Партнер рубрики Події

Три кримінальних провадження, побитий поліцейський та черги на ТВК: як минули місцеві вибори на Тернопільщині

Три кримінальних провадження, побитий поліцейський та черги на ТВК: як минули місцеві вибори на Тернопільщині

Місцеві вибори відбулися у неділю, 25 жовтня. Не оминулось і без інцидентів під час голосування та підрахунку голосів. Один з правоохоронців постраждав від рук трьох чоловіків, які хотіли потрапити до виборчої дільниці. Склали три кримінальні провадження за порушення. Які казуси стались в день виборів – читайте у матеріалі.

Цього року труднощів як виборцям так і працівникам на дільницях додав не лише карантин, а і зміни до виборчого законодавства.

Три кримінальних справи в день голосування

За дотриманням правопорядку напередодні та в день голосування стежили правоохоронці. До них надходили повідомлення про порушення на дільницях. Зазвичай вони стосувалися того, що на  дільницю не пропускали громадських спостерігачів чи журналістів, тому доводилося проводити роз'яснювальну роботу.

- Загалом від початку передвиборчої кампанії, станом на 26 жовтня, працівниками поліції зафіксовано 276 фактів порушення виборчого законодавства, - розповів начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. - По 14 випадкам порушено кримінальні справи. За цими повідомлення також складено 63 адміністративні протоколи.

Відео дня

Як розповідає Сергій Крета, в день голосування 25 жовтня, було зареєстровано 107 повідомлень на лінію «102» про порушення виборчого законодавства.

- З 107 повідомлень 3 факти внесено до ЄРДР, тобто порушено три кримінальні провадження, - пояснює Сергій Крета. – Перше звернення було з села Озерна Зборівського району. Там чоловік проголосував за допомогою пенсійного посвідчення, а не паспорта. Ще одне кримінальне провадження порушено за 158 статтею ККУ. Мова йде про село Ворвулинці, Заліщицького району. Там викрали 50 бюлетенів.

Читайте також:

"Поки одні пішли на обід, а інші ремонтували світло - пропало 50 бюлетенів": які порушення фіксують на Тернопільщині

Третій факт кримінального провадження зареєстрували вже після закриття дільниць – близько 20:30. У селі Нижбірок Гусятинського району працівник поліції, який забезпечував правопорядок, отримав тілесні ушкодження від трьох чоловіків.  

- В селі чергував працівник поліції, який забезпечував правоорядок під час виборчого процесу, - каже Сергій Крета. – Він був відряджений з Тернополя. Коли виборча дільниця закрилась – в цей час до приміщення зайшов місцевий житель. У нього були ознаки алкогольного сп'яніння. Він хотів потрапити у приміщення, де вели підрахунок голосів. Чоловік покликав на допомогу свого сина, який вз'яв на підмогу свого товариша. Між правоохоронцем та чоловіками зав'язалась бійка.

Поліцейський отримав забої, травму руки. Йому надали медичну допомогу. Наразі він перебуває вдома. За цим фактом відкрито кримінальну справу. Усіх трьох підозрюваних одразу затримали та доправили у місцевий відділок поліції. Цей інцидент не завадив підрахунку голосів на дільниці. Щоб забезпечити безпеку працівникам виборчої дільниці – в село підтягнули резервні сили. Це працівники нацгвардії та рота поліції спеціального призначення.

Не допускали спостерігачів

Після 20:00 на деяких виборчих дільницях члени комісій не допускали окремих спостерігачів та журналістів до спостереження за процедурою підрахунків голосів. Тоді доводилось викликати правоохоронців, які проводили роз'яснювальну роботу з членами комісії. Після роз'яснень спостерігачів допускали до підрахунків голосів.

Як розповідає керівник правових проектів ТОО «Комітету виборців України» Володимир Курило, після закриття дільниць відбувались різні порушення. Однак вони не вплинули на процедуру підрахунків голосів.

- Один з інцидентів стався на дільниці 611123, яку не зачинили після 20:00, - каже пан Володимир. – Там ще деякий час продовжувалось голосування. Крім того, що на деяких дільницях не хотіли впускати представників громадських організацій та ЗМІ, були і випадки, коли їх не випускали під час підрахунків голосів.

Як розповідає Володимир Курило, чимало порушень стаються через те, що не всі голови виборчих дільниць та члени комісії ознайомлюються зі своїми правами та обов'язками, через що і стаються казуси з недопуском спостерігачів та інші порушення. Суттєвих системних порушень, які б впливали на волевиявлення громадян не виявляли.

Не вистачало матеріального забезпечення

Довелось зіштовхнутись членам комісій і з поганою матеріально-технічною базою дільниць. На деяких дільницях доводилось купувати папір за власний кошт.

- Членам виборчих дільниць також доводиться працювати в складних умовах, оскільки в них не було належного матеріального забезпечення, - продовжує Володимир Курило. - Не завжди вистачало протоколів. Пакувати виборчі бюлетені по кожному виборчому кандидату потрібно було по окремих пакетах. Однак на деяких виборчих дільницях не було достатньої кількості цих пакетів. Тоді використовували для пакування інформаційні бюлетені, плакати. Деякі спостерігачі довозили великі листи паперу, щоб запакувати документацію.

Про те, що працювати доводиться у важких умовах розповідають і голови виборчих дільниць. З самого ранку 26 жовтня вони звозять до ТВК виборчі бюлетені та відповідну документацію. Кажуть – не вистачало паперу, не всюди були принтери, щоб роздрукувати необхідні бланки. До того ж, доводиться чекати по 5 – 6 годин своєї черги, щоб передати виборчу документацію.

Через це у ПК «Березіль» великі черги людей. Частина людей чекає на другому поверсі, де приймають документи. Ті, хто далі в черзі – чекають у актовому залі.

- Наразі з запізненням здаються виборчі бюлетені та документація, - каже Володимир Курило. - Якби члени виборчих комісій приділили пів години свого часу, щоб прочитати статті Виборчого кодексу про процедуру заповнення документів – таких би затримок не було б. ТРК може направляти документацію азад до виборчих комісій, щоб документи привели в порядок.

Неточності у підрахунках

Також виборчі комісії допускали помилки під час процедури підрахунку голосів.

- Були певні порушення щодо порядку підрахунку, - каже директор Центру суспільних досліджень «ПОЛІС» Ігор Процик. - Дуже часто члени виборчої комісії рахували голоси спершу на обласну раду, потім на міського голову. Однак підрахунок голосів має відбуватися у чітко визначеному порядку. Також були випадки, коли після підрахунків була розбіжність в 1 голос і члени комісії не знали що робити – перераховувати бюлетені одразу чи лишати їх а потім.

Цьогорічні вибори минули відносно спокійно. Попереду – остаточні підрахунки голосів. Остаточні результати повинні оголосити не пізніше 6 листопада.

Наразі відомі лише попередні результати голосування. Журналісти «20 хвилин» провели власне опитування на виходах з дільниць. Більше про це читайте за посиланням.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up