Партнер рубрики Події

Тернополяни під ялинку замовляють айфони та іншу техніку, - помічник Діда Мороза

Тернополяни під ялинку замовляють айфони та іншу техніку, - помічник Діда Мороза

У прямому ефірі на сайті «20 хвилин» тернопільський помічник Діда Мороза розповів про те, як змінилися бажання тернополян за роки, чи вірять дорослі в дива. Якщо ви ще не встигли написати листа, то зробіть це прямо зараз.

Напередодні новорічних свят тернополяни пишуть листи та загадують бажання – хтось до Святого Миколая, хтось до Діда Мороза. Про те, що найбільше хочуть і дорослі, і малі, поговорили під час прямого ефіру минулої п’ятниці. На онлайн-чат завітав справжній помічник чарівника.

Довга червона шуба, біла борода і вуса, ще й мішок на плечах – у студію завітав справжній казковий персонаж. Починаючи із 2003 року, тернополянин Юрій Шкільняк у період новорічних свят активно вживається в цю роль. Каже, що мріяв про це з дитинства.

- Уже в два рочки я виступав на ранку в садочку в образі Дідика Морозика, якось з тих пір і повелося, - посміхаючись розповідає він. – Потім в школі грав роль, потім в університеті. І так моє дитяче захоплення переросло у щось більше. А стати помічником Діда Мороза та Святого Миколая спонукав уже мій син. Коли йому було 4, і він побачив, що я вдягаюся у червоний костюм і прикріпляю бороду, то сказав: «Тато, ти помічник Діда Мороза! Адже він, справжній, не може скрізь встигнути. Тому ти йому допомагаєш». Отак тато і став помічником Миколая, а також Діда Мороза.

Відео дня

Гість розповідає історію появи останнього казкового персонажа на теренах України. Каже, що він з’явився зовсім недавно – у 30-х роках минулого століття.

- Дід Мороз нам більше відомий з Радянського Союзу, але, якщо подивитися правді у вічі, то такий казковий персонаж є в багатьох народів. Хоча називається він інакше. Так, у Франції його кличуть Пер Ноель, в Італії - Баббо Натале, у Монголії - Увлін Увгун, у В’єтнамі - Тао Куен, у Фінляндії – Йоулупуккі, у США – Санта-Клаус. Образ дідуся з бородою, який символізує зиму, як бачимо, представлений чи не у всіх країнах світу, - акцентує він.

Із посмішкою на обличчі Юрій Шкільняк згадує свій перший візит до маленької дівчинки.

- Це був День Святого Миколая, я пішов до похресниці, дуже хвилювався, щоб вона мене не впізнала. А після того в мене вже було замовлення – запросили в родину, дівчинці, перед якою мав виступати, було 9 місяців. Її батьки танцювали зі мною, водили хоровод, фотографувалися, дуже тішилися, коли розповідали віршики, а я давав їм цукерки. Отакий був чудовий досвід!))) Усі ми, дорослі, - родом з дитинства.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Наталя

Як змінилися бажання тернополян за 15 років?

Помічник Діда Мороза

Фундаментально нічого не змінилося. Люди завжди тягнулися до казки та дива. Напередодні новорічних свят стають трішки щасливішими. Змінилися подарунки, які вони замовляють. Якщо раніше хотіли цукерки, велосипеди, то нині – електроніку та побутову техніку. Мобільні телефони, приставки, різні пристрої – такі бажання діток. Коли хлопчик у 8 років замовляє собі надзвичайно дорогі речі, то розумієш, що в житті в нього все має бути добре. Деякі малюки навіть прописують у листах усі характеристики телефону чи комп’ютера, які вони хочуть отримати. Але все ж тішить, що на дитячих обличчях досі лишилася щира посмішка та віра в чудо. Святий Миколай, Дід Мороз чи Санта-Клаус, насправді неважливо, як його називати, це все рівно – символ Різдва, новорічних свят. А всі мрії мають здійснюватися.

 

Оксана

Мали багато листів на Миколая?

Помічник Діда Мороза

Так. Було чимало. Якби ми уявили великий магазин з багатьма відділами, то з іграшкового цеху поступово переміщаємось у світ електроніки. Хіба що зовсім маленькі дітки, 4-5 років, ще просять у Миколая цукерки, іграшки, їх ще мало зачепив технічний прогрес.

 

Від редакції

А не матеріальні бажання є?

Помічник Діда Мороза

Діти просять миру для країни. Ці прохання дуже зворушливі, адже ми переживаємо нелегкі часи, серйозний конфлікт з Росією наклав свій відбиток. Діти це дуже відчувають – у когось тато пішов на війну, у когось мама – волонтер… Тому частенько малеча хоче просто спокою вдома.

