Партнер рубрики Події

#тижденьбезсолодкого: чим замінити цукор та чи корисно це (поради лікарів)

#тижденьбезсолодкого: чим замінити цукор та чи корисно це (поради лікарів)
  • Журналістка «20 хвилин» провела “Тиждень без солодкого”: як це було.

  • Ми запитали експертів чим можна замінити цукор, чи варто це робити та перевірили чи можна знайти корисні смаколики у Тернопільських магазинах.

  • "20 хвилин" продовжує спецпроект «Тиждень без».

Тиждень без солодкого журналістка «20 хвилин» розпочала у Середу 13 листопада. Разом із нею від цукру у раціоні відмовились понад десяток тернополян.

У матеріалі «Тиждень без: приєднуйтесь до челенджу «20 хвилин та відмовтесь від солодкого» ми розповіли про те, чому шкідливо їсти багато цукру та кому варто від нього відмовитись.

 - Якщо є висипання на шкірі, є зайва вага, якщо ви помічаєте целюліт - потрібно негайно обмежити вживання цукру, - говорить дієтолог, фітнес-тренерка Ольга Колопенюк. - Коли цукру ми не будемо вживати - організм очиститься. Також якщо ви бачите, що ранки у вас довго заживають - то це теж сигнал, що цукру забагато. 

Відео дня

Які солодощі без цукру є у Тернопільських магазинах

У мережевих супермаркетах є цілі стелажі із смаколиками без цукру. Розпочнемо з цукрозамінників. Їх кілька видів. Ціна залежить від продукту, який оберете. Шоколадка без цукру коштує від 30 грн, вафлі можна придбати за 15-20 грн за печиво доведеться заплатити  13-30 грн.

Серед солодощів «без цукру» великої популярності набирає пастила. Її можна придбати також у супер-маркетах. Ціна – від 31 грн за 60 гр. Великий вибір крафтової пастили можна знайти у інтернет-магазинах .

Пастила – це кондитерський виріб з потертих та зварених фруктів та ягід.  Інколи до пастили додають мед, різані фрукти, насіння, горіхи. Виробники переконують, що цей продукт зберігає потрібні для організму вітаміни та мінерали, а також містить пектин – найкращий сорбент, що виводить з організму токсини.

«Цукрозамінниками зловживати не варто»

- Здоровим людям цукор не є шкідливий в помірних кількостях, - каже обласний ендокренолог Надія Гулько. – Якщо ви вирішили відмовитись від цукру, то вуглеводи можна брати з фруктів та овочів. Хворим на цукровий діабет цукор протипоказаний. Тому, що він є вуглеводом легкого засвоєння і тому людям, які мають проблеми з недостатністю чи нечутливістю інсуліну до рецепторів його споживання, він є протипоказаний. Якщо ц людини збалансоване харчування  і нормальне фізичне навантаження, і немає надлишку ваги – не обов’язково зовсім відмовлятись від цукру. Краще відмовитись від транс жирів.

Ендокринолог каже, що цукор замінити цукрозамінниками здоровим людям не варто.  А якщо ви вирішили це зробити - то потрібно вживати не більше 30 грамів на добу.

- Цукор найкраще брати з природніх середовищ, - говорить Надія Гулько. – Цукрозамінники є «Кселіт», «Сорбіт» та інші. Вони теж мають свої протипокази.

Дієтолог теж радить не зловживати підсолоджувачами.

- Ці продукти все ж більше для людей, що страждають цукровим діабетом, - каже дієтолог Ольга Колопенюк. – Просто так не потрібно їх вживати. Краще з’їсти батончик із спортивного харчування.

Що таке стевія і з чим її їдять

Стевія – це рослина, із солодким листям. Його часто використовують як підсолоджувач у раціональному, лікувально-профілактичному та дієтичному харчуванні. У магазинах його можна знайти у вигляді таблеток, в розчині та сипучому вигляді.

- Стевія – єдиний з цукрозамінників, які дозволяють дітям, хворим на цукровий діабет, - каже головний ендокринолог області Надія Гулько. - Тому із всього вибору цих продуктів вона - найоптимальніший варіан.

