Ціни далі ростуть: які продукти подорожчали у листопаді. Де дешевше купувати – АТБ, Сільпо чи NOVUS

Ціни далі ростуть: які продукти подорожчали у листопаді. Де дешевше купувати – АТБ, Сільпо чи NOVUS

У магазинах зросла вартість різних продуктів. Журналіст «20 хвилин» порівняв цінники у трьох мережах супермаркетів Тернополя – АТБ, Сільпо та NOVUS та дізнався, що та де вигідніше купувати.

Наприкінці осені можна часто побачити зростання цін на різні товари. Минулого року через неврожай «золотою» була картопля. Її продавали по 16 – 17 гривень за кілограм. Цього року товарів, на які піднялись ціни через поганий врожай побільшало. Спершу подорожчав цукор та олія. Тепер ціна піднялася і на різні крупи.   

Цукор та олія знову дорожчає

    У магазинах за два останні місяці вже кілька разів піднімались ціни на цукор. Якщо раніше кілограм цукру в середньому коштував 13 гривень, тепер майже вдвічі дорожче.

Відео дня

    На початку жовтні вартість цукру піднялась 4 – 6 гривень. Наприкінці листопада ціни знову піднялись, однак вже не так різко. Десь кілограм цукру здорожчав на 50 копійок, а десь – майже на 3 гривні.

Ціна у вересні

Початок жовтня

Кінець листопада

          

14,1 грн

18,8 грн

19,3 грн

     

13,3 грн

17,3 грн

20 грн

        

12 грн

18,3 грн

17,5 грн

    Незважаючи на нове підняття цін, цукру в магазинах вдосталь. Його вже не розкуповують, як це було на початку жовтня.

    Фасований цукор від різних виробників також здорожчав. Кілограм коштує від 20 до 26 гривень.

    Олія також продовжила дорожчати – на 2 – 3 гривні за пляшку, об’ємом 0,85 л. У середньому, пляшка соняшникової рафінованої олії коштує 40 гривень. Однак можна знайти і дешевше. Вартість олії від власних виробників супермаркетів менша. У АТБ ціни найдешевша пляшка олії об’ємом 0,85 л коштує 28,1 грн, Сільпо – 28,3 грн, NOVUS – 28,2 грн.   

Скільки коштує продуктовий кошик?

    Ми дізнались актуальні ціни на 10 соціально значущих продуктів харчування, які встановив Уряд. Зауважимо, що фасовані товари такі як молоко та масло ми шукали від одних виробників у різних магазинах.

 

Гречка (1 кг)

34,9 грн

33 грн

35,6 грн

Цукор (1 кг)

19,3 грн

20 грн

17,5 грн

Пшеничне борошно вищого сорту (1 кг)

12,3 грн

12 грн

9,6 грн

Макаронні вироби     (1 кг)

15,2 грн

15 грн

19 грн

Молоко в плівці 2,5% (0,9 л)

20,4 грн

22,4 грн

23,5 грн

Житньо-пшеничний хліб

17 грн

18 грн

17 грн

Яйця категорії 1С (10шт)

21,8 грн

21,8 грн

20,9 грн

Тушка куряча (1 кг)

-

54,5 грн

59 грн

Мінеральна вода без газі (1 л)

8 грн

8 грн

7 грн

Вершкове масло 72,5% (200 г)

40,6 грн

44,5 грн

46 грн

    Деякі товари почали дорожчати – гречка, макарони, м’ясо. В деяких магазинах здорожчало борошно. Однак ціни піднялись на 1 – 3 гривні.

    Почали дорожчати і різні крупи в магазинах. Ми порівняли ціни на деякі товари, які були на початку жовтня та станом на 24 листопада.

 

 

БУЛО

СТАЛО

БУЛО

СТАЛО

БУЛО

СТАЛО

Рис довгозернистий

23,9 грн

23,9 грн

20 грн

17,6 грн

17,7 грн

22,1 грн

Горох

11,3 грн

14,6 грн

12 грн

15 грн

-

-

Крупа ячна

10,8 грн

12,4 грн

10,3 грн

13,2 грн

-

-

Пластівці вівсяні

15,2 грн

16,2 грн

16,4 грн

18 грн

-

Крупа кукурудзяна

11,6 грн

13,3 грн

10 грн

11,9 грн

12,6 грн

12,6 грн

 Сметана 15% 400 г

23,6 грн

23,6 грн

23,9 грн

23,9 грн

25,5 грн

25,5 грн

Філе куряче

101 грн

-

97 грн

95 грн

93 грн

99 грн

Картопля

8 грн

9,3 грн

8 грн

10 грн

10 грн

9,5 грн

Олія 0,85 л

34,2 грн

35,7 грн

37,5 грн

-

38,5 грн

41 грн

Сіль

5,9 грн

5,9 грн

6,7 грн

6,7 грн

6,4 грн

6,4 грн

 Однак в деякі товари в окремих супермаркетах трохи здешевшали, хоча в інших ціна піднялась.

