Тернополяни реєструватимуть домашніх тварин і платитимуть штраф за поганий догляд за ними

Тернополяни реєструватимуть домашніх тварин і платитимуть штраф за поганий догляд за ними

Місцеві зоозахисники наполягають, що вберегти тварин від жорстокого поводження з ними людей допоможе новий законопроект №7720, коли всіх домашніх улюбленців занесуть в один реєстр. Пересічні громадяни впевнені, що це – ще один метод «викачки» грошей.

Проблема безпритульних тварин у місті з роками не те, що не зменшується, а навпаки зростає.  На вулицях з’являється все більше чотирилапих, і одна лиш стерилізація, по суті, нічого не вирішує.

Про те, на скільки збільшується популяція тварин у місті, чи є нині проблеми і стерилізацією, куди зникають собаки та коти з вулиць, кому волонтери дають їх на перетримку, ми поговорили під час прямого ефіру в понеділок, 30 жовтня.

- У Тернополі немає притулку для безпритульних тварин, - розповідає засновник центру допомоги безпритульним тваринам «Вірні друзі» Алла Ляпандра. – У Дичкові є стерилізаційний центр, тварину туди забирають на десять днів, потім її знову ж таки повертають в її попереднє середовище існування. Крім того, стерилізації там нерегулярні. Державний ветеринарний лікар наразі перебуває у декретній відпустці. Тож чи стерилізують там собак нині – невідомо. Служби відлову також часто не виїжджають. Чому? На жаль, ці питання залишаються відкритими.

Відео дня

Окремо також розглянули питання – новий нашумілий законопроект №7220, його плюси та мінуси.

- Запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин уже за декілька днів свого існування наробив ґвалту у зоозахисному, медійному та інших середовищах. Насправді перегляду законодавства у сфері поводження із тваринами вимагають дуже давно, і це справді необхідно з огляду на масову безкарність людей, що жорстоко поводяться із тваринами, - зауважила гість прямого ефіру, зоозахисник Анастасія Стандрет.

Згідно із законопроектом, власники, опікуни собак, котів та інших домашніх тварин зобов’язані: зареєструвати собак, котів та інших домашніх тварин віком від двох місяців і більше. При первинній реєстрації тварин здійснюється чіпування тварини. Номерний знак  собаки, кота та іншої домашньої тварини  прикріплюється до  її нашийника. Новопридбані собаки, коти та інші домашні тварини повинні бути зареєстровані в п’ятиденний строк і доставлені у ветеринарну установу для огляду,  імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок. Кожні три роки  власники тварин повинні знову приносити тварину на огляд до ветеринара.

За державну реєстрацію домашніх або безпритульних тварин автори законопроекту пропонують брати адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму (170 гривень) для працездатних осіб. Не платити за реєстрацію улюбленців зможуть пільгові категорії населення, зокрема чорнобильці, інваліди війни, інваліди 1-2 груп. Окрім того, безкоштовною реєстрація буде для людей, що забирають тварин з притулків та для ГО, що займаються порятунком тварин.

- Проект сирий і потребує доопрацювання, але він необхідний, адже ситуацію варто міняти, - підсумовує юрист, член правління Тернопільського обласного осередку кінологічної спілки України Олена Степанова.

 

Гостями програми були:

  • зоозахисник Анастасія Стандрет;
  • засновник центру допомоги безпритульним тваринам «Вірні друзі» Алла Ляпандра;
  • юрист, член правління Тернопільського обласного осередку кінологічної спілки України Олена Степанова.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Ольга

Кому і в яких обсягах виділяють кошти на стерилізацію тварин? Чи є проблеми з виконавцями в Тернополі, як їх вирішити?

Олена Степанова

Без допомоги міської влади волонтери на своїх плечах не винесуть цієї проблеми за межі країни. Безпритульні тварини, у першу чергу, є носіями різних інфекційних захворювань. Адже домашні улюбленці мають і відповідні щеплення, і ветеринарний догляд.

Зоозахисні організації подають свої пропозиції щодо стерилізації тварин у міську раду. Там вже оголошують тендер. На даний момент бюджетні кошти на проведення стерилізації отримує ТОВ «Зооцентр». Говорити, чи доцільно використовують ці кошти, важко. Адже, судячи з вивчених мною актів виконаних робіт, гроші витрачають нераціонально. Ресурси «списували» на зарплату відловлювачам, прибирання вольєрів і транспортні витрати. Не завжди були дані про те, що собаку стерилізували. Свій аналіз я опублікувала на власній сторінці у Фейсбуці. Але навіть цих коштів, які отримує організація (приблизно 40-50 тис. грн у місяць) недостатньо, аби вирішити проблему з усіма безпритульними тваринами в місті.

 

Настя

Як бути з тваринами, які продають на п’ятачку біля «Укрексімбанку»?

