Партнер рубрики Події

Тернополяни зупинили земельні роботи в парку. Розігнали робітників та викликали поліцію

Тернополяни зупинили земельні роботи в парку. Розігнали робітників та викликали поліцію
  • У парку Нацвідродження 5 квітня вкотре провели акцію проти будівництва соціально-спортивного центру “Вулична академія”.
  • За результатами акції -  земельні роботи на сьогодні  припинили, робітники залишили місце будівництва.
  • А громадські активісти зібрали підписи тернополян та готуються до боротьби у судах.

Активісти готові до судів

Противники забудови викликали поліцію, приїхала і слідчо-оперативна група. 

Історія із будівництвом, нагадаємо, тягнеться уже кілька років. Так, у 2014 році на ділянці у парку захотіли побудувати екоготель із заладом громадського харчування, люди не дали - влада  нібито покаялась. Через  два роки, у 2016 році, виявилося, що будуватимуть соціально-спортивний центр “Вулична академія” для спортивної організації. Але у документах йшлось про будівництво того ж таки готелю із закладом громадського харчування. Громадськість піднялась —  роботи у 2017 призупинили, документи підправили. У квітні 2018 - роботи знову відновили. 

- Ми від імені громади звернемось до суду, також подамо заяву  про забезпечення позову, - пояснює активістка Юлія Мамчак. - Забезпечення, якщо буде задоволене, зупинить  забудову парку, поки не буде рішення суду по справі. Також сьогодні прийняли рішення  про безсторокову акцію із фіксацією порушень: хто приїжджав, коли приїжджав, чи дотримувалися  всіх правил і норм.


Як наголошує активістка, учасники та організатори акції не проти будівництва стадіону, об'єкту для дітей.  А люди проти того, що під “соусом” соціально-спортивного об'єкту у тернополян відбирають частину парку і віддають у приватні руки.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9"> - Попередню декларацію вдалось скасувати через скарги в Архбудконтроль, - додає вона. - Адже там було ряд невідповідностей, недоліків. Цю ж, яка з'явилась у січні 2018, ми хочемо скасувати через суд. Адже, хоча документи й підчистили за цей час, повиправляли, порушення таки є. 

Забудівник показує дозвільні документи

Вкотре до противників будівництва  вийшов і президент ФЗСФ “Діти+” Ярослав Несторович, для чиєї організації нібито і будують об'єкт.  Його  тернополяни буквально засипали питаннями щодо того, чому він “підписався” на  скандальний об'єт, прикриваючись при цьому дітьми. Пояснення його аналогічні тим, які давав  під час протестів у 2017 році: усі дозвільні документи є, парку не вирубують і взагалі проектом організація зайнялась у 2016. 

Розповів пан Несторович і про  деякі  зміни, що трапились з осені 2017 року.  Зокрема, тепер чотирьохповерхове приміщення “Вуличної академії” не призначається, як планувалось раніше, суто для дівчат — футболісток і гандболісток, а й для  хлопців-спортсменів. Бо, виявляється, спортсменок у необхідній кількості просто нема. А в самому приміщенні два поверхи будуть використовуватись таки як готель, однак для приїжджих команд спортсменів. 

- В принципі розрахували, що цей готель буде в основному для приїджих, частина там буде під готель, - каже Ярослав Несторович. -  Там будуть приїжджати команди поселятись. А нам, припустимо, віддають частину другого поверху, третього, де будуть кабінети для занять із дітьми. Внизу будуть  роздягальні і душі. 

За його словами, територія соціально-спортивного центру не буде обгороджена. І відповідно до нової угоди будівництво займе меншу площу — не 7260 кв м, а 6000, суто заасфальтовану ділянку. Також збираються упорядкувати прилеглу територію, зробити освітлення , нові доріжки і по можливості (!) поставити якісь тренажери. Окрім того, пан Несторович вкотре підтвердив, що “іспанські друзі”, про яких він розповідав два роки тому, не допомагатимуть матеріально із будівництвом і не мали допомагати. Мовляв,  вони можуть підтримати тільки морально. 

Що ж до головного “винуватця свята”  інвестора Поточняка - підприємця, що отримав ділянку для будівництва , то він, схоже, не збирається спілкуватись з громадою. 

- Він людина не публічна, суто бізнесмен, його діло фінансувати, - каже Ярослав Несторович. - Я не можу вплинути, щоб він давав інтерв'ю. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Володимир

    ФЗСФ “Діти+” Ярослав Несторович - козел + ! Гнати в шию! Хай в полях будують...  І де можна взнавати про заплановані акції громадських активістів? А то скільки разів хотів приєднатися, а вже читаю, що відбулися...
  • dream dream

    Редакція чому ви у кожній статті про парк чи котельні піарете цю так звану активістку Юлю Мамчак? Вам заплатили за рекламу конкретної особи?

    Світлана Гривас reply dream dream

    Вона - голова ініціативної групи, яка бореться проти забудови парку - це раз. А два - історія з котельнями почалась із спротиву мешканців на вул. Київській, від імені яких виступала  тоді ще просто мешканка Юлія Мамчак, і наразі саме  вона звертається в різніконтроллючі інстанції, суди по справах котелень

    dream dream reply Світлана Гривас

    Крім неї у команді ініціативної группи над данними проблемами працює багато інших неменш пристойних людей, але чомусь про них немає жодної згадки.  Так само немає жодної згадки про активістів що регулярно допомагають ініціативній группі, але не входять в неї.  Не треба піарити тільки одну людину коли над проблемою активно працює кілька десятків чоловік.

    Світлана Гривас reply dream dream

    Який піар? Мені сотні імен перезивати? Всіх поіменно? Чи ви може в суд звертались по якісь із справ? Чи запити надсилали? Нє? От і мені здається, що ні, тому інформацію ми подаємо з тих джерел, які активно відстоюють свою позицію, не лише участю в акціях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up