Ціни ростуть: де купувати дешевше? Ми порівняли чотири мережі супермаркетів Тернополя (ГРАФІКИ)

Ціни ростуть: де купувати дешевше? Ми порівняли чотири мережі супермаркетів Тернополя (ГРАФІКИ)

Вартість продуктів знову росте. Дорожчає не лише олія та цукор, а і крупи, молочка, хліб тощо. Журналіст «20 хвилин» порівняв ціни у чотирьох великих мережах супермаркетів Тернополя. Дивіться, що та де дешевше купувати, щоб заощадити!

Чимало тернополян помітили чергове зростання цін. Найбільше кидається в очі вартість олії. Пляшка вартує 50–60 гривень. Однак це не єдиний товар, який дорожчає.

НБУ прогнозує черговий ріст цін

Національний банк України прогнозує чергове зростання зростання цін уже в найближчі місяці.

«Унаслідок подальшого підвищення світових цін на продовольство, передусім на соняшникову олію, стрімко прискорилося подорожчання оброблених продовольчих товарів (до 10,0% р/р). Збільшення вартості сировини (борошна, олії та цукру) разом зі зростанням витрат на енергію сприяли підвищенню цін на майонез, маргарин, спред, хліб та борошняні вироби. Дорожчало вершкове масло, сир, кондитерські вироби та безалкогольні напої», – йдеться у коментарі НБУ на офіційному сайті.

Відео дня

Експерти не пов’язують ріст цін з курсом долару чи пандемією. Більший вплив має саме вартість енергоносіїв та сировини.

Як коментує журналістам «20 хвилин» голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь, немає єдиної причини росту цін – співпали одразу кілька факторів.

– Є дуже багато факторів, які впливають на формування ціни на певні продукти та послуги в нашій країні, – пояснює Руслан Соболь. – Серед них є зовнішньополітичні чинники, курс долара. Наша економіка залежить від цієї валюти, тому це впливає на вартість товарів, логістику, зберігання тощо. Впливає і зростання вартості енергоресурсів. Тарифи виросли не лише для населення, а і для комерції. Тому зараз багато критеріїв співпали з коригуванням цін на продукти.

Однак не можна панікувати та закуповувати товари на всякий випадок, доки вони не здорожчали. Це може лише погіршити ситуацію, і через паніку та підвищений попит ціни на окремі товари зростуть.

– У нас і в спокійні часи часто спостерігалось подорожчання продуктів у зв’язку з сезоном, курсом долара, – каже Руслан Соболь.

Порівняли ціни на продукти

Ми порівняли вартість на основні продукти – овочі, молочні продукти, крупи, яйця, цукор, олія, тощо. Для цього обійшли чотири великі мережі супермаркетів, які є в місті – «АТБ», «Сільпо», NOVUS та «Рукавичка».

Вартість олії знову зросла. Пляшка зазвичай має об’єм 0,8–0,85 л. Ми порівняли ціни на соняшникову олію від різних виробників. Абсурд, але соняшникова олія вітчизняних виробників коштує на 20–30 гривень менше, ніж імпортна оливкова олія. Літр оливкової олії в супермаркетах коштує від 120 гривень. На ринку ж ціни стартують від 90 гривень у кіосках з імпортними товарами.   

У таблиці наведено актуальні ціни, станом на 13 травня. У дужках вказана акційна, за якою можна наразі придбати товар в магазині.

Ми також порівняли ціни і на основні продукти – молочка, м’ясо, крупи, яйця, хліб. Зазначимо, що фасовані товари, такі як масло, молоко, хліб, тощо, ми обирали від одних виробників. Хоча товари однакові – ціни в різних супермаркетах можуть значно відрізнятися. Десь різниця 1–2 гривні, а от вартість масла від одного і того ж виробника в різних магазинах відрізняється на 9 гривень.

 

Як ми помітили, у деяких супермаркетах користуються хитрістю. Фасовані крупи ніби коштують дешевше, ніж в інших магазинах, однак якщо придивитись – в упаковці не кілограм, а 800–900 грамів. Ми розрахували вартість товарів саме за кілограм.

І деякі овочі почали дорожчати. Морква, буряк, цибуля ще місяць тому коштували по 5–6 гривень. Тепер ціни зросли майже вдвічі.

Цукор у лютому коштував 22–23 гривні. Тепер – 24–25 гривень. На кілька гривень здорожчало і борошно.

А от яйця традиційно дешевшають в цей період. У лютому десяток коштував в середньому 30 гривень.

Незважаючи на ріст цін на окремі товари, ажіотажу та пустих полиць ми не помітили.

А де ви зазвичай купуєте продукти? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Марія Іванчук

    В Чехії в супермаркеті Пені олія 35 крон.
  • Оля Волянюк

    Скажіть олія в нас 60, 70 грн за літр а в Європі 1 євро і причому олія з україни ,як таке може бути
  • Оля Волянюк

    В коморі може і дешевше а черга треба стояти дві години поки до каси дійдеш
  • Олеся Лт

    Тільки що в Коморі була, гареа гуртовня

    Ліда Плющ reply Олеся Лт

    Олеся Лт Підтримую
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up