Ціна стевії від 70 гривень за 100 таблеток. Найчастіше екстракт стевії додають до чаю чи кави. На 200 міліграмів рідини рекомендують додавати 1-2 таблетки.

На полицях супермаркету ми знайшли й інші підсолоджувачі. Їх ціни від 40 гривень. Часто замість цукру використовують фруктозу. Фруктоза – це органічна речовина, яка міститься у солодких плодах та меду.  Проте нею лікарі радять також не зловживати. 

 

Лікарі рекомендують фрукти та сухофрукти

Як розповідає дієтолог Ольга Колопенюк, без солодкого, тобто глюкози, організм обійтись не може. Але її він може брати із різних речовин та продуктів.

- Весь необхідний цукор організм може брати з фруктів або молочних продуктів або , - каже дієтолог. – Якщо ви вирішили обмежити вживання солодкого – подбайте про те, щоб завжди мати біля себе яблуко, банан чи жменьку кураги. Десь-колись можна собі дозволити батончик без цукру.

Такий протеїновий батончик Ольга Колопенюк радить їсти раз в 3-4 дні, але перед тим варто добре вивчити його склад. Найкраще обирати ті, що продають у магазинах зі спортивним харчуванням, або замовляти у інтернет-магазинах. Їх ціна – від 20 грн.

"Знаємо про шкоду цукру, але..."

Поки журналістка випробувала свою силу волі, ми запитали у перехожих, чи вживають у своєму раціоні цукор / чи знають про його шкоду/ чи готові відмовитися від цукру і солодощів.

Коментарі учасників

 І на завершення експерименту підіб'ємо підсумки: які ж враження у тих, хто намагався разом з нашою журналісткою тиждень не їсти солодкого.

Валерія Грицевич, SMM-менеджер

- Тиждень пройшов не дуже важко, ще якби в редакцію не приносили щось смачненьке до кави, взагалі було б добре. Напевно, якби сама намагалась вижити без солодкого було б важче, а так ми разом з журналісткою підтримували одна одну, забороняли щось їсти, замінювали цукерки на яблука. Але все ж таки в останній день челенджу я не витримала і з'їла вафлю... нууу вона дуже хотіла щоб я її з'їла аж просилась: "візьми мене до кави"

 

Євгенія Цебрій, журналістка

Коли я вирішила підтримати челендж #тижденьбезсолодкого, думала, що буде легко, бо вже кілька років не вживаю цукру в чистому вигляді взагалі. Також не купую цукерок, тістечок з кремами чи згущівкою, тортів. Але не відмовлюсь від домашньої випічки з яблуками, вишнями, сиром. Іноді вживаю трішки чорного шоколаду. Взагалі ніколи не вважала себе солодкоїжкою. Та все ж за останній тиждень не скажу, що вдалося прожити геть без солодкого, бо як тепер помітила - воно всюди! Перших три дні ніби все було гаразд. Яблука, горіхи, виноград для мене завжди були хорошою альтернативою солодощам. Від шоколаду, які наполегливо пропонували колеги на роботі, відмовлялась. Але на вихідних з’явилося натхнення спекти сирник! Звісно цукру туди додала наполовину менше, ніж було вказано у рецепті, та все ж… Ну а як потім не скуштувати власну випічку? Ось і маємо порушення) А якщо без жартів, то завдяки челенджу звернула більшу увагу на те, скільки солодкого у нашому раціоні і часто ми навіть не помічаємо, як його з’їдаємо. То ж ще є над чим працювати

Юлія Квятковська, власниця б'юті студії

- Мені легко було відмовитись від солодкого, бо я їм багато фруктів. Я давно практикую такі відмови, але буває, що раз в місяць можу з'їсти цілу молочну шоколадку. У цей період не важко відмовитись від солодощів, бо є багато фруків. Їла виноград, хурму, по одному гранату в день. Нам з сином вистарчило. Він навіть почав їсти курагу, хоч раніше цього не робив. Ще ми пили чай з медом. Робила вітамінні суміші: мед, обліпиха, лимон та імбир, а  ще - журавлина, обліпиха, мед та імбир. Загалом, результатом задоволена. 

