Партнер рубрики Події

Тонкий лід тернопільським рибалкам - не завада

Тонкий лід тернопільським рибалкам - не завада

Крига на Тернопільському ставі стала небезпечною. Але, незважаючи на тонку кригу на ставі та холодний вітер, рибаки беруть усе необхідне і йдуть полювати на рибу.

 

Виходити на кригу Тернопільського ставу з кожним днем стає небезпечніше, пояснює начальник рятувально-водолазної служби Тернопільської області Василь Козак.

   - Крига кристалізується при потеплінні, втрачає свою міцність, - розповідає пан Козак. - І зараз, коли вже світить сонце, то навіть при товщині криги 15 сантиметрів, через те, що вона кристалізується, під неї можна легко провалитись.

Рятувальники не рекомендують виходити на лід.

Відео дня

  - Приблизно ми можемо визначити, що товщина криги - до 20 см. Але ця сіра крига є небезпечною, бо в ній вже міститься вода, - каже рятувальник. - Якщо крига темно-синього кольору, то при товщині 5-7 см -  вона витримує одного перехожого.

Рибалки кажуть, що їм не страшно виходити на лід. Тернополянин Любомир розповідає, що він рибалить взимку вже близько 50 років. Перейняв він це захоплення від батька.

  - Мене навчив рибалити мій батько, потім я навчив своїх синів - це сімейна справа, - каже пан Любомир. - Звісно, бувало й таке, що провалювався під лід, але, на щастя, все обійшлось.

Розповідає, що якщо ви плануєте зайнятися зимовою риболовлею, то передусім вам знадобиться спеціальне взуття, яке з усіх боків має надувну повітряну подушку. Одяг також має бути вироблений зі спеціальних матеріалів, які добре утримують тепло та не пропускають воду.

Довідка:

Аби запобігти лиху, вберегти життя та здоров'я громадян, Управління ДСНС України в Тернопільській області нагадує правила поведінки на льоду:

Рибалкам слід пам'ятати: - не можна пробивати поряд багато ополонок;

- не можна збиратись поряд великими групами;

- не можна пробивати лунки на переправах;

- не можна ловити рибу біля промоїн;

- потрібно завжди мати при собі шнурок довжиною 12-15 м. У випадку, якщо ви все ж провалились:

- не піддавайтесь паніці;

- намагайтеся утриматись на плаву, уникаючи занурення з головою ;

- намагайтесь вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;

- намагайтесь якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;

- вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік - звідки ви прийшли, де міць льоду вже відома.

Якщо у вас на очах під лід провалилась людина:

- крикніть, що ви йдете на допомогу;

- наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;

- підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру;

- не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, лижу, шарф, шнурок, санки чи щось подібне і витягніть його на лід;

- витягши потерпілого на лід, разом з ним поповзом повертайтесь назад.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up