Це знущання над людьми з інвалідністю! У Гусятині жінка вимагає справедливості від селищної ради

Це знущання над людьми з інвалідністю! У Гусятині жінка вимагає справедливості від  селищної ради
  • У Гусятині жінка подала позов на селищну раду. Вона вимагає облаштувати в її будинку спеціальний підйомник для інвалідного візка та компенсувати завдану моральну шкоду. Через хворобу вона не може самостійно покидати свою квартиру, адже живе на третьому поверсі.
  • Що розповідають у сільраді та які вимоги жінки вважають безпідставними – про це у матеріалі.

46-річна Ольга Кундис з Гусятина через хворобу має інвалідність. З 2012 року жінка почала погано ходити та була змушена користуватися інвалідним візком. Хвороба прогресує і, якщо вона раніше могла мінімально пересуватися самостійно, то з 2020 року її м’язи атрофувались настільки, що самостійно зробити жодного кроку вона не може. Без допомоги рідних покинути свою квартиру вона не може, адже живе на третьому поверсі. Ліфту у багатоквартирному будинку немає, тож доводиться щоразу долати сходи.

Тижнями може не покидати квартиру

Жінка розповідає – через те, що вона проживає на третьому поверсі, вона фактично опинилась у полоні. Покинути квартиру їй допомагає чоловік. Улітку може покинути свою квартиру частіше – кілька разів на тиждень. А от з осені до весни буває і таке, що місяцями не покидає житло.

– Самостійно спуститися сходами я не можу, – каже Ольга. – Мені допомагає мій чоловік. Він працює, тож поки на роботі – я самотужки покинути квартиру не можу. До мене приходять батьки, які допомагають вдома, але спустити мене сходами, звичайно, не мають сили. Тож я фактично в полоні через те, що наш під’їзд не обладнаний для людей з інвалідністю. Я у будинку не одна на візку. Поверхом вище є сім'я з дитиною, яка має інвалідність.

Відео дня

Жінка каже – зверталась до сільради та до голови. Але ніякої реакції не було – лише обіцянки.

– Раніше я зверталась до сільської ради, щоб цю проблему вирішити. Постійно щось обіцяли, але далі обіцянок діло не заходило. Тепер вирішила подати позов до суду. Можливо, це допоможе вирішити питання.

Жінка каже – з грудня 2020–го року писала звернення до селищної ради, аби їм забезпечили безперешкодний доступ до їх житла — поставили підйомник. У сільраді за цей час створили Відділ соціального захисту та охорони здоров'я населення та затвердили «Програму соціального захисту населення територіальної громади Гусятинської селищної ради на 2022 рік». Однак у ній не передбачили облаштування безперешкодного доступу до житлових будинків для людей з інвалідністю.  

– Наша сільська рада посилається на недосконалість закону, відсутність алгоритмів дій, нормативних актів, тощо. Однак у Львівській міській раді чомусь таких проблем не виникає, у місті облаштовують десятки підйомників у будинках, де живуть люди з інвалідністю, а не посилаються на недосконалість законодавства, – каже жінка. 

Що кажуть у сільській раді

Ми звернулися за коментарем до Гусятинської селищної ради. Як нам пояснили – на жаль, наразі немає можливості облаштувати спеціальний підйомник у будинку жінки.

Також у селищній раді звернулися до суду з відзивом на позов. Просять суд відмовити в задоволенні позовних вимог пані Кундис.

– Ми звернулися до суду з відзивом. У ньому ми чітко описали позицію селищної ради та причини, через які ми, на жаль, не маємо змоги встановити підйомник у будинку, – розповів секретар Гусятинської селищної ради Ігор Лисак.

У сільраді визнають – факт того, що усі проблеми із забезпеченням безперешкодного доступу до різних будівель людям з інвалідністю ще не вирішені – прикрий. Наводять причини, чому наразі це неможливо зробити.

Насамперед посилаються на законодавчу неврегульованість та суперечливі нормативно–правові акти, які б визначали механізм реалізації прав та виконання обов’язків. Стаття 46 Конституції України гарантує право громадянам на соціальний захист. Відповідно до цієї статті, соціальний захист здійснюється за кошти зі страхових внесків на загальнообов’язкове соціальне страхування, а не кошти з місцевих бюджетів.

Також у сільраді посилаються на те, що квартира, де проживає жінка, не належить до житлового фонду, який знаходиться у віддані Гусятинської селищної ради. Вона належить жінці на праві спільної часткової власності.

Розводять руками – брак бюджетних коштів. А приклад Львівської міської ради, вважають недоречним, оскільки бюджет Гусятинської селищної ради на 2022 рік складає 122,8 млн грн, а Львівської міськради – 12,9 млрд.

Щодо компенсації моральної шкоди – у селищній раді вважають, що орган місцевого самоврядування не вчиняв протиправних діянь щодо жінки, тож вимога відшкодувати моральну шкоду вважають безпідставною.

Однак головне, на що посилаються у сільраді  – під’їзд будинку обладнаний «розумним пристосуванням» для безперешкодного доступу позивача.

