Партнер рубрики Події

Тернополянки потрапили до Алеї зірок України. Чим відзначилися «Золоті журавки»?

Тернополянки потрапили до Алеї зірок України. Чим відзначилися «Золоті журавки»?
  • У залі Українського дому «Перемога» 15 червня зібрались десятки тернополян. П’ять років із часу створення відзначав творчий колектив «Золоті журавки», який виник у територіальному центрі соціального обслуговування населення.
  • Гурт об’єднав жінок поважного віку, які живуть піснею та народними традиціями

Бурхливі овації, букети квітів та посмішки… Саме так зустрічали на сцені артисток «Золотих журавок», які 15 червня влаштували звітний концерт творчої діяльності з нагоди п'ятирічного ювілею. До слова, нещодавно жінки отримали дві престижні нагороди за участь у співочих конкурсах. За одну з них хор зарахували до Алеї зірок України. Чим прославились «Журавки», як готувались до концерту та яким чином допомагають українській армії у час війни – розповідаємо у матеріалі.

Співають попри горе й смуток

За словами Світлани Чайківської, завідувачки відділення денного перебування Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення, хор виник ще у 2018 році. Цьогорічний ювілей для нього перший, але дуже пам’ятний, адже за плечима – немало пройденого…

Відео дня

– «Золоті журавки» утворились на базі нашого терцентру, аби його талановиті відвідувачки могли з приємністю проводити вільний час, – додає пані Світлана. – На волонтерських засадах колектив очолила заслужена артистка естрадного мистецтва Людмила Червінська. Вона повністю віддається своїм дівчатам. І саме завдяки їй їхні пісні звучать так гарно і максимально наближені до професійних.

Людмила Червінська

Вдалось нам поговорити і з самою Людмилою Червінською – керівницею «Золотих журавок». Вона пригадує, як їй запропонували взятись за формування колективу. Долучала всіх, хто просився, любив і хотів співати. Перед першим концертом, який свого часу дали артистки, страшенно хвилювались. А тоді репетиція за репетицією, щоденна нелегка праця, десятки виступів, і ось – уже демонструють результати роботи на сцені «Перемоги», дають концерт та показують людям, що зробили за п'ять років.

– У колектив входять дівчата, які вже на пенсії, а також дехто ще працює. Це виконавиці, віком від 65 до 82 років. Співаємо добровільно, ніхто нам нічого не платить. Співаємо попри горе й смуток. Аби нас бачили, чули і знали, – каже пані Людмила.

Репертуар «Золотих журавок» багатогранний: жінки виконують народні, повстанські та авторські пісні. Зокрема, Людмила Червінська сама пише деякі композиції, а ще на музику поклали поезію однієї з учасниць гурту – Анни Батіг. Також виконують пісні, створені на вірші тернопільських поетів: Лесі Карої, Василя Глемби, Лесі Любарської, Зіновія Казьо тощо на музику Людмили Червінської. Колектив майстерний у колядках, ліричних та веселих співанках, а якось влаштували ціле театралізоване дійство «Файні вечорниці».

Підтримують українську армію

82-річна Надія Лазар є найстаршою учасницею «Золотих журавок». Жінка у гурті – із першого дня його заснування. Ділиться з нами, що з молодих літ обожнює співати. Довгий час працювала на «Ватрі», де була в хорі. А вже в поважному віці стала відвідувати територіальний центр і вступила у цей колектив.

Надія Лазар (на фото зліва)

– Із задоволенням ходжу на кожну репетицію. У нас дуже дружній гурт, один одного підтримуємо, щоб там не сталось. Зараз у колективі 20 виконавиць і керівниця Людмила. Ми здебільшого все виконуємо акапельно. А на цей концерт був запрошений професійний музикант Анатолій Кавун, – говорить пані Надія.

Вона навіть написала вірш для подруг з колективу і не упустила шансу зачитати й нам кілька рядків:

 «Не знаю, скільки залишилось мені прожить на цій землі,

Та дуже щиро прошу Богу ще дати сил співать мені.

І друзів в мене є багато, за спілкуванням час летить,

Ну а коли вже заспіваєм, душа від щастя в нас тремтить».

