Партнер рубрики Події

Церкві московського патріархату скасували право користування землею на Коновальця: рішення суду

Церкві московського патріархату скасували право користування землею на Коновальця: рішення суду
Архів редакції

Західний апеляційний господарський суд прийняв рішення щодо користування земельною ділянкою на вул. Коновальця у Тернополі Тернопільською єпархією Української православної церкви (московського патріархату), де розташований храм Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Про це йдеться у Єдиному Державному реєстрі судових рішень.

Нагадаємо, 17 квітня 2023 року депутати Тернопільської міської раді одноголосно підтримали рішення припинити управлінню Тернопільської єпархії УПЦ  право постійного користування земельною ділянкою за адресою вул. Євгена Коновальця, 1 у Тернополі. Церква позвалась до суду

Господарський суд напередодні Різдва повернув церкві моспатріархату право користуватись землею на вул. Коновальця у Тернополі. У січні 2024 року у міськраді знову подали апеляцію. 

Відео дня

14 червня цього року Західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу Тернопільської міської ради за № 10/01 від 16.01.2024 на рішення Господарського суду Тернопільської області від 22.12.2023 суддя: Андрусик Н.О., м. Тернопіль, за позовом Управління Тернопільської Єпархії Української Православної церкви, м. Тернопіль до відповідача Тернопільської міської ради, м. Тернопіль про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування про припинення права постійного користування.

Суд постановив:

апеляційну скаргу Тернопільської міської ради за № 10/01 від 16.01.2024 задоволити.

Рішення Господарського суду Тернопільської області від 22.12.2023 у справі № 921/290/23 скасувати.

Прийняти нове рішення.

У задоволенні позову Управління Тернопільської Єпархії Української Православної церкви до Тернопільської міської ради про визнання недійсним рішення позачергової двадцять четвертої сесії Тернопільської міської ради №8/п24/02 від 17.04.2023 «Про припинення Управлінню Тернопільської єпархії Української Православної церкви права постійного користування земельною ділянкою за адресою вул. Євгена Коновальця, 1» відмовити повністю.

Стягнути з Управління Тернопільської Єпархії Української Православної церкви (вулиця Є.Коновальця, будинок 1, місто Тернопіль, ідентифікаційний код 14052348) на користь Тернопільської міської ради (вулиця Листопадова, будинок 5, місто Тернопіль, ідентифікаційний код 34334305) у відшкодування сплаченого судового збору в розмірі 4 542,00 грн.

Місцевому господарському суду видати наказ в порядку ст. 327 ГПК України.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня її проголошення згідно зі ст.ст. 286-289 ГПК України.

Справу скерувати на адресу місцевого господарського суду.

— Це рішення є важливим кроком у боротьбі з російським впливом в Україні, — відреагували на рішення суду в Тернопільській єпархії ПЦУ.

Нагадаємо, торік «20 хвилин» повідомляли, що суд повернув церкві моспатріархату право користуватись землею на Коновальця.

 

Читайте також:

Суд повернув церкві моспатріархату право користуватись землею на Коновальця

У Раді зібрали підписи за розгляд заборони церкви моспатріархату: що про це думають тернополяни?

На сесії міськради голосуватимуть за припинення користування землею Тернопільською єпархією УПЦ МП

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Микола Унгурян

    чергове "закон як дишло, куди повернув - туди і вийшло"

    Зрозуміло що філіалу РПЦ не місце в Україні, але....

    1. Згідно Земельного кодексу і чинного законодавства церква має першочергове право на кориустування ділянкою, тому рішення суду як мінімум суперечить законодавству

    2. а що Тернопільська міська рада коли давала дозвіл на будівництво церкви. коли давала згоду на виділення землі не була в курсі що то філія рпц, і що вони планують будувати церкву, і будуть мати право на земельну ділянку?  так що і тут в самому позові ТМР суперечить сама собі і закону.
  • Ірина Рудакевич

    Я в шоці!  А що ще таке є?
    Люди добрі схаменіця! Вони нас винищують, а ми їм храми і землі даєм на нашій території. Ганьба!
  • Надія

    Нарешті.
    Стільки років люди в Тернополі ходили до москалів 🤦🏼‍♀️

    Микола Унгурян reply Надія

    і що думаєте що люди не будуть в ту церкву ходити?
  • Svitlana

    На товарняк і в сибір. Так як комуняки робили з неугодними

keyboard_arrow_up