Минулого року усі дев’ять цукрозаводів області платили індивідуальним здавальникам по 72 кілограми цукру з однієї тонни цукрових буряків незалежно від цукристості, а Борщівський навіть давав 75 кг. У нинішньому сезоні вже так не буде. “Солодкі” підприємства
Минулого року усі дев’ять цукрозаводів області платили індивідуальним здавальникам по 72 кілограми цукру з однієї тонни цукрових буряків незалежно від цукристості, а Борщівський навіть давав 75 кг. У нинішньому сезоні вже так не буде. “Солодкі” підприємства підрахували свої минулорічні збитки. Скажімо, торік у Збаражі з кожної тонни цукру “вийшло” 79 гривень 60 копійок збитків. Тепер цукрозаводи пішли іншим шляхом. Вони віддають здавальникам 72 кг цукру з тонни сировини лише при цукристості буряків 16 %. А якщо вона нижча, то застосовують спадні коефіцієнти. Наприклад, при цукристості буряків 15,40% здавальники отримають 67,8 кг цукру, при 15,20% — 67,1кг, при 14% — 59,9 кг, при 13% — 54 кг. Такий алгоритм практикує і найбільш потужний Чортківський цукровий завод, який не входить у ТзОВ “Українська продовольча компанія”. “Наше завдання продукувати цукор, а не збитки”, — коротко висловився про нові розрахунки технічний директор ВАТ “Чортківський цукровий завод” Ярослав Левицький.
А зовсім недавно через найнижчу цукристість сировини на даних територіях Борщівський і Хоростківський цукрозаводи переглянули умови приймання. І проводять розрахунки не за фактичною цукристістю. У Борщові платять по 60 кг цукру з тонни буряків, у Хоросткові — 70.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.