"Доступні ліки" - крейда, скаржиться тернополянин

"Доступні ліки" -  крейда, скаржиться тернополянин
  •  Майже уся пенсія  тернополянина В’ячеслава Павлюка іде на купівлію ліків. Чоловік має  хворе серце, пережив два інсульти та ін.
  • Він обурюється, що поки держава хвалиться  програмами штибу «Доступні ліки»,  хворі залишаються сам-на-сам із своїми проблемами.
  • В управлінні охорони здоров'я кажуть, що таких скарг багато. Людей розуміють, та допомогти не можуть.

Вперше чоловік звернувся в редакцію ще навесні, коли запрацювала урядова програма «Доступні ліки». Мовляв,  більшість того, що можуть запропонувати людям-сердечникам за цією програмою, це, на його думку, розбавлена крейда. А от на ті ліки, які направду допомагають, жодних знижок ніхто не дає. Ми порадили чоловікові спершу звернутись в Департамент охорони здоров’я. Там таки змогли допомогти йому – виявилось, що ті ліки, які йому необхідні, він може отримати зі знижкою 50% за іншою програмою. 

- З першого липня потрібні ліки виключили і з цієї другої програми, - каже він. – А їхня вартість в аптеці зросла ще. Відтак останнього разу я витратив на усі ліки разом 1400 грн. Пішов  в Департамент охорони здоров’я ОДА, там кажуть, що розуміють, але нічим допомогти не можуть. І радять брати замінник, який можна отримати за програмою «Доступні ліки». Але я не можу пити крейду!

Далі чоловікові у згадуваному департаменті порадили звернутись в управління соцзахисту для отримання матеріальної допомоги на ліки. Однак, дізнавшись, що може отримати  лише 200 грн, той навіть заяви писати не став.

- Це просто знущання над пенсіонерами, - додає він. – Якщо всі гроші ідуть на ліки, то за що жити загалом. Це не тільки я обурююсь, то багато людей обурюються!

Про те, що подібних скарг  надходить багато і в Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації, і на Урядову лінію, розповідає і заступниця керівника згадуваного управління. Та наголошує, що списки тих ліків, які тернополяни можуть отримати зі знижкою або безкоштовно, формують у МОЗ. Відповідно,  на місцях допомогти нічим не можуть.

- Урядова програма «Доступні ліки» стартувала з 1 квітня. Завдяки їй пацієнти  можуть отримати ліки від  серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою, - пояснює заступник начальника Департаменту охорони здоров’я ТОДА Лідія Чайковська. –  Які саме ліки можуть отримати за цією програмою, зазначено у переліку, затвердженому МОЗ.  Він  оновлюється кожні три місяці. Перший вийшов у квітні, другий – 1 липня.  

Водночас, за словами посадовиці,  діє і постанова Кабміну від 1998  №1303 про пільговий відпуск лікарських засобів певним категоріям населення -  соціально-незахищеним, інвалідам,  людям з хронічними захворюваннями. Саме за цією програмою пан Павлюк і отримав знижку 50%.

- Якщо програма «Доступні ліки» - це урядова постанова  і виділено на Тернопільську область 13 мільйонів, то за постановою №1303  кошти на пільгове забезпечення мають знаходити місцеві органи влади, - додає вона. -  Для отримання ліків за цією програмою людина, яка має право на пільгове забезпечення, повинна  звернутись в лікувально-профілактичний заклад і там, де вона проживає. Але слід врахувати, що є реєстр лікарських засобів,  схвалений  МОЗ, відповідно до якого ці ліки відпускають.  Цей реєстр час від часу теж оновлюється МОЗ. Коли є лікарські засоби,  до яких хворі вже звикли, а в реєстрі  цього засобу нема,  тоді лікарі пропонують  хворому замінник.  Він має ті самі складові, але іншу форму випуску, іншу державу випуску.  Лікарі змушені дотримуватись реєстру. Якщо певного препарату там нема, то і відпустити його в аптеці не можуть. Тому виникла така конфліктна ситуація. 

Відео дня

Відтак іншого виходу, як брати заамінник, у пана Павлюка та інших скаржників, наразі нема, додають в управлінні.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Діонісій

    так всім тим цирком заправляє шташовська вертихвостка, ніхто не буде давати нічого гарного бескоштовно. тим більше в ці часи і тим більше наша держава. от кишені набити, то завжди не проти, а людям малозабезпеченим допомогти, то тіпа допоможемо, або останнє заберемо. куди світ котиться, заради грошей на все готові.

    Piter Savka reply Діонісій

    Треба просто відвикнути від думки шо тобі хтось шось вивен і безоплатно тобі хтось шось дасть. Вот і приклад. Людина жила все життя з тим, а  треба було про це думати коли молодий.

    Діонісій reply Piter Savka

    тоді часи були інакші, тепер все змінилось і вони зі своєми проблемами нікому не треба. ну так є.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up