 

Ольга Турчак, журналістка

- Всі, хто знає про мій челендж на цей тиждень стали дуже ввічливі і милі. Пропонують цукерки, шоколадки, питають чи не хочу тортика (посміхається при ред.). Насправді, найважче – це стежити за тим, щоб випадково не з’їсти що-небудь солоденьке. А ще – за складом продуктів. Я таки «згрішила» двічі: перший раз дуже захотілось чипсів, які їла колега за сусіднім робочим столом. У їх складі теж є цукор. Але оскільки у нас тиждень без солодкого, а не без «смаку сиру», то це собі пробачаю. Другий раз – коли вдома готувала десерт «брауні». У задумці він мав бути із цукрозамінником, але оскільки його впродуктовому магазині поряд з моїми домом не було, довелось таки додати дві ложки цукру. Коли готувала, то думала, що втримаюсь, але аромат був таким, що я таки дозволила собі шматочок. І Боже, він був божественний. За три дні, скучила за солодким, справді.

Змін у самопочутті, насправді, не побачила. Подивимось що буде до кінця тижня. Усім, хто приєднався до челенджу дякую за підтримку і силу волі. 

Як приготувати корисний десерт вдома

У мережі можна знайти чимало рецептів корисних солодощів, які можна приготувати вдома.

Ми рекомендуємо рецепти, перевірені дієтологом.

- Можу порадити рецепт, який куштувала сама та раджу своїм клієнткам, - каже фітнес-тренерка. – Там немає цукру, і пшеничного борошна з білої муки, яке теж є досить шкідливим для організму.

Солоденькі оладки (без цукру!):

1 банан

1 яйце

40г муки ( рисової або вівсяної)

1/2ч.л розпушувача

жменя мороженої ягоди ( люблю чорпицю)

Смажити без олії на антипригарній сковороді. 

В мене виходить 12-14шт.

Сирна запіканка без цукру

1 банан (розім’яти у п’юре)

300-400 грам кисломолочного сиру

1-2 яйця

4-5 ложок рисової муки

За бажанням чайну ложечку меду

Викласти у форму,  встелену пергаментним папером та випікати 25-30 хвилин.

Смачного!

Опитування

Чи готові ви відмовитись від цукру на тиждень?

 

Пропонуйте у коментарях які ще виклики ви хотіли б побачити у нашому проекті. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • тарас

    краще за все цукор заміняє сотка від якої солодко не тільки в роті, а у голові

    Саша Крест reply тарас

    сотка... маєш на увазі сотку доларів чи сто грам шмурдячку?

    тарас reply Саша Крест

    взагалі цей маханий - перемаханий цукор це насолода для дурачків
  • Val Val

    Вже нудить від вашого челенджу. Це що реклама пастил і тд ?

    Новини Тернополя 20 хвилин reply Val Val

    Це Ваше  таке сприйняття інформації. Не реклама це.

    дед reply Новини Тернополя 20 хвилин

    подеритесь
  • Саша Крест

    після першої публікації купив шоколадний торт... смішно якось було... але потім вирішив таки спробувати прожити без цукру... один день витримав - нічого... трохи тяжко було каву без цукру пити... з моєю улюбленою кубинською сигарою якийсь не такий смак... на другий день - зірвався... жінка спекла ну дуже смачне печиво... жінчина провина... не моя... але, дякую редакції за цікаву ідею... на наступному тижні спробую повторити цукрове голодування... два дні...

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    У тебе, ЧМО, цукровий дисбаланс?
    Чи, може, когнітивний дисонанс?
    Ти хто, ущербне: саша? чи валера?
    Чи, може, льова? джек? наташа? от холера -
    Щоб на одно таке х-йло рогате
    Одразу ж стільки кличок начіпляти
    Та скільки б їх ти, тупориле, не носило-
    Все рівно було й залишаєшся ДЕБІЛОМ

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    У тебе, ЧМО, цукровий дисбаланс?
    Чи, може, когнітивний дисонанс?
    Ти хто, ущербне: саша? чи валера?
    Чи, може, льова? джек? наташа? от холера -
    Щоб на одно таке х-йло рогате
    Одразу ж стільки кличок начіпляти
    Та скільки б їх ти, тупориле, не носило-
    Все рівно було й залишаєшся ДЕБІЛОМ

