Партнер рубрики Події

Тернополяни в Китаї: "Тут паніки менше, ніж в Україні"

Тернополяни в Китаї: "Тут паніки менше, ніж в Україні"

Коронавірус. В Україні цієї болячки наразі нема. Але  у соцмережах та ЗМІ щодня мусолять цю тему і природно, що може початися паніка, хоча в Україні вистачає бід, які не менш страшні.

Смертельний коронавірус - одна з головних тем українських та й світових ЗМІ. Перші "притягують за вуха" цю болячку до України, час від часу повідомляючи про підозри захворювання в нашій державі, другі розмірковують про природне чи лабораторне походження небезпечного вірусу.

Ми поспілкувалися з жителями Тернопільщини, які живуть у Піднебесній, аби дізнатися від них, як виглядає "2019-nCoV" в країні, де були зафіксовані перші випадки та є найбільше потерпілих.

Відео дня

Все під контролем

Переїзд тернополянки Олени (прізвище не розголошуємо - авт.) у Китай припав на початок епідемії коронавірусу. Жінка досі там.

-  Я прилетіла до Пекіну наприкінці січня, а звідти, внутрішнім рейсом до Нінгбо - місто за 160 кілометрів від Шанхаю, де я зараз і живу, - розповідає пані Олена -  Прилетіла до чоловіка, який працює в Нінгбо тренером з баскетболу за контрактом. Певна паніка тут, звісно, присутня. Але зовсім не така, як в Україні.

У сюжетах чи повідомленнях українських ЗМІ показують людей у масках, медиків в захисних костюмах, черги в лікарнях та аптеках, порожні вулиці. Але все, вважає тернополянка, досить роздуте.

 - Порожні вулиці міст пов'язані те так з вірусом, як зі святами та канікулами, які лиш зараз закінчились. Люди були на відпочинку чи в селах, - говорить Олена. - Зараз життя продовжується. Маски на обличчях тут і без вірусу – доволі звичне явище. Черги в аптеках були лише в перші дні. Можливо, ситуація в тих районах, де випадків вірусу більше, інша. У Нінгбо, де проживає більше семи мільйонів населення, вірус підтвердили в трьох десятків громадян.

Хоч значної паніки й немає, протиепідеміологічні заходи та інформування населення, значні.

 - Якихось комендантських годин, обмежень пересування, зміни в режимі роботи громадського транспорту - відсутні, - каже жінка. - Разом з тим, у навчальних закладах запровадили карантин, є наполегливі рекомендації використовувати маски, без яких в громадський транспорт не впускають, а при симптомах захворювання радять одразу звертатися до медиків. Запровадили обов'язкові заміри температури при входах до житлових комплексів, аеропортів, вокзалів і навіть великих супермаркетів.

Інформування щодо ситуації з епідемією та рекомендаціями китайці отримують "на кожному кроці".

 - Повідомлення транслюють по телебаченні, радіо, на вуличних екранах, в транспорті і навіть в СМС розсилках, - говорить тернополянка. - Лікарів з районів, де випадків епідемії найменше, перенаправляють в епіцентри захворювань. Люди хвилюються, але такої паніки, яку часто роздувають в пресі, у житті китайців нема.

Не варто панікувати

Жительку Тернопільщини Світлану, яка вже не один рік живе в Китаї, ми розшукали у Facebook. Жінка час від часу публікує своє бачення ситуації з коронавірусом та показує життя китайців в епідемії.

"Привіт, мої дорогі, я обіцяла продовження... Деякі люди думають що ми тут мремо з голоду та б'ємось за продукти. Коротко на запитання: "Чи не боїтеся ви знаходитись в Китаї, у вас же є дітки...?" - Ну по- перше, у моїх діток тато громадянин Китаю, я ж не просто тут собі розважаюсь у відпустці. Вони тут народились, тут їх дім, та і сама я проживаю тут вже більше, ніж шість років, тому я вірю у їхню Країну, і знаю що вони якнайшвидше усунуть цю проблему. Я в Ухань поїхати не можу, вакцину придумати не можу, чимось допомогти теж не можу, але можу не панікувати та й поводити себе так, як нас просять. Не виходити без потреби на вулицю. Якщо виходити, то обов'язково в масках. Слідкувати за гігієною та чистотою у домі. Не панікувати та не розповсюджувати брехню. За яку тут легенько можна відсидіти. Коли все скінчиться? Ох, а я звідки знаю. Як тільки, так одразу. Чи правда що люди б'ються за продукти? У супермаркеті з повними полицями товарів люди спокійно їх купують.

Знаю, що станом 31.01.2020 є 213 померлих та 171 виписаних. А ще, оштрафували аптеки за те, що почали продавати маски в рази дорожче.

Ми проживаємо за 1000 км від Уханю. У нашому місті є зафіксовані випадки зараження. Більше 100 на майже 9 млн населення," - пише в одному зі своїх постів жінка.

Щодо України, де коронавірусу бояться більше, аніж значно реальніших медичних загроз, як от неоголошеної епідемії туберкульозу, інсультів в молодих людей, катастрофічного зниження народжуваності, смертей від онкології, заспокоїмо - випадків болячки не виявлено. А якщо вони й будуть, то, як запевняють представники влади з телеекранів, Україна готова до цього виклику...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • ВолодяУкраїна!!!

    Так Спів Праці Україна Китай! Слава Україні Героям Слава!
  • ВолодяУкраїна!!!

  • ВолодяУкраїна!!!

    Молодий Президент Китаю та його Дружина!
  • 777

    Селяни такі селяни
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up