Тисячам жінок заборонили виїзд за кордон. Про які професії йдеться

Тисячам жінок заборонили виїзд за кордон. Про які професії йдеться

Уряд вніс зміни у правила перетину кордону під час воєнного стану. 

Якщо раніше виїзд за кордон був заборонений для чоловіків призовного віку та жінок військовослужбовців, то тепер під заборону потрапили і певні категорії цивільних жінок.

Про це повідомляє BBC News Україна.

Йдеться про жінок держслужбовців і депутаток рад всіх рівнів. Про це зазначено у постанові Кабміну від 27 січня.

Відео дня

Чоловіки-чиновники та депутати молодші 60 років і так не мали права виїзду як військовозобов'язані. Тепер же і старші 60 років депутати та чиновники виїхати не зможуть.

Тепер під заборону потрапили і жінки, і чоловіки. Ось повний перелік посад, де чоловіки і жінки повинні отримати дозвіл при перетині кордону:

  • члени кабміну, перші заступники та заступники міністрів, держсекретар кабміну, його перший заступник та заступники, державні секретарі міністерств,
  • керівники центральних органів виконавчої влади, їхні перші заступники та заступники,
  • керівник апарату Верховної Ради, його перший заступник та заступники, народні депутати, уповноважений Верховної Ради з прав людини та його представники,
  • керівник офісу президента та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених президентом, та їхні заступники,
  • голова СБУ, його перший заступник та заступники,
  • голова та члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення, голова та члени рахункової палати, голова та члени ЦВК, голови та члени інших державних колегіальних органів,
  • секретар РНБО, його перший заступник та заступники,
  • голова Нацбанку, його перший заступник та заступники,
  • постійний представник президента в Криму та його заступники, голови місцевих держадміністрацій, їхні перші заступники та заступники,
  • судді Конституційного Суду, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники,
  • депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, керівники державних підприємств та їхні заступники.

Ці люди мають право перетинати державний кордон лише на підставі документів про службові відрядження.

Показово, що депутатами місцевих рад є 15 тисяч жінок, понад 9 з яких є депутатками сільських рад. Їх теж додали до переліку і заборонили виїзд.

Окрім того, як вказують експерти, постанова уряду заборонила виїзд з країни і старшим чоловікам - чиновникам та депутатам, які мають понад 60 років і вже не є військовозобов'язаними.

Які є винятки для держслужбовців

При цьому держпосадовці можуть виїжджати за кордон, якщо вони є одиноким батьком чи матір'ю дитини/дітей до 18 років, якщо вони їдуть відвідати дітей. Або для супроводження дітей для виїзду за межі України. Для цього треба мати відповідні документи.

Також держслужбовців можуть випускати за кордон для лікування за наявності документів, що дають право на виїзд з України та в'їзд до України, та листа від МОЗ з переліком осіб, яких лікарні за кордоном можуть прийняти для лікування.

Також дозвіл на виїзд може дати голова Державної прикордонної служби у разі смерті за кордоном когось з родини.

Як це перевірятимуть?

Поки що залишається незрозумілим питання зі створенням бази зі списками всіх держслужбовців та депутатів всіх рівнів. Адже йдеться про десятки тисяч людей.

Проте кабмін вже доручив всім органам влади подати у Держприкордонну службу списки осіб держслужбовців — із зазначенням прізвища, імені, по батькові особи, дати народження, займаної посади.

Станом на зараз, за даними ВВС, прикордонники не мають бази, яка б дозволяла їм виокремлювати жінок, які підпадають під нову заборону.

ВВС намагається отримати роз'яснення про це від держприкордонслужби.

Наразі там змогли тільки надати інформацію, яка міститься у самій постанові кабміну.

Скандали з поїздками за кордон

23 січня президент Володимир Зеленський видав указ, яким заборонив чиновникам та депутатам виїздити з України на відпочинок, а тільки у відрядження.

Це сталось після скандалу, коли заступник генпрокурора Олексій Симоненко з'їздив на відпочинок за кордон на новорічні свята. Його вже звільнили.

