Партнер рубрики Події

Весь садок відправили на ізоляцію через хвору на COVID працівницю. Батькам лікарняні не дають: що робити

Весь садок відправили на ізоляцію через хвору на COVID працівницю. Батькам лікарняні не дають: що робити
  • Рішення керівника закладу незрозуміле, чому саме на 11 днів, нарікають батьки. Та думають, куди подіти дітей на цей час. Адже лікарняний по контакту непередбачений. А ще не розуміють, чому потрібно надавати якісь довідки, якщо їхні малюки не хворіли. 
  • Якщо хвора один з працівників, чому змусили ізолюватися усіх? Як чиновники пояснюють ситуацію?

Усіх дітей із садочку №26 (на вул. Лесі Українки) відправили на самоізоляцію на 11 днів. Заклад закрили, бо одна з працівниць захворіла на COVID. Як виявилось, у садочку раніше захворіли ще двоє. То чому потреба у самоізоляції виникла лише тепер, запитують батьки. І нарікають, що дітей нема де подіти. 

Питання правомірності дій керівництва закладу підняла мама вихованця садочку №26 Lilia Osadcha у групі «Батьки sos», що у Фейсбуці. Жінка написала, що батькам у всіх групах було розіслано наступне повідомлення. "З метою збереження здоров'я дітей та у зв'язку із захворюванням працівника закладу на COVID, ми вимушені піти на самоізоляцію з 18 .02. 2021року по 26. 02. 2021р. Чекаємо діток в садочку 1 березня з довідками."

Відео дня

— У діалозі з вихователями вдалося з'ясувати, що хвора одна людина, але вона контактувала зі всіма групами дітей і працівниками, — пише жінка. — Тобто через одну людину, яка захворіла, цілий садок відправили на карантин. До того ж, не на 14, а на 11 днів. Рішення керівництва незрозуміле.

У коментарях чимало батьків обурювались, що дітей подіти ніде, а довідки, які вимагають при поверненні діток до садочка, незаконні. Чимало й тих, хто давав практичні поради та наголошував, що при самоізоляції дають лікарняний. Щоправда, оплачують лише 50% від зарплати.

Детальніше, як оплачують лікарняні хворим на COVID  та тим, хто перебуває на самоізоляції, читайте Як у Тернополі оплачують лікарняні хворим на COVID і тим, хто перебував на самоізоляції, як контактний

Одна людина захворіла  закривають весь заклад

— Так, якщо одна людина, яка ходила по всьому садочку, то закривають заклад, — пише Юля Павлівна. — Батьки, а ви не переживаєте за своїх дітей? Звісно, самоізоляція.

14 днів карантину рахують від моменту здачі тесту, пояснила Юлія Жмуденко. Тому 11. Рішення, переконана жінка, — правомірне.

— Ми після хвороби брали довідку дітям про те, що вони можуть відвідувати навчальні заклади, вона відрізняється формою, хоча вчитель говорила, що достатньо і записки від батьків, — поділилась пані Юлія.

Звичайно, рішення правомірне, підтримала її Людмила Саполович.

— Але для того, щоб так піклуватися про своїх працівників, директор закладу повинен бути Людиною з великої літери! — переконана Людмила Саполович. — Краще 11 днів карантину, ніж свічечка в пості. І до того часу, доки люди цього не зрозуміють, так і будемо вимирати.

Тернопільський дошкільний навчальний заклад № 26 вже закритий. Завідуюча садочку Тетяна Починок переконує, що рішення закрити заклад на самоізоляцію далось непросто. І приймала його не одноосібно, а після консультації з фахівцями.

Що кажуть у закладі

— У понеділок, 15 лютого, працівниця закладу звернулась в поліклініку, вона погано почувалась, — розповіла Тетяна Починок. — Згодом її направили на ПЛР, і він підтвердив, що у неї COVID – результат був позитивним.

Жінка проводить заняття у всіх вікових групах, контактує зі всіма вихователями і працівниками. В одному кабінеті перебуває разом з двома музпрацівниками, а ті, у свою чергу, теж контактують зі всіма вихованцями. Тому, аби не наражати на небезпеку як дітей, так і інших працівників, ухвалили рішення про самоізоляцію.

— Перед тим ми радились з управлінням освіти, консультувались з фахівцями Лабораторного центру, — запевняє Тетяна Починок. — Загалом у нас зараз хворі троє працівників.