Чому ростуть ціни?

Зростання цін на сільскогосподарську продукцію насамперед пов'язано з поганим врожаєм. Як 

- Є кілька чинників, - пояснив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. - Дійсно, зменшення врожайності є. Але потрібно пам'ятати, що у нас виробництво історично набагато більше, ніж споживання. У нас є хронічні проблеми з потужностями зберігання. Але цього обсягу виробництва вистачить для внутрішнього ринку, ніякого дефіциту не очікується. Фізичного виробництва більш ніж достатньо, щоб забезпечити Україну.

Як пояснюють експерти, на формування цін впливає безліч інших факторів.Один з них курс долара.

- Є дуже багато факторів, які впливають на формування ціни на певні продукти та послуги в нашій країні, - пояснює голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь. – Серед цих факторів є вибори у США , які також впливають на нашу внутрішню політику, курс долара. Багато аналітиків очікують скачок долара, а наша економіка залежить від цієї валюти, тому це вплине на вартість товарів, логістику, зберігання, тощо. Вже анонсовано ріст вартості енергоресурсів, зокрема електроенергії майже на 13% для комерції. Безумовно, це також впливає на формування цін. Тому зараз багато критеріїв співпало з корегуванням цін на продукти.

Як пояснює Руслан Соболь – підняття цін можна чекати і у зв'язку з тим, що підприємці почнуть спекулювати та необгрунтовано піднімати ціни. «Масла у вогонь» може додати паніка людей, які почнуть скуповувати продукти про запас.

- В нас і в спокійні часи часто спостерігались подорожчання продуктів у звязку з сезоном, курсом долара, - пояснює Руслан Соболь. - Не варто забувати, що ми імпортуємо в країну більше товарів, ніж експортуємо, тому курс долара вплине і на вартість імпортних товарів. Який саме буде цей вплив – ми побачимо згодом. Якщо долар буде дорожчати, то ми це відчуємо і на собі, адже імпортні товари купують за долари і це відобразиться на цінниках.

Тому не варто панікувати та скуповувати товари прозапас, адже це може спричинити паніку та чергове здорожчення.

А ви стежите за цінами в магазинах? Чи шукаєте, де дешевше? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Оля Мельник

    ціни ростуть тому що долар і євро іде вгору євро на 5 гривень за 3 місяці це жах
  • Людмила Флиста

    А які не подорожчали!
  • Олег Климчук


           А ЧОМУ ЦІНИ РОСТУТЬ ,ІНФОРМАЦІЯ ВІДСУТНЯ. А ТОМУ що     ЕЛІТА" ,ВСЯ СКОПОМ ,яка довела Україну до несучасної, несильної, незаможної європейської держави має БУТИ ПОВНСТЮ ЛЮСТРОВАНА ГРОМАДЯНАМИ, а не населением, УХОДИ (ІДИ...) .

    бжоляр і його слуги , попереднік і його слуги , шоколадний ,бжоляра, попередніка, шоколадний і його слуги , ЗЕдеб&л і його слуги, мають гристи сухарі без ШОКОЛАДУ; .

    Небагато ,навіть пальців однієї руки буде достатньо, є політичних діячів ,яких як на мене можна поважати і низько вклонитись за іхню діяльність і одним із них є Ви, Ігор Юхновський . Нажаль станом на 25.10.. 2020 р. вона не стала cучасною європейською державою — заможною і сильною тому:
    - що зусиллями леоніда №2, бжоляра, попередніка, шоколадного в Україні збудовано ПОЛІТИЧНА ОЛІГАРХІЧНА СИСТЕМА ТОВ УКРАЇНА з ПОЛІТИЧНИМИ ШЛЬ&НДРАМИ ТА ГНИД&МИ ;
    - що Cаме шоколадний, харківський рішельє куля в лоб, білосердечна, садівник, скотиняка, так напрацювали , створивши ТОВ Україна, що разом з 1+1 втюрили зелену цукерку, яка вміє грати тільки "в лесу родилась елочка" і то однією нерукою та з намірами розпродати Національне багатство з кріпаками, ставши після централізації децентралізації імператором

