Партнер рубрики Події

Цирк в облраді: де порушили регламент і як провели сесію без Михайла Головка

Цирк в облраді: де порушили регламент і як провели сесію без Михайла Головка

Справжнє кіно влаштували у обласній раді, намагаючись провести сесію. Михайло Головко то скасував засідання, то видав розпорядження про наступне у той же день. Що ще не так було? Розповідаємо

Засідання сесії облради планували розпочати о 10.00 у вівторок, 22 серпня. Спочатку зареєструвалися 10 депутатів. Голова ради Михайло Головко повідомив, що сесію переносять через недостатню кількість депутатів, адже необхідна присутність щонайменше 33. Після цього він швиденько покинув сесійну залу та не реагував на вигуки депутатів залишитися. Дехто вигукував вслід Головку: «Куди пішов?» При цьому у сесійній залі ще не було заступників голови та голови ОВА. 

Нагадаємо, що за день до сесії, 21 серпня, Михайло Головко вийшов із відпустки. Голову облради та двох заступників голови ОВА підозрюють у вимаганні 2,4 млн гривень у підприємця. 26 червня НАБУ та САП затримали пана Головка та двох заступників Труша – Ігоря Дем'янчука та Ігоря Гайдука — після передачі третього траншу хабаря у розмірі понад 600 тис. грн. Фігурантам повідомили про підозру.  Михайло Головко та інші фігуранти справи вийшли під заставу. Потім пан Головко перебував на лікарняному, а згодом — і у відпустці. 

Відео дня

6 липня 2023 року прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подав до Вищого антикорупційного суду клопотання про відсторонення від займаної посади голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка. Однак суд це не підтримав.

Марш недовіри

Розпорядження про проведення 22 серпня третього пленарного засідання п’ятої сесії Тернопільської обласної ради сьомого скликання підписав заступник голови облради Володимир Болєщук. Відповідне розпорядження є на сайті облради та сторінці пана Болєщука в соціальних мережах. 

На розгляд засідання винесли ряд питань. Зокрема, про заборону проведення ходи прихильників УПЦ (мп) на Тернопільщині, відзначення Дня Героїв у Тернопільській області, внесення змін і доповнень до регламенту Тернопільської обласної ради сьомого скликання.

Крім того, планували внести зміни до обласної програми впровадження Української Хартії вільної людини в освітніх закладах Тернопільської області на 2021-2024 роки.

Мали б затвердити і ліквідаційний баланс Чортківського обласного комунального шкірно-венерологічного диспансеру, тарифи на соціальні послуги на 2023 рік, що надаються Петриківським обласним геріатричним пансіонатом.

А також встановити на 2023 рік розмір кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва обʼєктів, що споруджуються за рахунок коштів обласного бюджету. І останнім пунктом — інші питання поточної роботи Тернопільської обласної ради.

За нашою інформацією, 21 серпня у кабінеті першого заступника голови облради Володимира Болєщука відбувалися збори погоджувальної ради. Неочікувано на дану подію прибув Михайло Головко, який достроково припинив відпустку та вийшов на роботу. Також на президію прибув діючий голова обласної військової адміністрації Володимир Труш від фракції «Слуга народу». Побачивши там Головка, Труш запропонував йому покинути засідання, задля виконання рішення суду, адже антикорупційний суд зобов’язав його не спілкуватися з ним. Проте Головко відмовився та заявив, що можна обмежитись тим, якщо між ними сяде Володимир Болєщук. Володимир Труш не погодився з даною пропозицією та покинув приміщення засідання президії. Після нього покинули приміщення представники фракцій ВО «Батьківщина», «Європейської солідарності», «За майбутнє» та «Довіри». ВО «Свобода» залишилося.

І це фактично був перший дзвіночок. 

Після того, як 22 серпня о 10.00 Михайло Головко заявив, що сесії не буде і швидко пішов, у сесійній залі об 11.00 були 35 депутатів із 64. Цієї кількості достатньо для проведення сесії. Однак через те, що Михайло Голово переніс засідання, його подальше проведення не було б законним, пояснив перший заступник голови облради Володимир Болєщук. Також не працювала і система «Віче». 

Володимир Болєщук запропонував компроміс – провести депутатські збори.

35 депутатів одноголосно підтримали це.  

– За шкірку, звʼязаним чи розвʼязаним треба привести пана Головка і змусимо провести цю сесію. Ми прийшли, а він собі щось вирішив, – емоційно висловлювалася депутатка від партії «Європейська солідарність» Вікторія Кривоніс.

Депутат обласної ради від партії «Довіра» Віталій Шафранський наголосив, ще 21 серпня на президії було зрозуміло, представники фракцій не захотіли, щоб головував Михайло Головко. А щодо зірваної сесії 22 серпня він має свою думку.