За останні п’ять років артистки неодноразово їздили з виступами по районах і підіймали людям настрій. Коли почалась повномасштабна війна, це дуже вразило жінок. Спершу збирались рідше, а тоді зрозуміли, що життя продовжується, і якщо можуть внести свою лепту у Перемогу – то слід це робити. Тим паче, «Золоті журавки» є членкинями Тернопільського козацько-десантного екологічного осередку імені Дмитра (Байди) Вишнівецького і входять до обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», додають учасниці гурту

Учасниця колективу Алла Штопко дякує керівниці Людмилі Червінській за плідну працю

– Ми ліпили вареники і передавали нашим захисникам на фронт. Також не раз своїм співом і благодійними виступами збирали гроші на ЗСУ. Постійно підтримуємо армію і молимось за неї, – каже вона.

Пані Алла посміхається – до звітного концерту з нагоди 5-річного ювілею жінки готувались напружено. Майже щодня репетирували по 3-4 години, віддавались справі на повну. Дійство планували провести у травні, однак тоді вирішили, що недостатньо готові та перенесли на 15 червня.

Як пройшов концерт у «Перемозі»

Святкова імпреза розпочалась о 17:00 і тривала майже дві з половиною години. На заваді не стала навіть повітряна тривога, через яку довелось відтермінувати концерт, аби глядачі спустились в укриття. Зі сцени звучали безліч українських народних пісень, повстанська «Зірвалася хуртовина», колискова на слова Лесі Українки, авторська пісня «Ти моя Україна» на слова Лесі Любарської, «Цьогоріч не буду садити нічого» на слова поета Василя Глемби, «Журавки золоті» на слова Лесі Карої тощо. Всі ці пісні покладені на музику Людмили Червінської. Учасниці колективу декламували патріотичні поезії. Розважав аудиторію фокусами й гуморесками заслужений артист естрадно-циркового мистецтва України Євген Ковальчук.

Привітати «Золотих журавок» із першим ювілеєм приїхав ансамбль з Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв (керівник – Ірина Краківська). Діти виконали емоційний танець «Думи мої» та «Не твоя війна» під сучасні пісні. Аудиторія побачила на сцені й класичний віденський вальс у виконанні Яни Богач і Романа Джиджори.

За словами ведучої, п’ять років для гурту не минули безслідно. Жінки взяли участь у Міжнародному фестивалі можливостей людей поважного віку «Золоті роки» у Львові, Всеукраїнському фестивалі військово-патріотичної та козацької пісні «Молотківський лелека», Міжнародному фестивалі «Золота осінь» в Яблунові, фестивалі колядок у Тернополі та у багатьох інших заходах.

А нещодавно вони здобули гран-прі у номінації «Народний вокал» на Всеукраїнському конкурсі «Все буде Україна» та перше місце у міжнародному конкурсі London Stars. Мистецькі змагання проходили онлайн, а судді мали жорсткі вимоги. За перемогу у другому «Золоті журавки» ввійшли до Алеї зірок України.

– Нам дали сертифікат, який це засвідчує. Тобто, якщо хтось захоче запросити нас на концерт, інформацію про колектив можна знайти на офіційному сайті Алеї зірок України. Жоден хор у Тернополі такого не має, – пояснила пані Людмила.

На завершення концерту учасницям гурту за обидва конкурси – «Все буде Україна» і London Stars вручила дипломи, медалі та пам'ятні подарунки заступниця директора Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення Олександра Танчук.

– Дівчата, ви справді «золоті», і не тільки назвою. Ви підкорюєте і дирекцію терцентру, і весь наш колектив. Ми вітаємо вас з 5-річним ювілеєм. Ви досягли за цей час високих успіхів. Ми гордимось і пишаємось тим, що гурт народився у нашому закладі – вічно молоді артистки, – наголосила вона.

Привітали жінок представники громадської організації «Десантно-козацький рій», яку очолює отаман Володимир Мусейко, а ще представники обласної організації «Просвіта» на чолі з Петром Шимківим. Святковий концерт завершили піснею «Ой у лузі червона калина», яку в унісон заспівав увесь зал…

 

Читайте також:

Коледж імені Крушельницької у Тернополі відзначив своє 65-річчя: як проходило святкування (ФОТО)

Освідчення на сцені та збір коштів на благодійність: як минув концерт Монатіка в Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up