    А стане вона ла cучасною європейською державою тільки тоді :-коли буде утворений Народний Рух опору капітуляції ZEНЕВІГЛАСОВАТОГОП&ТІ з РЕГІОНАЛЬНИМИ ВІДДІЛЕННЯМИ і з ТАБУ на членство шоколадному і його слугам, харківському Рішельє і його слугам, кулі в лоб і його слугам, білосердечній і її слугам, садівнику і його слугам, скотиняці і його слугам, оранжевому баяністу і його оркестру та іншим політичним шль&ндрам та гнид&м;
    - коли буде націоналізовано "ВСЕ НАЖЫТОЕ НЕПОСИЛЬНЫМ ТРУДОМ" українських рокфелерів;- коли бжоляр і його слуги , попереднік і його слуги , шоколадний ,бжоляра, попередніка, шоколадний і його слуги , будуть гристи сухарі без ШОКОЛАДУ;

    Але сама ZEНЕВІГЛАСОВАТОГОП&ТА туди куди вказала Оля Полякова не піде, там мокро,грязно і небезпечно і віддають перевага ОМАНАМ , а піде коли про це попросять ВВІЧЛИВО ,але ДОХІДЛИВО на МАЙДАНІ 500000.
  • Олег Климчук

    Олег Климчук
    А ЧОМУ ЦІНИ РОСТУТЬ ,ІНФОРМАЦІЯ ВІДСУТНЯ. А ТОМУ що ЗЕб&л і його слуги  ЧИ ПЛАТЯТЬ ПОДАТКИ ?. НКРЭКУ обратилась в ГБР из-за давления нардепов в интересах ДТЭК Ахметова

    https://antiraid.com.ua/news/nkrjeku-obratilas-v-gbr-iz-za-davlenija-nardepov-v-interesah-dtjek-ahmetova/

    Члены Национальной комиссии регулирования сфер энергетики и коммунальных услуг обратились с заявлением в Госбюро бюро расследований по поводу незаконного влияния народных депутатов на деятельность регулятора.
    НКРЭКУ заявляет, что нардепы хотят помешать выполнению служебных обязанностей членов Нацкомиссии и добиться принятия незаконных решений регулятором. Также НКРЭКУ заявляет, что нардепы лоббируют интересы холдинга ДТЭК Рината Ахметова.
    «В последнее время указанная группа народных депутатов системно совершает публичное и непубличное давление на членов НКРЭКУ. Такие действия народных депутатов члены НКРЭКУ связывают с лоббированием интересов энергетического холдинга «ДТЭК», — заявляет регулятор.
    НКРЭКУ заявляет, что это обращение не имеет политического контекста и имеет целью защиту личных прав и свобод, гарантированных Конституцией Украины для каждого гражданина.
    Как сообщал БизнесЦензор, и.о. министра энергетики Ольга Буславец инициировала повышение доходности облэнерго путем увеличения одного показателя при расчете тарифов на электроэнергию, что может привести к увеличению стоимости электроэнергии для конечных потребителей.
    В распоряжении журналистов оказалось письмо Буславец, в котором она просит премьера Дениса Шмыгаля дать поручение независимому органу — Национальной комиссии, осуществляющей государственное регулирование в сферах энергетики и коммунальных услуг (НКРЭКУ) пересмотреть утвержденные в августе «ставки доходности» на «старую» базу активов для операторов систем распределения электроэнергии (облэнерго), которая была установлена на уровне 3%.
    Председатель НКРЭКУ Валерий Тарасюк сообщил, что расценивает действия Буславец как «давление на НКРЭКУ». По его словам, если произойдет рост ставки доходности с 3% до 6%, на которых настаивают собственники облэнерго, это приведет к увеличению доходов облэнерго суммарно на 10 млрд гривен в год.
    Ранее издание «Украинская правда» со ссылкой на источник сообщило, что Ринат Ахметов выделяет каждый месяц более $2 миллионов на команду президента Владимира Зеленского и президентскую партию «Слуга народа».

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up