 

Тернополянка

А дорослі чого хочуть?

Помічник Діда Мороза

Святий Миколай та Дід Мороз ототожнюються з дитинством, бажання дорослих не пов’язані з роботою, поодинокі випадки, коли просять гроші. Новий айфон – бажання, яке часто озвучують.

 

Ольга

А чому Дід Мороз а не Миколай?

Помічник Діда Мороза

Для когось важливий Святий Миколай, хтось вірить у Діда Мороза. Як не крути, а останній персонаж на території країни 100 років, за цей час уже прижився. Шампанське – теж не національний продукт, але ми його вживаємо досі. Та і Новий рік почали святкувати тільки після указу царя Петра І. Можливо, Дід Мороз і не є корінним українським героєм, але багато хто на нього чекає. Будучи дитиною, я був би не проти, щоб усі три персонажі приходили до мене з подарунками (посміхається – прим. авт.).

 

Петро

Дехто з батьків не знає, коли саме вітати дітей? 19 грудня чи на Різдво?

Помічник Діда Мороза

Я не можу диктувати. Але бачу, що в Тернополі помічника кличуть частіше на День Святого Миколая. Представники старшого покоління ще вірять у Діда Мороза, молодші – у Миколая. Передчуваю, що останній персонаж буде домінуючим в період новорічних свят.

 

Іонтій

Розкажіть про найкумедніші випадки.

Помічник Діда Мороза

Пригадую одну історію з мого «помічництва» Діду Морозу. Мама розповіла дітям, що казковий персонаж має зайти у помешкання через вікно. Родина живе на першому поверсі, тож пообіцяли, що проблем не буде. Я мав залізти на дах підвалу, а вже звідти – у квартиру. Малі мають бути приємно вражені, мовляв казка жива. Виліз я туди, але зашпортався за довгу шубу. І у вікно я не просто заліз, а зробив ціле сальто. Ледь не збив ялинку. Встаю – діти шоковані. А їх мама тишком запитує, чи Дід Мороз нічого не зламав собі. На щастя, обійшлося без травм. Свято відбулося на «ура». Але, коли я вже виходив, то попросив – через двері.

А ще один цікавий випадок – коли я приходив до когось в родину, то залишав мішок біля дверей. Там неймовірним способом мав з’явитися подарунок для малечі. Погралися з дітками, підходимо до мішка, а там – велика машинка з дистанційним пультом керування. Чотирирічний хлопчик здивовано  дивиться і запитує: «А як у такий малий мішок вліз такий подарунок???» На що його старший братик відповів: «У мішку простір стискається, як у кіно ми дивилися». То тоді менший додав: «О, то мені, Дідусю, ще велосипед витягни». Звісно, велосипеда там не було, то я пообіцяв принести йому наступного року, якщо він буде чемний.

 

Ліля

А на чому приїжджає Дід Мороз?

Помічник Діда Мороза

У кожного – свій вид транспорту. Санта-Клаус на оленях катається, Дід Мороз – на лижах чи пішки, або його підвозить Сніговичок. Помічники їздять і на таксі, і на авто. Один раз я їхав у костюмі в маршрутці. Сидів біля водія, усі пасажири віршики розказували, бажання загадували. А ще один раз стою на зупинці, під’їжджає машина. Я попросив підвезти в центр. Але люди попросили спочатку заїхати до них додому, привітати дітей. Отже, гарний лайфхак для студентів – виходите на зупинку з бородою і вусами – і вас довезуть безкоштовно))).

 

Від редакції

А в яких найбільш незвичних місцях ви виступали?

Помічник Діда Мороза

Одного разу мене запросили в сауну. І віршики розповідали, і співали. Щоправда, мені за той час було ну дуже спекотно….

 

Наталя

Що побажаєте тернополянам перед новорічними святами?

Помічник Діда Мороза

Не забувайте про рідних та близьких. Робіть добро, купіть недорогі цукерки та давайте дітям, усе добро повернеться до вас сторицею.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Andrij Dekan

    Дід Мороз?!
    Редакція "20 хвилин" , щоб ви там срачки дістали аж до Йорданю, дибіли!!!
  • Sergey Dolzgenchuk

    Коли вже ці блять морози зникнуть
  • Василь Жупник

    Який нах дід мороз? Ви в своєму розумі?
  • Sophia Shul

    Дід Мороз? Хто його через російський кордон пустив??

    Амбо Курчакян reply Sophia Shul

    він просто там не витримав із скрепними і дофігахромосомними
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up