Олена Степанова

На жаль, ні муніципальна поліція, ні національна поліція ніяк не реагують. Ми маємо проблему як незаконної торгівельної діяльності, так і жорстокого поводження з тваринами. Тому поки правоохоронці не вживатимуть заходів, проблема безпритульних тварин буде поширюватися. Також усе залежить ще і від нас.

 

Від редакції

Стерилізація – це добре, але від агресивних собак тернополяни і надалі лишаються незахищеними.

Олена Степанова

Так. У таке неприємну ситуацію потрапляли і мої діти, які виросли з тваринами. Лише в сукупності всі заходи – праця волонтерів, наше свідоме ставлення до проблеми, підтримка держави – можуть допомогти змінити ситуацію.

 

Від редакції

Скільки коштує стерилізація однієї собаки?

Алла Ляпандра

У приватні клініці ця вартість коливається від 700 до 1200 гривень. По державній програмі, згідно з актом «Зооцентру» - 50 гривень.

Олена Степанова

Такий розрив пов'язаний  тим, яку анестезію використовують ветеринари, які матеріали купують для операції.  Чим вища якість, тим більша ціна.

 

Оксана

Чи можуть люди звернутися за допомогою до організацій, щоб безкоштовно стерилізувати домашню тварину?

Олена Степанова

Так, вони можуть звернутися і в ТОВ «Зооцентр», і до будь-якого державного ветеринарного лікаря.

Алла Ляпандра

Ми не маємо таких коштів, щоб допомогти в цьому усім охочим. Але у виняткових випадках можемо зібрати необхідну для стерилізації суму із пожертв небайдужих тернополян.

 

zodiak

Мені цікаво, якщо не будуть розпліднюватись не породисті тварини, то з часом їх зовсім не залишиться? Тобто за кілька років, аби завести кота, треба буде викинути шалені гроші. А що робити людям у селах, де коти виконують своє природнє призначення - ловлять мишей?  Купувати мейн куна за 15000 чи шотландця за 3000? Чи автори закону думають, що декоративні кімнатні коти  більш витриваліші і будуть ловити мишей?

Алла Ляпандра

Хочу запевнити, що безпородні тварини все одно залишаться. Америка, яка багато років уже живе з таким законом, має купу чудових притулків, досі має велику кількість безпородних собак і котів.

 

Діонісій

Чим загрожує прийняття закону №7220, який готують для людей наші депутати ?
Анастасія Стандрет

По-перше, ним забороняється така поширена стихійна торгівля тваринами. Вони вже будуть не для розваг і не для продажу. Бідолашні тварини не будуть таким масовим джерелом заробітку недобросовісних людей.

Закон потрібно приймати. Хоча є багато скептиків: як будуть дотримуватися закону стосовно тварин, якщо його і так не завжди дотримуються стосовно людей. Але ми мусимо спробувати. Інакше нічого не зміниться. Законопроект №7220 дозволить визначити, чия собачка чи кіт бігають по місту.

Олена Степанова

Породистий пес коштує набагато більше, ніж з-під «банку», як ми говоримо. Людина, котра платить а тварину 1000 доларів, навряд викине її на вулицю. А якщо хтось купив за десять гривень, а за твариною ще й доглядати треба, то її нерідко виганяють на вулицю.

Те, що депутати задумались про проблему, - уже добре. Під лежачий камінь вода не тече. Треба з чогось починати. Наразі всі породисті собаки чіповані.  Просканував – і знаєш, хто власник. Коли таке питання стоятиме щодо безпородних собак, ситуація зміниться. Коли відповідна служба оштрафує господаря за неналежний догляд за твариною, він свідоміше буде ставитися до цього. Якщо не маєш можливості утримувати тварину – не тримай її, адже це – не м’яка іграшка, а живе створіння, яке потребує уваги, догляду та любові.

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Герасимчук Ростислав

    Баба без мужика має хоч когось захищати.
  • Anonymous

    давно пора де можна зареєструвати тварину і коли
  • Яна

    І все ж таки, люди, будь ласка не ведіть своїх тварин в держклініку в Березовиці, бо там калічать! Я маю усі підстави , щоб це стверджувати! Не одна скалічена собака і кішка пройшла через мої руки. При тому, що людина за стерилізацію кішки платила гроші, тіки на 50 грн менше чим я на той момент у приватного лікаря.
  • Sasha Nikiforchin

    закон не допрацьований, ніхто не подумав про села де прості безпородні киці ловлять мишей(нам ще далеко до Америки де в селах люди живуть а в нас виживають) щоб не було як в кндр з виловом горобців)))  по друге заборонити незаконний продаж тварин на вулиці, без жодних документів, а не забороняти взагалі розводити тварин вдома, потрібно якось реєструвати в ветеринара, кішку чи собаку яка не стерилізована, і господар хоче щоб його тваринка родила, і це має стосуватись в більшості міст. мають також відокремити сільськогосподарських тварин ато з цим законом сільські мешканці будуть платити і за розплід кролів кіз і т.д.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up