Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент

Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент
  • Журналісти "20 хвилин" продовжують експеримент "Тиждень без". На сім днів журналістка обмежила вживання солі у своєму раціоні.
  • Ми обрали ТОП-7 неочікуваних продуктів, що мають у складі сіль.

Чи реально прожити без солі у своєму раціоні, перевіряє наша журналістка. Шостий день вона обмежує вживання солі.

Про те, як впливає сіль на організм, ми запитали у тернопільської дієтологині Мар'яни Лебідь. 

- Якщо відмовитися від солі - організм не постраждає, - каже дієтологиня. - Сіль, звичайно, - це необхідний компонент в нашому раціоні, бо він допомагає організму коригувати рівень тиску. Якщо у вас немає патологій - ви можете сміливо відмовитися від солі на певний період часу. Проте варто робити це поступово, а також не забувати про натуральні приправи: паприку, суміші трав, куркуму. Щоб уникнути потрапляння солі з інших продуктів, перед тим обов'язково вивчайте склад. 

Дієтолог пояснює, що якщо постійно пересолювати страви, це може негативно вплинути на роботу рецепторів язика, тому потім ви можете не відчувати смак таким, яким він є насправді. 

Найдорожча сіль - 2 тисячі за кілограм

Сіль - це не лише необхідність для раціону, а й незамінна та екстравагантна приправа. Вибір на полицях в супермаркетах вражає.

В одному із тернопільських магазинів ми знайшли сіль, яка коштує 194 гривні за 100 грамів, майже 2000 - за кілограм. Це "кольорова" сіль Мак-Дей, що походить з різних країн. Трішки дешевша морська сіль - 81 грн за 100 грамів. 

Звичайна нейодована кухонна сіль коштує 6.16 грн за кілограм.

Виробляють і спеціальну сіль "для діабетиків". Вона містить у собі чимало корисних мікроелементів та вартує 67 грн  за 145 грамів.

Йодована чи не йодована

-  Сіль часто буває з додаванням йоду, - продовжує лікарка. - На жаль, зараз Тернопільська область є ендемічною. Тобто багато людей тут страждають на йододефіцит. Тому їм рекомендовано додатково вживати продукти із високим вмістом йоду. Проте в йодованій солі є не найбільше йоду, порівняно з іншими продуктами. Йод, який може міститись у солі, дуже швидко руйнується. 

Тому, якщо ви обираєте йодовану сіль, варто звернути увагу на її зберігання. Таку сіль потрібно помістити у ємність, яка щільно закривається. 

Для профілактики йододефіциту інколи можна вживати таку сіль, проте весь час це робити не потрібно. 

Чи можна замовити їжу без солі 

У одному із закладів харчування в Тернополі ми поцікавились, чи можна замовити їжу взагалі без вмісту солі. Без проблем нам запропонували те, що можуть для нас приготувати. 

- Це реально приготувати без солі. У нас часто є такі замовлення, - каже адміністратор закладу Юлія. - Однак є продукти, які попередньо замочують у соусах і так далі. На приготування таких страв йде дуже багато часу. Тому їх запропонувати не можемо. Та загалом смачно поїсти без солі у нас можна. 

Найчастіше замовлення без солі роблять жінки, які годують діток грудьми. Вони просять взагалі без спецій. 

ТОП-7 продуктів із вмістом солі

Печиво без цукру. 

Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент, фото №1 на сайті 20minut.ua

Дитяче бісквітне тістечко

Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент, фото №2 на сайті 20minut.ua

Солодкий газований напій 

Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент, фото №3 на сайті 20minut.ua

Крабові палички

Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент, фото №4 на сайті 20minut.ua

Насіння соняшника (без позначки "солоне")

Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент, фото №5 на сайті 20minut.ua

Пиво

Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент, фото №6 на сайті 20minut.ua

Сирковий десерт

Як журналістка "20 хвилин" тиждень живе без солі. Експеримент, фото №7 на сайті 20minut.ua

 

Опитування

Ви моли б відмовитись від солі

Коментар

Ольга Турчак журалістка

- Направду, то з експериментом я впоралась частково. Від досолювання їжі я відмовилась, а от від усіх продуктів з вмістом солі не змогла. Єдине, що зрозуміла - склад продуктів варто вивчати постійно, бо він може бути дуже несподіваним. От, наприклад, хто б міг подумати, що в цукерочках, які я так люблю, теж буде сіль? Або в газованих солодких напоях? Містика. 

Смак їжі і справді змінився. Сказати, що без солі їжа не така - не можу. Адже використовувала багато натуральних приправ у приготуванні, які майже повністю замінили сіль за смаком. От тільки риба печена без солі чомусь не смакувала. 

І наостанок поділюсь рецептом кави з сіллю, яку готуватиму одразу після закінчення експерименту: У турку насипаєте дві ложечки солі, прогріваєте каву на невеличкому вогні кілька секунд. Далі додаєте 150 млл води. Тричі стукаєте дном турки об стіл, щоб кава осіла на дно, а далі додаєте сіль на кінчик кухонного ножі. Доводите до кипіння. Коли бульбашки починають підійматись - забираєте каву з вогню, чекаєте кілька секунд, та ще на кілька секунд ставите на вогонь. І так тричі.  Далі наливаєте каву у чашечку і смакуєте.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • ВолодяУкраїна!!!
  • ВолодяУкраїна!!!
    До речі не погано теж полюбляю інколи чорний шоколад з сілю а що до газованих напоїв навіть не знав що там буває сіль ще мені сподобалось що можна спокійно замовити якісь страви без солі і до речі ви гарно виглядаєте :) мені як читачу довподоби дізнаватись щось нове.
  • David Starr
    Та тиждень можна і без їди прожити, а не те, що без солі, що тут такого? :)

keyboard_arrow_up