Партнер рубрики Події

Замість "паркового екоготелю" буде "Академія"

Замість "паркового екоготелю"  буде "Академія"
Соціально-спортивно центр хочуть створити на цій місцині, де у 2014 році спробували починати роботи з будівництва екоготелю. Ця територія, виведена за межі парку кілька років тому. Однак тернополяни досі вважають її парком

- У Тернополі хочуть створити соціально-спортивний центр «Вулична академія». Така благородна ідея має один мінус – створювати його будуть на тому ж місці, де мав бути "парковий екоготель".

- Місцину тернополяни вважають парком.

- Ініціатори створення центру кажуть – жодне дерево не буде вирубане, а сама ідея із створенням чогось для дітей – не може зашкодити Тернополю загалом. 



Такий задум планують реалізувати за рік – рік і два місяці. А у поняття «Вулична академія» ініціатори вкладають створення інтернату, де житимуть спортсменки – футболістки і гандболістки, там буде три стадіони для занять і т. д. Вкласти у все це планують близько 300 тисяч доларів. І все б чудово, якби не місце для реалізації проекту. 

Нагадаємо, у 2014 році розгорівся скандал навколо наміру міськради збудувати  екоготель. Звести його планували на земельній ділянці, яка документально не належить до паркової зони, але фактично у ній розміщена. Будувати готель мало скандально відоме КП «Тернопільбудінвестзамовник», що завжди отримувало хороші ділянки від міськради, але вважалось «збитковим». Проти затії були тернополяни, громадські організації. Міськрада нібито прислухалась до думки громади, навіть ініціювала громадські слухання. Однак починати роботи підприємство пробувало кілька разів. Розгорялись скандали.

читайте також: "Вночі посеред парку будували екоготель?", "Бульдозер у парку зупинила жінка"

 

Відео дня

 

Врешті, у листопаді 2014 року міський голова повідомив, що виконком на позачерговому засіданні вирішив скасувати містобудівні умови на початок будівництва готелю. І на цьому місці повинен з’явитись новий спортивний чи дитячий майданчик. Усі видихнули з полегшенням.  

Співпали інтереси
Цьогоріч же ЗМІ знову почали говорити про нові наміри щодо забудови скандальної території – соціально-спортивного центру. 


- Є такий бізнесмен Володимир Поточняк. Він переміг на інвестиційному конкурсі у 2014 році, вклав купу грошей в цей проект  (екоготель – прим. ред.), але комерційну структуру будувати йому не дали, - розповідає ініціатор створення «Вуличної академії», президент громадської організації «Фундація зірок світового футболу «Діти+»» Ярослав Несторович. – Ми ж давно хотіли створити академію для дівчат, готові допомогти нам іспанці. Але потенційні спонсори не хочуть вкладати гроші у голе місце, хочуть, аби вже щось було. Аби свідчило про серйозні наміри. Тож наші інтереси з підприємцем  співпали.

За словами пана Несторовича, в їхніх інтересах – створення Центру, а в інтересах бізнесмена – витягнути марно вкладені кошти, зокрема у проектно-кошторисну документацію. І інших способів, вочевидь, у нього нема, вважає пан Несторович.

- Ми чисто випадково на нього вийшли. Через знайомих. Зустрічались, певне, разів 20, обговорювали, - додає пан Несторович. – Він довго думав, вагався. Але врешті погодився.  На початку вересня 2016 року  підписали тристоронній договір – між КП «Тернопільбудінвестзамовник», підприємцем Поточняком та ГО «Фундація зірок світового футболу «Діти+»». І так, як спонсори не хочуть вкладати грошей в голе місце, ми дотиснули підприємця до того, що він – викопає яму, заллє фундамент і все – більше грошей вкладати він не хоче. 

Реалізація проекту, за його словами, розпочнеться із створення стадіону, розміром 42 на 22, площадки, трибуни. Загалом, до академії буде прив’язано три стадіони, один з яких – гандбольний. А на місці, де мав бути «екоготель» буде власне і приміщення, інтернат для проживання дівчат.  Проживатимуть тут 40, максимум до 60 спортсменок. Після ж реалізації проекту, згідно з договором, усе майно належатиме ГО «Фундація зірок світового футболу «Діти+»». А вона, як некомерційна організація, не може його продавати і т.д. 

- Є багато питань від журналістів: а чому не в іншому місці, - каже пан Несторович. – Хто розуміється на будівництві, той знає, наскільки це важко починати з нуля. А тут вже все готове.  Нам нема різниці, чи в парку, чи  поза парком, просто так співпало, що проект готовий, все підписано. Якщо почнемо робити, то просто перероблять проект – в них же там готельні номери планувались, а у нас будуть кімнати для проживання 4-5 дівчат. 

«Влада тут ні при чому»
Власне задум створення соціально-спортивного центру для дівчат пан Несторович пояснює тим, що їхня організація давно, з 2004 року, співпрацює з дівчатами, допомагає їм. І, якщо хлопцям спортсменам є куди приткнутись, то дівчатам-спортсменкам - ні.

- На такі види спорту багаті батьки своїх доньок не віддають, - додає він. – Тож ми хочемо допомогти дівчатам, маємо можливість. Запрошуватимемо талановитих спортсменок з Тернополя, області. 

Також пан Несторович запевняє, що жодного «підступу» у цьому намірі немає. І практично жодне дерево не буде зрубаним, тільки кілька кущів. 

