не встиг записати свої відповіді. Тож доводилося лише чекати. Це очікування мене зводило з розуму, боявся, що зробив багато помилок. Тоді однокласниця показала свої відповіді і я побачив, що сходиться з моїми. Я ж пам‘ятав, які відповіді ставив. То тоді вже розумів, що буде хороший результат. Але ж не був впевнений у 200 балах, — додає він.

Натомість класна керівниця Ольга Олієвська наголошує, в результатах свого учня не сумнівалася. Назар неодноразово позитивно проявляв себе у різних заходах та на конкурсах.

— Одного разу ми з учнями поїхали в польський ліцей. Їх розподілили на різні уроки, щоб вони побачили, як у Польщі викладають та трохи обмінялися досвідом. Вчитель написав на дошці задачу, а Назар викликався розв‘язати її. І коли він почав вирішувати, то польські діти сміялися, що він вирішує неправильно. Але він не звернув увагу і довів справу до кінця. Наостанок йому всі аплодували, — згадує вчителька. — Наш Назар дуже грамотний і активний. Він великий молодець. Те, що він отримав золоту медаль вчергове підтверджує, що він всебічно розвинена дитина.

Щодо майбутньої професії, то Назар зупинився на ІТ або програмування. А ось здобувати знання хоче у Львівській політехніці. Проте крім Львова планує подавати документи ще до Києва. Залишатися у Тернополі не дуже хоче.

Редакція «20 хвилин» вітає випускника з гарними результатами та бажає подальших успіхів.

 

Читайте також: 

Два іспити по 200 балів. Історія успіху тернопільської випускниці Софії Волянської

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Надія Дереш

    11 школа стає  передовою у місті,була інформація що і дівчинка отримала два тести по 200 балів з цієії школи..Молодці вчителі.

    Polina Daineha reply Надія Дереш

    Вітаю. Так ми писали про цю дівчинку. У матеріалі є посилання. Можете глянути
  • Василь Болещук

    Молодець !!! Успішне  майбутнє !
  • Оля Ярош

    Молодець
  • Kolibry Starr

    Мова з історією то дурниця, вистачить й того, а от математика - то сила! Молодець.

    Polina Daineha reply Kolibry Starr

    Вітаю. Чому робите такі висновки? Всі діти молодці. Кожен предмет важливий

    Kolibry Starr reply Polina Daineha

    Тому що гуманітарні науки є обслуговуючими, вони не дають розвитку економіці, мову один раз вивчив - і все життя пишеш та спілкуєшся грамотно, а математика - це базовий природничий предмет, який дає шлях у точні науки і прогрес. Усе, що кругом вас - створене інженерами, а не гуманітаріями. А у нас більше 90% випускників - гуманітарії, це катастрофа для держави.

    Polina Daineha reply Kolibry Starr

    Катастрофа для держави - корупція і російські політики, які досі залишаються в нашій країні. Кожна розумна людина - важлива для України. Це особисто моя думка

    Kolibry Starr reply Polina Daineha

    Розбиваємо вашу теорію вщент ) Беремо Італію. Корупція десь на рівні нашої, якщо не більше, російський вплив - чималий, у всіх прошарках суспільства із вищим державним керівництвом включно. А ВВП на душу населення у 7 разів вищий, а чого так? Та бо там потужна промисловість, яка може виготовити усе, що завгодно. Якщо дитина до 9 класу не вчила точні науки, то спеціалістом вона вже не стане, навіть якщо в один момент у нас побудують купу заводів. Ми вже втратили років 10. Хоча особисто для мене це добре - ЗП тільки росте, бо нема кому працювати :)

keyboard_arrow_up