Тоді ж президент доручив уряду ухвалити рішення, що і зробив 27 січня кабмін.

Цього тижня також вибухнув скандал, коли депутат фракції «Слуга народу» Микола Тищенка поїхав до Таїланду, де мав провести зустріч з українською громадою.

У соцмережах одразу ж заговорили, що Тищенко міг там опинитись не у робочих цілях. 26 січня спікер парламенту Руслан Стефанчук повідомив у фейсбук, що жодних відряджень Тищенку не підписував. Раніше Тищенко запам'ятався порушенням правил карантину під час пандемії ковіду.

Також нещодавно лідера фракції «Батьківщина» Юлію Тимошенко бачили на курорті в ОАЕ.

На початку січня у скандал з відпусткою потрапила пресофіцерка прикордонників, яка виклала у соцмережі низку дуже відвертих фото з Парижа. Проте вона як військовослужбовець і так мала отримувати для виїзду спеціальний дозвіл.

Жінок покарали?

«Людям подобається, коли чиновників карають. Усвідомлюю, що після тритижневого вояжу Колі Тищенка і Ко все це зайде народу на ура», — прокоментувала заборону на виїзд за кордон держслужбовцям і депутатам Ірина Геращенко, представниця фракції «Європейська Солідарність».

На думку Геращенко, у постанові уряду йдеться про дискримінацію невійськовозобов'язаних жінок на держслужбі. Які зможуть виїхати тільки «у виняткових випадках».

Геращенко нагадала, що значна частина депутатів місцевих рад складають саме жінки, і, як правило, ці активні українки сьогодні працюють, волонтерять і багато допомагають фронту.

За даними ЦВК, жінок серед місцевих депутатів загалом 37%. Станом на 2020 рік, депутатками рад різних рівнів були 15 633 жінок. З них 9,5 тисяч — це сільські і селищні депутатки. Саме у селах відсоток жінок у радах найбільший.

При цьому депутати місцевих рад не отримують за свою роботу заробітної плати. Вони не є державними службовцями.

Висновок Павла Романюка, радника з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА:

В цілому ця постанова не позбавлена недоліків, повʼязаних переважно з її юридичною технікою та підзаконним шляхом обмеження свободи пересування.

Якщо ж говорити про її застосування до жінок-чиновників чи осіб старше 60 років, то вона не розділяє чиновників за віком або за статтю та є загальною для усіх осіб зазначених категорій. Хоча за загальним правилом виїзд осіб старше 60 років та не військовозобов'язаних жінок дозволений.

Утім стосовно чиновників положення постанови уряду є спеціальними та мають застосовуватися пріоритетно.

Таким чином, обмеження щодо перетину державного кордону встановлюється для усіх зазначених в постанові чиновників незалежно від їх статевої приналежності чи віку.

Окрім того, ця постанова обмежила виїзд з України чоловіків старше 60 років, якщо вони є чиновниками чи підпадають під інші визначені категорії. До них застосовується спеціальне правове регулювання як до суб'єкта владних повноважень, попри те, що вони старше чи молодше 60 років, чоловік він чи жінка. Тобто їхнє право на перетин державного кордону однаково обмежується та виїхати вони можуть в умовах воєнного стану лише за виняткових умов.

Також потрібно наголосити, що практика підзаконного обмеження в реалізації прав людини не відповідає Конституції України, що неодноразово підтверджувалось рішеннями Конституційного суду України. Подібна ситуація і з перетином державного кордону, в тому числі в умовах воєнного стану.

Попри те, що така практика дозволяє уряду регулювати перетин державного кордону більш гнучко та, можливо, більш ефективно, за Конституцією утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Тому першочерговим завданням законодавця є упорядкування усіх положень профільної урядової постанови у законах «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та «Про державний кордон України».

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в українським чоловікам-студентам заборонили виїзд за кордон.

Читайте також

Українським чоловікам-студентам таки заборонили виїзд за кордон

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up