Партнер рубрики Події

У Раді зібрали підписи за розгляд заборони церкви моспатріархату: що про це думають тернополяни?

У Раді зібрали підписи за розгляд заборони церкви моспатріархату: що про це думають тернополяни?
  • Депутати Верховної Ради нарешті зрушили з місця питання стосовно заборони Української православної церкви (московського патріархату) в Україні. Вони зібрали достатню кількість голосів, аби законопроєкт винесли на голосування.
  • Журналісти «20 хвилин» запитали у тернополян, що вони думають про це та чи перейдуть народні обранці від слів до конкретних дій.

У Верховній Раді народні депутати зібрали необхідну кількість підписів за розгляд у парламенті заборони діяльності Української православної церкви (московського патріархату), повідомляє Укрінформ.

– 226 підписів народних депутатів зібрано за звернення до Руслана Стефанчука (Голови Верховної Ради – прим. ред.) щодо внесення в зал на голосування заборони московської церкви (УПЦ МП – прим. ред.), отже голоси в залі є, – написала ініціаторка збору підписів, депутатка від парламентської фракції «Голос» Юлія Клименко.

Нагадаємо, раніше Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук висловлював сумніви, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності УПЦ МП, якщо відповідні законопроєкти будуть винесені на голосування. Тим не менш, потрібна кількість набралась.

Відео дня

Журналісти «20 хвилин» запитали тернополян, як вони ставляться до храмів УПЦ (МП) та чи підтримають заборону їх діяльності в Україні.

Що думають тернополяни

Олена, 20 років, студентка

 – Ми християни. І я вважаю, що церквам московського патріархату не місце як в Тернополі, так і у всій Україні. Як на мене, то це російська пропаганда. А взагалі, я за те, щоб все в Україні було українським. Це стосується мови, музики, літератури і церкви також.

 

 

 

 

Володимир, 58 років, вчитель математики

 – Церкви московського патріархату справді треба прибирати з України. Депутати мають не просто щось там голосувати чи збирати підписи, а виконувати відповідні дії. Я думаю, повномасштабне вторгнення змінило бачення і думку людей, тож наші українці підтримають заборону УПЦ (МП). Сподіваюся, не буде протестів на підтримку московських священників. Але не знаю, чи перейдуть депутати від обговорень до дій. Бо ми ніколи не можемо спрогнозувати їх рішення.

 

 

Ольга, 58 років, пенсіонерка

 – Якщо в Україні дійсно заборонять діяльність церков московського патріархату, то це буде супер. І взагалі вважаю, що це треба було зробити вже давно. Час робить своє і люди об’єдналися б. Релігія – то така собі справа, але Бог у нас один. Я бачила, що депутати збирали підписи і обговорювали це питання. Думаю, там були непорозуміння, бо не всі готові відмовитися від московських церков.

 

 

 

 

Михайло, 26 років, аспірант

 – Як на мене, ідея непогана, але наскільки це реалізують? Якщо враховувати інші дотримання, то все дуже сумнівно. Церкви московського патріархату та їх релігійні вподобання мають чималий вплив на людей. Ви ж знаєте, що у селах Тернопільської області є церкви УПЦ (МП). Так ось віряни там не дуже готові слухати щось нове, переходити до ПЦУ. Але прибрати ворожі церкви треба. Зараз слушна нагода, адже триває повномасштабне вторгнення.

 

 

 

Марта, 25 років, безробітна

 – Це ж все росія. І ми не повинні мати до неї жодного відношення. Тобто, у нас не може бути спільної релігії, церкви та політики. Я думаю, що ми відійдемо від російського патріархату, але не так швидко.

 

 

 

 

Зіновій, 40+, завідувач навчально-методичного кабінету

 – Як на мене, то це питання мали порушувати ще під час проголошення Незалежності України. Ми з історії бачили, що росія наш ворог. Скільки вже крові пролили через росіян, а деякі і досі вагаються. Я пам’ятаю, як депутати казали, що вони не можуть зібрати необхідну кількість голосів. То що треба зробити? Скільки наших людей ще має вмерти? Я думаю, ви зрозуміли мою думку.

 

 

 

Ольга, 63 роки, пенсіонерка

 – Як взагалі в Тернопільській області можуть бути церкви московського патріархату? Я не розумію, чому в нашій святині, в нашій Почаївській лаврі правлять російські. А те, що зараз у Верховній Раді України, то скоріше просто поговорять і на тому залишиться. Думаю, все залишиться без результату. Хоча, можливо суспільство буде рушійною силою, але це певно після Перемоги.

 

 

Молодь протестувала

Нагадаємо, навесні 2023 року тернопільські активісти біля храму Віри, Надії, Любові і матері їх Софії влаштовували акції проти московського патріархату. Активісти скандують, що йому не місце у Тернополі й нашій державі, переконують вірян та священників переходити в українську церкву. Приносили плакати із гаслами: «Московський патріархат вбиває», «Геть московського попа», «Кров українців на ваших руках», «Тут був ФСБешний піп» тощо.

Зважаючи на резонанс, у міській раді розглянули питання, щоб позбавити церкву права користування земельною ділянкою. Проєктом рішення передбачається припинити управлінню Тернопільської єпархії УПЦ (код ЄДРПОУ 14052348) право постійного користування земельною ділянкою площею 0,5484га (кад. номер 6110100000:06:002:0018) для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій, що за адресою вулиця Євгена Коновальця, 1 у Тернополі.

Депутати одноголосно підтримали рішення припинити управлінню Тернопільської єпархії УПЦ  право постійного користування земельною ділянкою за адресою вул. Євгена Коновальця, 1 у Тернополі. За проголосували 40 депутатів (міський голова у тому числі).

Зокрема, отець Степан Балан, прессекретар Тернопільської єпархії УПЦ неодноразово наголошував, віряни та представники церкви систематично допомагають нашим захисникам і ніхто не прославляє російський народ.

Станом на 12 жовтня церква продовжує функціонувати, а віряни і далі ходять на службу.

 

Читайте також:

Гектари землі та будівлі під владою моспатріархату: де на Тернопільщині найбільше (ІНФОГРАФІКА)

Як перейти з моспатріархату до ПЦУ і чому цього не поспішають робити на Тернопільщині

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Kolibry Starr

    Дай Боже нашому теляті вовка з'їсти.
  • Ольга Василецька

    Час і пора щоб вони залишили нашу Україну.
  • Anna Pidhurska

    Скільки часу маєте ще вовтузитися з тими московитами,час покінчити з цим ,єдина церква українська а не московська,вам не соромно про це говорити ,скільки ще є в Тернополі запроданців московских

keyboard_arrow_up