Що всередині «брудної» зони. Ексклюзивний репортаж з COVID-відділення у Тернополі (ВІДЕО)

Що всередині «брудної» зони. Ексклюзивний репортаж з COVID-відділення у Тернополі (ВІДЕО)

Уже майже рік минув з того часу, коли у місті з'явилися перші хворі на коронавірус. В інфекційному відділенні лікарні швидкої допомоги перебуває найбільше хворих. У яких умовах працюють медики, що кажуть пацієнти та які прогнози на майбутнє — в ексклюзивному репортажі 

Потрапити всередину інфекційного відділення пересічна людина не може. Родичі хворих можуть лише передавати передачі через медиків. На наше прохання у закладі погодилися показати те, що відбувається за дверима. 

Вхід у «брудну зону»

У медзакладах, де лікують пацієнтів з коронавірусом, є свої зони ризику: «чиста», «проміжна» та «брудна». Завідувачка інфекційного відділення Оксана Кадубець розповіла, що у них «проміжної» зони немає. Відділення умовно розділене на «чисту», «брудну» та «дуже брудну» зони. Остання – це реанімація, де лежать найважчі пацієнти.

Вхід до «брудної» зони, як ми побачили, – звичайні пластикові двері. Ніяких стрічок, ліній на підлозі, за яку не можна заступати чи іншого. Це звичайний вхід. 

Відео дня

Але, щоб потрапити до приміщень, де перебувають хворі – потрібно одягнути костюм біологічного захисту. Жодна частина тіла не може бути відкритою. Одягати засоби захисту – справжня процедура, яка потребує зусиль. Медики можуть робити це швидко. Спершу одягають маску-респіратор, шапочку на волосся та першу пару рукавичок. Респіратор надійно фіксують – його зав’язують, щоб не було ніяких щілин. Далі йде одноразовий костюм біологічного захисту. Це комбінезон, який закривається на застібку-блискавку. На руки ще одна пара рукавичок. На ноги – спеціальні бахіли, які зав’язують. Останній елемент захисту – щиток. Це єдиний предмет, який використовують повторно, а не утилізують. 

Коли одягаєш костюм, перше відчуття – спека, переконався наш журналіст. Хоча насправді він легкий і тонкий, але в ньому надзвичайно жарко. Чесно, важко уявити, як доводиться працювати в ньому в літню спеку.

Чотири поверхи пацієнтів

Коли одягнувся – можна заходити до «брудної зони». Потрібно ще трохи пройти коридорами, і тільки після цього починаються палати. 

У коридорах стоїть обладнання – кілька кисневих концентраторів, апарати ШВЛ. Стоять тумби з усіма необхідними медикаментами. На першому поверсі тиша, чути лише звук роботи обладнання. 

Тут пацієнти – на кисневій підтримці. 

– На першому та другому поверхах в нас перебувають пацієнти з важкою формою перебігу захворювання, які потребують кисневої підтримки, – розповіла лікарка-інфекціоністка Лілія Куриляк. – На третьому та четвертому поверхах – з легкою формою перебігу хвороби. 

Багато медиків, які працюють з хворими, не хотіли потрапляти в об’єктив камери, щоб їх не впізнали сусіди.

– Нас і так всі бояться, а як дізнаються, що ми працюємо в інфекційному відділенні, то взагалі, – каже одна з медпрацівниць.

Приходять під вікна

Вище атмосфера не настільки гнітюча. Там немає «важких» пацієнтів. Люди махають журналісту через вікно палати, посміхаються та показують «клас», мовляв, уже все добре. 

У палатах, як ми побачили, у середньому до трьох пацієнтів. Чоловіки – з чоловіками, жінки – з жінками. Кожен займається своїми справами. Хтось – читає книжку, хтось сидить у смартфоні, а хтось розмовляє з сусідом по палаті.

Ми поспілкувались з однією з пацієнток. Жінка вже п’ять днів в лікарні. Вона розповіла свою історію.

– Підхопила хворобу вдома. Спершу захворів племінник, потім мама, мій імунітет тримався до останнього, але і мене хвороба не оминула, – розповіла пацієнтка Ірина Лещик. – Спершу думала, що лікуватимусь вдома, але висока температура трималась вісім днів, не могли збити. Врешті з сімейним лікарем вирішили – треба в лікарню. 

Жінка вже йде на поправку, каже – це було важко психологічно та страшно. Попереду ще триватиме лікування. 

– Лягла в лікарню з температурою 40 градусів, але вже все краще, сиджу бадьора і можу з вами спілкуватися, – продовжує Ірина. – Коли сказали, що треба лягати в лікарню – був страх, відчуття безпорадності та відчаю. Ти не знаєш, що тебе чекає попереду. Але впоратись мені було з цим легше, завдяки підтримці сім’ї та друзів. Мені постійно телефонують, приходять під вікна, бо сюди нікого впустити не можуть. Я дуже дякую лікарям за їх професійність і підтримку. Поки я в лікарні – можна переосмислити своє життя, по-іншому ставитись до нього. Можливо, хвороба мені далась не просто так.