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    Без цукру каву пить - не дивина,
    Ти спробуй, ЧМО, хоч день прожити без "гівна"
    Його ти звикло кілограмами вживати,
    А після цього - маячню свою писати
    Але чому,  "фуйло", у тебе в смаках такий крен?
    Раніше ж в тебе був улюблений "Roshen"
    За нього ти слиною бризкало й молилось
    Ну, а тепер куди з цим всім поділось?
    А ще уважне будь, "фуйло", бо жінці, яка гарно печево пече
    Набриднеш ти, дубове - возьме і втече
    Як це було вже раз з тобою, пам'ятаєш?
    Напевно- тому й жовчю бризкаєш й "гівно" вживаєш,
    Ага, тут згадка ще прийшла така:
    Палкий привіт тобі від М.Мартинчука
    Він хоч про ЧМО таке, як ти, не чув й не знає,
    Але з дебілами такими часто справу має


    До відома жіночок - можливих читачок цього специфічного блогу, куди за своєю гермафродитною звичкою залізло мій добрий приятель саша крест, валєра ле-гандонський, а ще jack winchester, а ще "валентина", наталка", "світлана" і т.д.
    Якщо комусь раптом цікаво:
    саша крест - істота, якій свого часу дружина навішала роги, оскільки було воно (і є) дурне, безграмотне, а на додачу - ще й не товаришувало з гігієною;
    я - той, хто посильно допоміг йому отримати ті роги. Тому воно часто бризкає злістю і жовчю й ніяк не зрорзуміє, що якщо б не було мене, обов'язково знайшовся б хтось інший, тому що в такого виняткового дебіла роги просто зобовязані були вирости.
    Знаю, його витонченому смаку не до вподоби моя висока і щира поезія, але не можу втриматися - з поваги до мого доброго давнього знайомого:
    Скажу просто від порогу:
    В тім, що в тебе гарні роги
    Є заслуга і моя,
    Але в тім не винен я,
    Що "фуйло" ти безнадійне,
    На людину пародійне
    Не поміг би я з рогами-
    Інший був би, бо, між нами
    Доля вибирає так,
    Щоб ще й рогатим був МУДАК

    Не-е-е-, ну... ты вот... скажи.... мне.... ВАЛЕРА.....  ,ЛЕВАНДОВСКИЙ ЧМО и ДЕБИЛ   казалось - в.... России на Кубке ....мира ни фига.... не показал, а .....сейчас в Бундеслиге и   Лиге чемпионов - во как раззабивался...и вчера вот..... за сборную..... словенцам....... кинул....
    Узнаешь.... дебильный..... стиль, валера - саша?
    Он - твой родной и.... отработанный.... в..... параше...

    P.S. Будеш, БИДЛО, реготати - не надірви живіт

    Саша Крест reply Ігор Дуда

    ну, Микола Данилович та Любов Степанівна непогано прийняли... на 7 жовтня... на честь... поцікався чого, йолупе... або запитай Миколу і Любу... на Бережанській... сказати номер квартири? то ти насправді знаєш з ким спілкуєшся? ЄБЛАН він і в Африці ЄБЛАН... а Валентина Хоптяна часом не знаєш і чим він крутить? запитай Миколу...

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    саші кресту валері ле-гандонському-джеку вінчестеру і - носієві ще цілої купи різностатевих кличок (гермафродит, бідолаха...) по-дружньому й щиро:

    Hi, one of most prominent degenerates!
    You have impaired balance of carbohydrates?
    Don't worry - take some shit and some urine,
    Mix thoroughly, cross yourself and drink it in
    If you keep on with this procedure every day  -
    Your carbohydrates and horns SHALL be OK!

    Для тих, у кого з англійською не зовсім - авторський переклад:

    Привіт, один з найбільших в світі ідіотів!
    У тебе дисбаланс відчутний вуглеводнів?
    Ти не журись - налий сечі, додай "гівна",
    Змішай, перехрестись - і вихили до дна,
    Якщо робитимеш цю процедуру регулярно -
    І вуглеводні, й роги матимеш шикарні!

