Партнер рубрики Події

Це найщасливіший день! Багатодітній мамі із Горинки суд повернув чотирьох діток

Це найщасливіший день! Багатодітній мамі із Горинки суд повернув чотирьох діток
  • Жінці дуже важко говорити через емоцій, які її переповнюють. Але попри це вона дякує усім, хто допомагав боротись за дітлахів. І не може дочекатись, коли всіх забере додому.
  • За бабу, яка била її дітей, Тетяна воліє не згадувати. Але запевняє, що зробить все можливе і неможливе, аби матір навіть не наближалась тепер — ані до неї, ані до малих.

«Я всім дякую, як я вам дякую — усім, хто був поруч, хто боровся за моїх дітей. Це найщасливіший день, — Тетяна Богданевич плаче. — Скоро я обніму своїх діток і зможу забрати до нашого нового будинку. На жаль, не можу цього зробити в цю хвилину — треба ще кілька днів на папери і документи, аби все оформити як слід. Дякую вам усім, люди!»

4 квітня Кременецький райсуд повернув матері дітей. Їх відібрали 16 лютого після того, як з’явилось відео, як Тетянина мама, бабуся діток, жорстоко б’є одного із онуків. Відео, нагадаємо, зняла найстарша дочка і переслала мамі, яка тоді була на роботі у Києві. Події відбувалися ще у 2022 році. 

Все село Горинка на Кременеччині постало, аби захистити багатодітну матір Тетяну Богданевич. 

Відео дня

Баба, яку тоді поліція звинуватила у катуванні, теж прокоментувала, мовляв, буває гірше.

Дивіться відео і читайте детальніше: «Ще буває гірше»: як прокоментувала свої дії баба, яку у підозрюють у катуванні онуків

Била баба, а відбирали у матері

Справа пішла до суду. Служба у справах дітей подала позов про відібрання малих у матері, адвокатка Тетяни Ірина Сідорова подала зустрічний позов про повернення дітей.. 

Звернулись до суду також із заявою за видачею обмежувального припису, щоб заборонити бабі наближатись до дочки і внуків. Кременецький райсуд 25 березня відмовив. Чому саме — поки невідомо, адже повного рішення суду поки немає, каже адвокатка. Проте його однозначно оскаржуватимуть в апеляції. 

— Є кримінальне провадження за фактом не лише насильства, а катування, — каже Ірина Сідорова. — Водночас дотичні органи не поспішають захищати права потерпілих від домашнього насильства. А суд, як бачимо, не спішить допомогти і захистити їх. Нам доведеться звертатися в апеляцію. 

«Моя мати Б.Н. систематично вчиняє домашнє насильство психологічного та фізичного характеру щодо мене та чотирьох моїх малолітніх дітей, — написала багатодітна матір у заяві».

Детальніше про це читайте:

Мати чотирьох дітей просила суд заборонити бабі наближатися до них. Але їй відмовили

Дітей у Тетяни тоді вилучили, наймолодшу донечку помістили у Будинок дитини, невдовзі її звідти забрала хресна мама, а старших — до реабілітаційного центру. 

4 квітня Кременецький райсуд ухвалив рішення про повернення матері її чотирьох дітей.

— Я чекала на саме таке рішення суду, бігла би зараз до дітей і хоч сьогодні їх забирала б, якби можна було, — розповіла «20 хвилин» Тетяна Богданевич. — Але це можна буде зробити не раніше понеділка (8 квітня — прим. авт.). Це найщасливіший день для мене і моїх дітей. Вони (старші дітки — прим. авт.) вже знають, я дзвонила до них. І вони дуже чекають на поверення додому і те, що ми будемо разом.

Про бабу ані Тетяна, ані її малюки воліють не згадувати і не говорити. Жінка каже, від лютого не спілкувалась із матір’ю і зараз робить все можливе і неможливе, аби вона не наближалась ні до неї, ані до її дітей.

— Я дякую всім добрим людям, хто не залишився осторонь. Сама я би, напевне, не впоралася би, — каже Тетяна Богданевич. — Тепер у нас із дітками все буде добре. Я вже біля Настуні, наймолодшої донечки. Скоро і старші будуть зі мною.  

Справедливість є — і боротися варто

Адвокатка Ірина Сідорова каже, що скаргу про обмежувальний припис вже подала до апеляційного суду. Наразі очікують, коли буде засідання.

— Ми подавали зустрічний позов про повернення дітей матері, і його 4 квітня задовольнили, — прокоментувала «20 хвилин» адвокатка Ірина Сідорова. — Рішення суду підлягає негайному виконанню. Очікуємо, що суд видасть найближчі дні виконавчий лист, з яким можна буде вже фізично забрати додому усіх чотирьох діток.

Матір із дітьми повернуться до окремого помешкання, яке винайняли. Там створені всі умови для комфортного проживання, розвитку і повноцінного виховання дітей, каже адвокатка.

— Дуже важливо, що рішення суду звертається до негайного виконання – не треба буде чекати 30 днів, а можна одразу забрати дітей, — каже Ірина Сідорова. — Суд виніс справедливе і законне рішення. Так, це наша перемога. Щаслива мама і всі люди, які її підтримували. Справедливість є. І за неї варто боротись…

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач95

    Маму не замінить ніхто і суд виніє єдино правильне рішення. В даний час слід всім зробити висновки і взятись за розум. бо діти, підрісши. не пробачать нікому ні насилля, ні байдужості.

    Не калічте  їхні душі

    Не трясіте їх як груші

    Вчіть їх ласки, розуміння

    До всього майте терпіння.

keyboard_arrow_up