Ірина показує нам малюнки свого племінника та валентинку від чоловіка. Вони лежать у неї на тумбочці. Коли відчуваєш підтримку близьких – з хворобою боротися легше.  

Пацієнти з підозрою на коронавірус також є, але кожен в окремій палаті, доки не підтвердять діагноз.

Хворих годують. Як розповіла завідувачка відділення – харчування триразове.

– Пацієнти мають триразове харчування, годують добре, це безкоштовно, – розповіла Оксана Кадубець. – Скарг від пацієнтів не чула, навпаки, багато кажуть, що смачно. Багато кажуть рідним, щоб їм не носили з дому їжу, бо в цьому просто немає потреби. Але передачі, звичайно, можна передавати. Головне – порадитись з лікарем, що можна, а чого ні. 

Ми побачили, як пацієнтам розвозять їжу. На обід був борщ. У деяких пацієнтів є свій посуд з дому, але можна взяти і одноразовий, який видають, коли розвозять їжу. 

У інфекційному відділенні є невелика капличка, куди можуть прийти пацієнти, щоб помолитися. Там стоять ікони.

На виході – процедура дезінфекції. Спершу треба пройти дезінфекційну рамку, де на костюм розпилюють антисептичний засіб. Далі – поступове знімання костюма. Все потрібно робити за правилами та в суворій послідовності. Рукавички обробляють антисептиками кілька разів. Торкатись зовнішньої сторони костюма чи маски руками не можна. Їх одразу збирають та поміщають в пакет для утилізації. Остання обробка рук —  і можна йти в «чисту зону».

Від поступлення до виписки

Як розповіла завідувачка інфекційного відділення – медпрацівники працюють цілодобово. У будь-який час дня та ночі, у будні та вихідні медики надають допомогу хворим. Але ні завідувачка, ні медпрацівники не можуть впливати на те, кого брати, а кого ні на госпіталізацію.

– Ми щоденно подаємо інформацію про вільні місця у відділенні і вона зараз централізовано передається на платформу НСЗУ, – пояснює Оксана Кадубець. – Якщо сімейний лікар бачить потребу у госпіталізації, він повинен обов’язково взяти електронне скерування і пацієнта на кареті швидкої доставляють до нас.

Відповідно до стану пацієнта та необхідності у кисневій підтримці чи ШВЛ, його кладуть у відповідну палату чи реанімацію. Коли людина, яка була на кисневій підтримці, її вже не потребує і йде на покращення, – її переводять в іншу палату, щоб звільнити ліжко з киснем. Також пацієнтів розподіляють за тривалістю хвороби. Нових не кладуть до тих, хто вже одужує. Це досить складна процедура, і медики діють відповідно до протоколів. 

А що з ліками?

Стосовно ліків – ситуація значно краща, ніж була раніше. Медикаментами, які внесені до протоколів лікування, пацієнти забезпечені майже в повному обсязі. Звичайно, якщо є супутні хвороби – окремі ліки, яких немає у протоколі, доведеться купувати за власний кошт.  

– З забезпеченням у нас проблем немає, – каже завідувачка відділення. – Звичайно, є медикаменти, які потрібні не всім пацієнтам. До прикладу, препарат «Актемра», який потрібен для припинення цитокінового шторму, у нас вже є, і ми його використовуємо. Деякі ліки, які внесли до протоколу НСЗУ, ми ще очікуємо. На базі нашого лікувального закладу ми випробовували ефективність українського препарату «Біовен». Він показав дуже хороші результати. Уже найближчим часом наш заклад його буде отримувати.

Нагадаємо, що препарат «Біовен» допомагає на початкових стадіях хвороби, а також уникнути розвитку цитокінової бурі та зменшити ризики ускладнення. 

Пацієнт може перебувати в лікувальному закладі різний час. 

Коли пацієнт не потребує нагляду лікарів – він може продовжити лікування вдома. Особисті речі пацієнта після виписки також дезінфікують. 

Якщо людина помирає – тоді діють за протоколом. Тіло загортають у простирадло з дезінфікуючим розчином, кладуть у герметичний мішок. Якщо родичі померлого не пишуть відмову – патологоанатоми проводять розтин. 

Який емоційний стан 

Коронавірус, безумовно, небезпечна хвороба. Ніхто не хотів би захворіти або заразити своїх рідних. Пацієнти реагують на хворобу особливо гостро. У жовтні 2020-го навіть був випадок у одній з лікарень Харкова, коли хворий на коронавірус пенсіонер не витримав та викинувся з вікна лікарні. Від травм він загинув на місці, розповідають лікарі. 

А що в Тернополі?

– Ця хвороба дає ураження рецепторів судин, – пояснює Оксана Кадубець. – Вони є по всьому організмі. Коронавірус має свої особливості протікання. Когнітивні розлади є у всіх. У кожного це проявляється по-своєму. Якщо людина ще до коронавірусу має свої слабкості та проблеми, то інфекція це лише погіршує. Ковід викликає ураження нервової системи. Тому це відображається на емоційному стані людини. Вже доведено, що є інсульти та інфаркти, які спровоковані коронавірусною інфекцією. Тому ці когнітивні прояви та навіть суїцидальні нахили – це прояв інфекції. 