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    саші кресту валері ле-гандонському-джеку вінчестеру і - носієві ще цілої купи різностатевих кличок (гермафродит, бідолаха...) по-дружньому й щиро:



    Hi, one of most prominent degenerates!

    You have impaired balance of carbohydrates?

    Don't worry - take some shit and some urine,

    Mix thoroughly, cross yourself and drink it in

    If you keep on with this procedure every day  -

    Your carbohydrates and horns SHALL be OK!



    Для тих, у кого з англійською не зовсім - авторський переклад:



    Привіт, один з найбільших в світі ідіотів!

    У тебе дисбаланс відчутний вуглеводнів?

    Ти не журись - налий сечі, додай "гівна",

    Змішай, перехрестись - і вихили до дна,

    Якщо робитимеш цю процедуру регулярно -

    І вуглеводні, й роги матимеш шикарні!

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    саші кресту валері ле-гандонському-джеку вінчестеру і - носієві ще цілої купи різностатевих кличок (гермафродит, бідолаха...) по-дружньому й щиро:

    Hi, one of most prominent degenerates!
    You have impaired balance of carbohydrates?
    Don't worry - take some shit and some urine,
    Mix thoroughly, cross yourself and drink it in
    If you keep on with this procedure every day  -
    Your carbohydrates and horns SHALL be OK!

    Для тих, у кого з англійською не зовсім - авторський переклад:

    Привіт, один з найбільших в світі ідіотів!
    У тебе дисбаланс відчутний вуглеводнів?
    Ти не журись - налий сечі, додай "гівна",
    Змішай, перехрестись - і вихили до дна,
    Якщо робитимеш цю процедуру регулярно -
    І вуглеводні, й роги матимеш шикарні!

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    саші кресту валері ле-гандонському-джеку вінчестеру і - носієві ще цілої купи різностатевих кличок (гермафродит, бідолаха...) по-дружньому й щиро:



    Hi, one of most prominent degenerates!

    You have impaired balance of carbohydrates?

    Don't worry - take some shit and some urine,

    Mix thoroughly, cross yourself and drink it in

    If you keep on with this procedure every day  -

    Your carbohydrates and horns SHALL be OK!



    Для тих, у кого з англійською не зовсім - авторський переклад:



    Привіт, один з найбільших в світі ідіотів!

    У тебе дисбаланс відчутний вуглеводнів?

    Ти не журись - налий сечі, додай "гівна",

    Змішай, перехрестись - і вихили до дна,

    Якщо робитимеш цю процедуру регулярно -

    І вуглеводні, й роги матимеш шикарні!

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    саші кресту валері ле-гандонському-джеку вінчестеру і - носієві ще цілої купи різностатевих кличок (гермафродит, бідолаха...) по-дружньому й щиро:

    Hi, one of most prominent degenerates!
    You have impaired balance of carbohydrates?
    Don't worry - take some shit and some urine,
    Mix thoroughly, cross yourself and drink it in
    If you keep on with this procedure every day  -
    Your carbohydrates and horns SHALL be OK!

    Для тих, у кого з англійською не зовсім - авторський переклад:

    Привіт, один з найбільших в світі ідіотів!
    У тебе дисбаланс відчутний вуглеводнів?
    Ти не журись - налий сечі, додай "гівна",
    Змішай, перехрестись - і вихили до дна,
    Якщо робитимеш цю процедуру регулярно -
    І вуглеводні, й роги матимеш шикарні!

    просто Я reply Ігор Дуда

    Тут люди про цукор пишуть. Та про дієту. Йди роги ставити на іншу сторінку, якщо ще в попиті. Блядства тут не треба розводити. І простирадла писати також.

    Ігор Дуда reply просто Я

    Про що, кому і скільки написати
    Я не збираюсь в "ПРОСТО я" (так скромніше) питати
    Питання дещо інше в мене зріє:
    Сигара з кавою (без цукру) зменшує шизофренію?
    Втім, не писатиму про це занадто -
    Зациклене на цукрі "ПРОСТО я" назве це простирадлом. Але -
    Про що, кому і скільки написати Я не збираюсь в "ПРОСТО я" (так скромніше) питати
  • David Starr

    Не їсти цукру, але жерти випічку - це круто, що тут скажеш :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up