- Чесно кажу, підступу нема, - каже він. – Хтось каже -  замішані Камінський, Надал. Чесно кажу, вони тут не при справах. В Поточняка свої комерційні інтереси, він хоче забрати щось своє, а ми хочемо «Вуличну академію». Я не можу просто зрозуміти, чим ця ідея зашкодить парку? Там не буде ніяких автомобілів, п’яних дебошів, чим вона може зашкодити? Там в парку є кафе, там п’ють, гуляють, а тут будуть діти собі спокійно жити, чим вони можуть зашкодити. Якби вони  робили щось шкідливе, а то нічого не вирубується, чим можемо зашкодити?

Утім, попри  заявлені щирі наміри, у ряду  активістів, тернополян таки виникають сумніви. Приміром, навіть через те, що у Тернополі зареєстровано дві ГО «Фундація зірок світового футболу «Діти», лишень в назві однієї є плюс. Перша створена була у 2004 році, а друга - у квітні 2016, тобто виглядає так, ніби спеціально задля проекту. Це підтвердив нам і Ярослав Несторович. Мовляв так, це було створено задля проекту і ця організація займатиметься суто соціально-спортивним центром «Вуличною академією». І в двох організаціях – майже одні і ті ж люди.

Звідки взявся переможець
Тож, якщо двійником організації начебто все зрозуміло, то от із землею під проект – не дуже. Приміром, під час скандалу навколо будівництва «Екоготелю» ніхто ні про який інвестиційний конкурс не говорив, а раптом, восени 2016 року Тернопіль дізнається про переможця інвестиційного конкурсу, який «вкладав» гроші. Чи був же конкурс на клапоть землі, цікавився у міського голови і депутат Андрій Шкула. Міськрада дала негативну відповідь – конкурсу не було, переможця не затверджували.  То ж які гроші хоче «відбити» підприємець, ще виникає питання. 


- Це був не наш конкурс, - роз’яснюють в управлінні стратегічного розвитку міськради. – В підприємця є підписаний договір напряму з комунальним підприємством «Тернопільбудінвестзамовник». В  підприємця є угода перша, підписана ще у 2013 році, коли ще не було в нашому управлінні положення про конкурси і наше управління не було організатором інвестиційних конкурсів у міськраді. А в нього угода підписана чи в травні, чи в червні. Окрім того, є нова підписана угода – це виключно двостороння угода, між КП і ним. Вона не йшла через міськраду, через наші всі конкурси. Це виключно двосторонні стосунки.
Що ж це за стосунки, ми поцікавились й у КП «Тернопільбудінвестзамовник».

Ділянка, площею 0,6000 га, на якій не судилось в підсумку з’явитись готелю, підприємство отримало у 2012 задля того ж будівництва готелю із закладом громадського харчування. Що цікаво, і до сьогодні, як видно із Реєстру речових прав на нерухоме майно, цільове призначення у ділянки з кадастровим номером - 6110100000:06:002:0070 не змінилось.


- Усі такі конкурси проводяться міськрадою, - каже директор КП «Тернопільбудінвест замовник» Роман Кришталовський. – Я тут участі не приймаю. На мене виділяється земельна ділянка рішенням сесії міськради, і проходять конкурси. Чи через рішення виконкому, чи рішенням сесії. Цей конкурс проводився у 2012 чи у 2013. Ви розумієте, це проводився конкурс. Я не вибираю переможця. Мене просто ставлять до відома.

Цьогоріч у вересні, за словами пана Кришталовського, був підписаний ще один додатковий договір. Місто в підсумку  отримає соціально-спортивний центр, спортивні майданчики, де зможуть займатись діти. Час реалізації проекту, за словами пана Кришталоваського, до 2 років.

До слова, будівництво у вказаній місцині буде суперечити Генплану. Активісти переконують, що згідно з містобудівною документацією, затвердженою в 2010 році ця ділянка - зелена зона. В тому ж документі, який міська рада на сайті розміщує як "Генеральний план" - територія "підкорегована"

Андрій КУКУРУДЗА, адвокат:
Відповідно до статті 134 Земельного кодексу будь-яке відчуження земельних ділянок комунальної власності та прав на них має відбуватись виключно на конкурсних засадах (земельних торгах). В даному випадку, якщо комунальне підприємство уклало будь-яку угоду з приватним підприємством на будівництво нерухомого майна, то, відповідно, це передбачає отримання права на частину земельної ділянки не на конкурсних засадах приватною фірмою. А це суперечить земельному законодавству.
Якщо навіть ділянку і передали у 2012 році, то воно так само не має права  передавати її не на конкурсних засадах. Це якраз той момент, який ставить під сумнів законність передачі землі. Бо фактично, ніхто не зміг надати якесь підтвердження інформації про те, що підприємець виборов своє право будувати на конкурсній основі.
Якщо навіть припустити, що якесь комунальне підприємство уклало договір на будівництво на цій земельній ділянці, то це передбачає її оренду, або договір суперфіцію, тобто отримання дозволу на будівництво нерухомого мана на чужій земельній ділянці, у даному випадку - на комунальній. А отримання земельної ділянки комунальної власності приватним підприємством на умовах суперфіцію має також відбуватись на конкурентних засадах

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • nika minikana

    За 25 років незалежності жоден мер не дозволяв собі деребанити парк.

    Пане мер, дайте спокій парку. Це один з не багатьох куточким в місті де ще можливо подихати свіжим повітрям і де мами з маленькими дітьми можуть погуляти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up