Тиждень без солі: чи реально відмовитись взагалі та що кажуть дієтологи. Експеримент "20 хвилин"

Тиждень без солі:  чи реально відмовитись взагалі та що кажуть дієтологи. Експеримент "20 хвилин"

Журналістка "20 хвилин" провела цикл експериментів, під час яких відмовлялася від шкідливих звичок чи некорисних продуктів.

Без цукру тиждень прожити — реально, а от чи можна прожити тиждень без солі? Ви змогли б так?Журналістка "20 хвилин" на тиждень вирішила відмовилася від солі. 

Про те, як впливає сіль на організм, ми запитали у тернопільської дієтологині Мар'яни Лебідь. 

Відео дня

—  Якщо відмовитися від солі — організм не постраждає, — каже дієтологиня. — Сіль, звичайно, — це необхідний компонент в нашому раціоні, бо він допомагає організму коригувати рівень тиску. Якщо у вас немає патологій - ви можете сміливо відмовитися від солі на певний період часу. Проте варто робити це поступово, а також не забувати про натуральні приправи: паприку, суміші трав, куркуму. Щоб уникнути потрапляння солі з інших продуктів, перед тим обов'язково вивчайте склад. 

Дієтолог пояснює, що якщо постійно пересолювати страви, це може негативно вплинути на роботу рецепторів язика, тому потім ви можете не відчувати смак таким, яким він є насправді. 

                                                                 Результат пошуку зображень за запитом "розташування рецепторів на язику"

— Сім днів — це невеликий період часу, але він може допомогти рецепторам відновитись. — продовжує Мар'яна Лебідь. — Окрім того, якщо ви будете у цей період пити достатньо вод,  ви зможете промити свій організм від шкідливих речовин. Без солі вода швидше буде заходити у клітини і виходити з них, адже сіль стримує воду. 

Сама дієтологиня розповідає, що зі свого раціону вона практично виключила сіль. Її заміняє натуральними приправами. Тому наш челендж "Тиждень без"  Мар'яна Лебідь також підтримала. 

Коментар автора

Ольга Турчак, журналістка

— Мені здається, що із сіллю я палку не перегинаю. Знаю людей, у яких на столі обов'язково завжди має бути сільничка, у мене ж пачки солі вистачає, напевно, на рік. 

Після відмови від цукру та м'яса, здається, уже нічого не страшно, але звичку все ж доведеться змінити. Особливо багато сил піде, щоб виключити сіль із готових продуктів, адже, на перший погляд, її там може не бути. Треба дивитися на етикетки! Із приготуванням страв вдома проблем не мало б виникнути, адже спочатку можна сіль не додавати, а далі —  за смаком. 

Цікаво навіть, чи зміниться справді склад продуктів та чи буде кращим моє самопочуття. Корисна звичка на тиждень — пити багато води. Усі свої відчуття, переживання або труднощі описуватиму на нашому сайті. Буду вдячна за підтримку. Хто зі мною?

Читайте також: #тижденьбезсолодкого: чим замінити цукор та чи корисно це (поради лікарів)

Приєднуйтесь та підтримуйте наш челендж. Якщо ви готові відмовитись на тиждень від солі, залишайте коментар під матеріалом. 

Опитування

Ви моли б відмовитись від солі

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Володя але ти не чемний :)

    Цікава ви людина я вже не першу вашу рубрику читаю дивлюсь та коментую ідея не погана я в солі майже не вживаю коли Готую нічим не гірше коли з сіллю головне знати що добавляти до страви але навіть я не хотів би повністю відмовитись ві солі головне щоб сіль була як мінімум з йодом і мінералами не підробка якась і що до рубрики так що ми будемо робити цілу неділю без солі :)
  • Богдан Богданович

    Так так, експерементуйте над собою, не їжте солі, цукру, потім ще й відмовтесь від мяса - заробите собі якусь хворобу і зіграєте в ящик.
    Люблю солити пиво. Одного разу в Опіллі я випив 6 бакалів пива, і висипав пів сільнички. Абсолютно ніяк не повпливало на здоровя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up