— Завжди хтось запізнюється на кілька хвилин, і ми чекаємо. На місці пана Головка я не приймав би такі швидкі рішення. Треба було почекати. Уже за п’ять хвилин у залі було 35 депутатів, і це нормальна кількість для проведення засідання. Треба вирішувати питання, треба голосувати. А всі питання щодо хабарів має вирішувати суд, бо є презумпція невинуватості, — каже пан Шафранський.

Втікав від преси

Група депутатів вирішили піти до кабінету Головка близько 11.15 та закликати його провести сесію. Спілкуватися з журналістами голова облради відмовився та зачинив двері у кабінет. Аргументував це проведенням планового засідання з однопартійцями.

Після цього депутати, які спілкувалися з паном Головком, розповіли, що він не проти проведення сесії. Її призначили на 13.00.

Натомість сам голова так і не дійшов туди. Перший заступник Володимир Болєщук зачитав розпорядження від голови облради про проведення третього пленарного засідання п’ятої сесії сьомого скликання. Крім того, через заступника пан Головко повідомив депутатів про своє відрядження до Кременця протягом 22-23 серпня з метою налагодження співпраці. Свої повноваження на час відсутності він передав першому заступнику.

З журналістами голова облради так і не поспілкувався. 

Депутати розглядали ряд питань, зокрема, повернулися до заборони ходи московського патріархату. Присутні у залі депутати наголошували, що залишати московський патріархат на Тернопільщині категорично не можна, адже систематично є звернення та скарги від місцевих жителів.

До порядку денного включили також розгляд звернення Ігоря Гайдука, якому НАБУ оголосило підозру в корупції. Він побажав скласти свої повноваження депутата облради. Його звернення підтримали.  

Також депутати підтримали рішення про відзначення Дня Героїв у Тернопільській області 23 травня.

Розглянули ряд інших питань, які стосуються діяльності комунальних закладів області. Однак все обговорити не встигли. До цього повернуться на наступних засіданнях. Про час скликання депутатів повідомлять згодом.  

Чи легітимним було засідання?

Після того, як головуючий Михайло Головко скасував засідання 22 серпня, мала відбутися процедура для наступного зібрання. Відповідно до пункту 6.6. регламенту Тернопільської обласної ради, рішення про скликання сесії обласної ради треба довести до відома депутатів і населення не пізніше 10 днів до проведення самої сесії. А у виняткових випадках – не пізніше як за день до дати проведення пленарного засідання сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які мають винести на розгляд ради.

Натомість у Тернопільській обласній раді, певно забули про те, що є регламент і оголосили про проведення засідання за півтори години до його початку. А саме розпорядження від голови облради Михайла Головка його заступник Володимир Болєщук зачитав за дві-три хвилини до початку засідання.

Тож чи можна назвати засідання легітимним? А всі розглянуті питання – і справді проголосованими? 

— Якщо мова йшла б про сесію, то справді все мало б бути так, як ви і говорите. Але це у нас було третє пленарне засідання. А його можна скликати в будь-який момент розпорядженням голови облради, для цього навіть не треба рішення президії. Тобто ми не закриваємо сесію, а просто розбиваємо всі питання на кілька пленарних засідань. Ті, що залишилися, ми перевели на шосту сесію, а п’яту сьогодні вже закрили. Уже шосту сесію будемо проводити з попередженням за 10 днів та всіма іншими деталями, — каже пан Болєщук.

Однак пан Болєщук, розповідаючи нам про регламент роботи, чомусь сказав неправду. Бо, цитуємо: «Рішення про скликання другого та наступних пленарних засідань сесії обласної ради доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за два дні до дати проведення пленарного засідання сесії, а у виняткових випадках — не пізніш як за день до дати другого чи наступних пленарних засідань сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд». Виконання регламенту є обов'язковим. Аби фахово розібратися, чи легітимне засідання, редакція звернеться до компетентних органів. Про результат повідомимо згодом.

Уже після проведення засідання на офіційному сайті Тернопільської міської ради з’явилося розпорядження від голови обласної ради Михайла Головка про проведення третього пленарного засідання п’ятої сесії Тернопільської обласної ради сьомого скликання. У документі пан Головко прописав лише шість питань, які мали розглянути на засіданні. Натомість сьоме узагальнююче – інші питання поточної роботи ради Тернопільської обласної ради.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Михайло Черхавський

    безголовко -----така сама сволота як сволотівський л\п\ідер----тягнисрак-----агент фсб....  мотузка і мило  їм обом\ і не лише їм\ ---допомогли б...
  • Світлана Петрук

    Поїхав до Кременця, а потім у Почаївську лавру
  • Оксана Фармега

    Банда чорна кішка
  • Оксана Голуб

    Блазень, злодій, корупціонер. Гнати цю гниду брехливу з посади і за грати!!!

keyboard_arrow_up