Тернополянам потрібно укласти договір на постачання тепла і гарячої води: з чого вибрати і коли це треба зробити

Тернополянам потрібно укласти договір на постачання тепла і гарячої води: з чого вибрати і коли це треба зробити

Абоненти «Тернопільміськтеплокомуненерго» мають до 1 травня 2020 року обрати один із чотирьох типових договорів на тепло інакше внутрішньобудинкові мережі доведеться обслуговувати самому. 

Якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не оберуть одну з моделей організації договірних відносин, або не дійдуть згоди з виконавцем про розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем, між КП ТМТКЕ та кожним співвласником, після 1 травня 2020 буде укладено індивідуальний договір з уточненням, що співвласники оpганізовують самостійно технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем теплопостачання. Про це повідомляє прес-служба "Тернопільміськтеплокомуненерго".

1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 9 листопада 2017 року «Про житлово-комунальні послуги». Відповідно до нього здійснюватиметься перехід на нові договірні відносини між виконавцями комунальних послуг і споживачами. А ще Кабмін України затвердив постанову №830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії», яка набрала чинності 4 вересня цього року.

Абоненти «Тернопільміськтеплокомуненерго» можуть укласти з підприємствами-надавачами послуг один із 4 типових договорів. Розберемо кожну модель. Почнемо з індивідуальних.

Відео дня
  • індивідуальний договір квартири, тобто кожен споживач укладає прямі договори з постачальниками послуг ;
  • індивідуальний договір будинку, при якому мешканці будинку вибирають уповноважену особу для взаємодії з постачальниками послуг;
  • колективний договір, при якому мешканці будинку вибирають управителя або керуючу компанію, і вже вони за дорученням співвласників укладають договори з виконавцями комунальних послуг;
  • ОСББ укладає угоду від імені всіх мешканців будинку.

Для укладення договору необхідно зробити наступне:

По-перше, скликати збори співвласників багатоквартирного будинку (порядок проведення регламентується Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (стаття 10). Ініціювати збори можуть троє співвласників (тобто зібралися троє сусідів – і оголосили про їх проведення). Якщо двічі мешканці будинку не збираються, протокол щодо обрання моделі договору можна скласти методом опитування, обійшовши квартири.

По-друге, мешканці мають обрати модель договору про теплопостачання. Рішення про договірні відносини вважаються ухваленими, якщо за них проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50% загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

По-третє, на зборах треба обрати уповноважену особу (це за умови обрання колективного договору). Ця особа стає своєрідним посередником між підприємством (надавачем послуг) і мешканцями. Далі потрібно оформити протокол зборів співвласників (загальна форма документу затверджена наказом Мінрегіону №203 від 25 серпня 2015 року). Далі з ним треба звернутися до виконавця послуг для укладення угоди (угод – якщо обрали індивідуальну модель відносин). Тут треба акцентувати: навіть якщо обирається індивідуальний типовий договір, треба скликати збори, про які згадано вище, і за це має проголосувати більшість.

Проте це лише роз’яснювальна робота – працівники підприємств-надавачів послуг не мають права організовувати збори замість споживачів, останні мають робити це самі. І в разі, якщо до 1 травня 2020 року співвласники багатоповерхівок не визначаться із типовими договорами, з ними автоматично укладуть індивідуальні (без обслуговування внутрішньобудинкових мереж).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Це 100% кидалово бо прекрасно розуміють ,що люди тими договорами займатися не будуть .Пройде час і всіх поставлять перед фактом .
  • Герасимчук Ростислав

    Попахує якимось черговим кидаловом

    Володимир Шептицький reply Герасимчук Ростислав

    Всьо просто мережі старіють ніхто не хоче з ними морочитись от і скидають на жильців .

    Герасимчук Ростислав reply Володимир Шептицький

    Десь так
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up