Партнер рубрики Події

Тернополянин каже, що створив онлайн-енциклопедію, кращу за Вікіпедію

Тернополянин каже, що створив онлайн-енциклопедію, кращу за Вікіпедію
  • Запрацювала електронна енциклопедія Тернопедія про Тернопіль та Тернопільщину. На ній вже є статті про головного патрульного, письменників та інших тернопільських відомих діячів.
  • На  сайті не можна "вандалити" статті, на відміну від Вікіпедії, оскільки всі правки затверджує редактор.
  • Написати статтю, згідно з вимогами, може кожен охочий, якщо її затвердять редактори сайту.

Ідейником та творцем став вікіпедист з багаторічним досвідом, який написав понад 1300 статей на Вікіпедію та вніс понад 129 тисячі правок до вже існуючих.  Микола Василечко каже, що створити власну онлайн-енциклопедію вирішив через недосконалість Вікіпедії.

- Тернопедія схожа на Вікіпедію, але вона  краща, - розповідає Микола Василечко. - У Вікіпедії правки до статей може будь-хто, анонімно і без реєстрації. Так багато нісенітниць і нецензурщини можна побачити в статтях про політиків, науковців, історичних відомостей тощо. Зокрема так одного разу хтось завчасно "похоронив" тернопільського політика. В нас редагувати статтю може тільки відповідальна особа. Окрім цього, написати про відомих лише на Тернопільщині діячів, книги чи події у Вікіпедії неможливо. Бо там є обмеження за критеріями значимості. Але терноплянам цікаво читати про таке перевірену інформацію, і на Тернопедіїї це цілком реально. Також можна подавати оригінальне дослідження, яке не дозволяється на Вікіпедії. Базою для сайту стали мої тисяча статей, які я написав для Вікіпедії. 

На  Тернопедії можна буде знайти статті про всіх місцевих науковців, митців, освітян, політиків, депутатів і керівників обласного та районного рівнів, інших відомих на теренах краю особистостей чи тих, хто зробив вагомий внесок. Наразі є статті про понад 500 тернополян.

Відео дня

Важливими є всі навчальні заклади, колективи, установи, організації, підприємства, твори, пам'ятники та багато іншого.

- Дописувачів наразі лише двоє, а це просто колосальний об"єм роботи. Тому ми запрошуємо інших долучитися до цієї справи, поки що на волонтерських засадах. Стаття має відповідати енциклопедичним вимогам, які є на нашому сайті. Надсилати їх та правки можна редакторам: всі контакти є на сайті Тернопедії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • бурундук

    народ, ну не крутиться всесвіт навколо Тернополя. Давайте забувати про свій егоцентризм
  • Helga Soloha

    «Qui nescit motos, forgere debet eos»
  • Tarnopol Mst

    Супер винахід.  А геніально то як,і ж на поверхні буквально лежало. Що кожен допис має перевірити та затвердити начальник ! Евріка! Як начальник думає,так воно і буде! Тепер головне молити Бога, щоб Хутірпедія не вийшла бодай на 0.0001 % обєму редагованих матеріалів Вікіпедії,бо начальнику прийдеться не їсти та не спати,а все перевіряти за затверджувати печатком)

    Artem Ponomarenko reply Tarnopol Mst

    Нiякого супервинаходу. Користувач був редактором вiкiпедiї i "генiальну iдею" запозичив звiдти. Ось докази - аналогiчного oформлення сайт про мiсто томськ i область, що був зроблений у 2007 роцi. Отже - iдея абсолютно не нова. Надаю посилання для перевiрки iнформацiї - http://towiki.ru/w/index.php?title=%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B8&offset=&limit=500&action=history

  • Artem Ponomarenko

    А в чем оригинальность? Взять движок википедии и на нём разместить региональную инфобазу - идея не нова. С успехом её используют уже много лет. Не раздувайте сенсации. А если локально взятого города локально взятые жители хотят знать локально значимую информацию - требуйте у местных властей доступ к размещению таких материалом на сайте горсовета или администрации.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up