Чим обладнаний під’їзд

«Розумним пристроєм» у сільраді назвали пандус, який можна встановити на сходах. На фото можна побачити, як він виглядає:

– Те, що вони назвали «розумним пристосуванням» – таким не є, – каже пані Ольга. – Цей пандус встановлював мій тато, щоб спростити можливість мого пересування. Але ви самі можете бачити, що це таке. Фактично ми користувалися ним кілька разів. Він не є безпечним, оскільки кут нахилу великий. Колеса візка ковзають. Це небезпечний пандус. Ним навіть зі сторонньою допомогою небезпечно користуватися. Чоловік спускає мене сходами на візку. Це важко, але, принаймні, безпечніше.

Відповідно до Державних будівельних норм України «Інклюзивність будівель і споруд», уклон пандуса у будівлі не повинен перевищувати 8 градусів.

Активіст та голова ГО «Гусятинське об'єднання людей з інвалідністю» Іван Космина також каже – те, що у сільраді назвали «розумним пристроєм» у під’їзді будинку пані Ольги – знущання. Пандус є небезпечним, до того ж, сільрада не має ніякого стосунку до його встановлення. 

– Можливо, представники сільської ради провели б експеримент і спробували самостійно скористатися таким пандусом, – каже Іван Космина. – Закон на боці жінки. Всі громадяни України повинні мати рівні права і можливість безперешкодно потрапити до свого житла та інших будівель. Суд повинен поставити крапку, адже дії сільської ради, інакше як знущанням над людьми з інвалідністю, назвати не можна.

Ми звернулись до селищної ради Гусятина з інформаційним запитом, щоб дізнатися, чи видавали дозволи на облаштування пандусу у будинку. Відповідь очікуємо.

Наразі ж судова тяганина триває. Ще не призначена дата судового засідання. Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією. Більше – згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • David Starr

    Не люблю таких хитрожопих: хтось має тобі прийти і щось зробити, ще й за рахунок інших. У чому проблема продати квартиру на 3 поверсі і купити собі житло на першому? І з якого переляку сільська рада має на одну твердолобу людину тратити гроші інших людей, без їх на те згоди?

    Іван Космина reply David Starr

    Стаття 9 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю

    Доступність



    1. Щоб надати особам з інвалідністю можливість вести незалежний спосіб життя й усебічно брати участь у всіх аспектах життя, держави-учасниці вживають належних заходів для забезпечення особам з інвалідністю доступу нарівні з іншими до фізичного оточення, до транспорту, до інформації та зв'язку, зокрема інформаційно-комунікаційних технологій і систем, а також до інших об'єктів і послуг, відкритих або таких, що надаються населенню, як у міських, так і в сільських районах. Ці заходи, які включають виявлення й усунення перепон і бар'єрів, що перешкоджають доступності, повинні поширюватися, зокрема:



    a) на будинки, дороги, транспорт й інші внутрішні та зовнішні об'єкти, зокрема школи, житлові будинки, медичні установи та робочі місця;

    Іван Космина reply David Starr

    Читай закони. Стаття 30 Закону України про основи соціальної захищеності. Житло (жиле приміщення), займане особами з інвалідністю або сім’ями, у складі яких вони є, під’їзди, сходові площадки будинків, в яких мешкають особи з інвалідністю, мають відповідати вимогам щодо безперешкодного доступу та бути пристосованими до потреб таких осіб, а також обладнане телефонним зв’язком. Обладнання зазначених жилих приміщень здійснюється органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, у віданні яких знаходиться житловий фонд.

    David Starr reply Іван Космина

    Селищна рада підніме ДБН, де забороняється порушувати несучі конструкції плюс доведе неможливість переобладнання і можете тим законом підтертись або судитись роками, якщо подобається.

    Іван Космина reply David Starr

    А для чого порушувати несучі конструкції? Мене просто вражає ваша безграмотна відповідь. Чому ви, проти виконання законів України, які спрямовані на захист людей?

    Bogdan Kukhcjak reply David Starr

    Не буду тобі казати, чи правий ти, чи ні.

    Але

    Друже, не дай Бог тобі чи твоїм близьким зустрітись з такою бідою, тоді би ти зрозумів напевно всю суть і важливість цієї проблеми.

    David Starr reply Bogdan Kukhcjak

    Це не біда, а проблема, яка вирішується за пару днів переселенням на перший поверх. Якщо ж людині подобається сам процес, який може затягнутись на роки - нема питань.

    Іван Космина reply David Starr

    Ви уявлення немаєте, що таке облаштувати житло під потреби для людини з інвалідністю

    David Starr reply Іван Космина

    Тобто спочатку ви облаштовуєте житло, а потім думаєте, як до нього добиратись? Людська дурість нескінченна )

    Іван Космина reply David Starr

    Людська дурість, це бути проти законів, як це робите ви. Ми всією країною просимо, весь цивілізований світ допомогти Україні, щоб ми жили в вільній і Незалежній державі. В той же час, окремі українці, такі як ви, свідомо плюють на закони і міжнародні домовленості які спрямовані на захист громадян. От в вас немає жодного законного обгрунтування, щоб не встановювати цей підйомник, просто ви собі чомусь вирішили обмежити людину в її правах. Чим ви тоді відрізняєтесь від москаля?

    David Starr reply Іван Космина

    Окрім законів є ще адекватна оцінка реальності. Є чимало цілком законних способів затягнути цей процес на купу років без гарантованого результату. Якщо вам це підходить - нема проблем.

keyboard_arrow_up