В однієї з виховательок тест був негативним, хоча є більшість симптомів недуги. На COVID захворіла ще й медпрацівниця. Але вона працювала за сумісництвом, була у садочку, умовно, від 16 до 18 год, з дітьми не контактувала, у кабінеті заповнювала документи. Тому, коли захворіла медсестра, на ізоляцію садок не пішов, запевняє керівник закладу.

Іншого виходу немає?

— Передусім, ми хвилюємось за дітей і піклуємось саме про них, — запевнила Тетяна Починок. — Якби, не дай Бог, якась дитина захворіла б, а від цього зараз ніхто не застрахований, що тоді батьки говорили б? У працівників також свої сім’ї, діти. Це ж яку кількість людей ми наражали б на небезпеку, якби ухвалили інше рішення? Просимо батьків з розумінням до цього поставитись. Самоізоляція, повірте, не вигідна ані їм, ані нам. Але іншого виходу немає.

Чому саме така кількість днів — 14 діб рахують від понеділка, відколи працівниця захворіла. Вже четвер. Тому ізоляція триватиме менше, аніж два тижні.

Рішення непросте і не приймалось одноосібно, підтвердила заступниця начальниці управління освіти та науки міськради Ірина Сум.

— Коли нам надходить інформація про наявність інфікованих на COVID, ми зв’язуємось зі спеціалістами Лабораторного центру, і саме вони надають рекомендації керівнику закладу, як потрібно діяти в тій чи іншій ситуації, — пояснила процедуру Ірина Сум. — Якщо працівник не контактний з іншими чи мало контактний, він йде на лікарняний, щодо інших, їхній стан здоров’я під спостереженням.

У даній ситуації захворіла працівниця, яка контактує з усіма дітками в садочку. Тому рішення про самоізоляцію ухвалювали насамперед, аби убезпечити дітей.

Щодо довідок, які вимагають у батьків, Ірина Сум каже, що таку має надати кожна дитина, яка не відвідує заклад більше трьох днів. Потім педіатр надає свій висновок, що ця дитина не перебувала у контакті з хворими – сімейні педіатри мають форму довідки, яку потрібно надати у заклад.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заперечує ці вимоги та наголошує, вони — незаконні. 

"В умовах коронавірусної пандемії протиепідемічні заходи в дитсадках мають здійснюватися, враховуючи вимоги наказу МОЗ від 24.03.2016 №234 “Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів”. Для того, щоб дитина, яка одужала після захворювання, знову могла відвідувати дитсадок, батьки повинні принести медичну довідку від педіатра або сімейного лікаря з рекомендаціями про індивідуальні особливості режиму дитини в дитсадку на перші 10-14 днів.

Наголошуємо, якщо ж дитина тимчасово не відвідувала заклад дошкільної освіти з інших причин, не пов’язаних із хворобою, й ознак інфекційного захворювання у неї немає - її зобов’язані прийняти до дитсадка без жодних довідок (пункт 2, розділ 12 Санітарного регламенту https://bit.ly/3mhWa4C ). Отже, вимагати довідку від батьків заклад дошкільної освіти може тільки якщо дитина хворіла", — цитуємо. То про які довідки може йти мова? 

Коли лікарняні не передбачені?

Андрій АРТИМОВИЧ, директор КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня":

— Якщо дорослий перебуває на самоізоляції, лікарняний листок видають. Якщо на COVID захворіла дитина – батькам, хто за нею доглядатиме, видають листок непрацездатності. Якщо на самоізоляції дитина, згідно з інструкцією №445, батькам рекомендують брати планову відпустку чи відпустку за власний рахунок. Дана інструкція не передбачає лікарняного листка для дорослого, якщо на самоізоляції перебуває дитина.

 

ДОВІДКА

Окрім садочка, у Тернополі зараз перебувають на самоізоляції і кілька класів у школах. Є ті, що захворіли на грип чи COVID.  

Станом на ранок 18 лютого, на грип хворіють 1201 учнів, на коронавірус ще шестеро дітей. Педпрацівників на грип 5, а COVID 8. Що стосується окремих класів в окремих закладах, на дистанційному навчанні зараз по одному класі у школах №№ 4, 15 та 3. Два класи навчаються дистанційно у 17 школі. Там братик і сестричка, які навчаються в 4 та 11 класах, захворіли на «ковід».

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alexander Dobriyvecher

    То нащо народжували, якщо нема де подіти?)

    Oksana Kavun reply Alexander Dobriyvecher

    Alexander Dobriyvecher 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up