Медики навіть бачать закономірності емоційного стану та подальшого протікання хвороби. 

– Коли я бачу, що пацієнт дуже емоційно реагує на все, або є депресія, то розумію, що в респіраторній фазі ураження легень буде глибше, – продовжує медик. – Щоб запобігти цьому, пацієнта переводимо на кисень. У нас працює невропатолог, який також оглядає хворих і дає свої рекомендації. Ми бачимо, що пацієнти можуть бути більш збуджені або в них депресивний стан. Але це все прояв хвороби. 

До свого лікування пацієнти також ставляться по-різному. Такі випадки, коли хворий відмовлявся від прийому ліків чи інших медичних маніпуляцій, поодинокі. Тоді лікарям доводилось переконувати людей в необхідності лікування. Але частіше пацієнти, коли відчувають покращення, хочуть швидше виписатись з лікарні, хоча це ще робити зарано. Бувають і такі випадки, коли люди після одужання боялись виписуватися.

– Особливо в перший період, коли пацієнт вже одужав і міг їхати додому, в нього був страх, що за його станом не зможуть спостерігати медики, – кажуть лікарі.

Хто хворіє важче?

Як вже відомо, є групи ризику, які важче переносять інфекцію. Це люди похилого віку, люди з хронічними хворобами. З цукровим діабетом, серцево-судинними, хворобами дихальної системи тощо. Але як щодо статі? Чи однаково переносять хворобу чоловіки та жінки?

– Чоловіки частіше та важче хворіють на коронавірус, – розповідає лікарка. – Жінки хворіють рідше. Але ускладнення хвороби серед жінок протікають значно важче, ніж у чоловіків, — каже вона.

Є також індивідуальні особливості перебігу хвороби. Багато людей, які хворі на ГРВІ, відчувають себе гірше в певний період доби. До прикладу – зранку чи перед сном загострюється кашель. У пацієнтів з коронавірусом також спостерігаються схожі погіршання стану в певний період доби.

– Хворі на коронавірус мають дуже чіткі етапи добових коливань свого самопочуття, – продовжує Оксана Кадубець. – У них може в одну й ту саму пору підніматись температура. Це не є фіксований процес для всіх. У когось це може бути зранку, в когось – в обід. Дуже часто в першій половині дня пацієнти почувають себе гірше. Але це все індивідуально. \

Що змінилося за рік?

За цей час відбулось чимало змін. В першу чергу – змінювались протоколи лікування коронавірусу. До протоколів додавали нові препарати та вилучали ті, які показали себе неефективно.

До переліку ліків, які тепер можуть купувати лікувальні заклади, додали імуноглобулін. Він на початкових стадіях хвороби показує дуже позитивні результати. З його використанням зменшуються ризики виникнення ускладнень а хвороба протікає в легшій формі.

За рік пандемії розпочалась розробка специфічного імуноглобуліну проти збудника коронавірусу. Його виробляє одна з українських компаній. Вже зовсім скоро повинні розпочатись випробування у французькій лабораторії. Якщо все буде добре – препарат зможе долати інфекцію на ранніх стадіях захворювання.

За час пандемії лікарні забезпечили кисневими станціями, концентраторами та апаратами ШВЛ.

Змінилось і саме ставлення населення до лікарів. Медики, які працюють з хворими на коронавірус, почали отримувати надбавку 300% до зарплати. Однак, на жаль, далеко не всі спеціалісти можуть її отримувати.

Змінився спосіб фінансування закладів. Тепер кошти надходять від Національної служби здоров’я України. Заклади укладають договори на надання конкретних послуг. Укласти окрему договори можуть лише ті лікувальні заклади, які мають відповідні умови та обладнання. Це зробило фінансування більш прозорим.

За час пандемії медики почали спостерігати повторні випадки інфікувань. Академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин каже, такі випадки рідкість, але вони стаються.

– Дійсно, повторні випадки хвороби трапляються, але не так часто, - каже професор. – Вони виникають тому, що йде повторне зараження, коли в організмі людини при першому випадку захворювання не виробляється достатнього імунітету. Після перенесеної хвороби антитіла в крові зберігаються від 1 до 6 місяців. Тому якщо імунітет не виробився або він надто слабкий, тоді можливе повторне захворювання. Але ті, хто хворіє повторно, частковий імунітет зберігається. Імунна система швидше реагує виробленням імунного захисту, тому частіше повторні захворювання перебігають легше. Але може бути й інакше. Адже коронавірусна інфекція може виникати на тлі супутніх захворювань. Такі хвороби, як цукровий діабет, тяжкі захворювання серцево-судинної системи, легень, нирок тощо. За відсутності достатнього імунітету хвороба навіть при повторному зараженні може перебігати важко. В науковій літературі описують випадки повторних захворювань. Але передбачити, як перенесе людина хворобу знову – неможливо.

До того ж, вірус мутує. І це не є чимось незвичним. Але нові варіанти вірусу лише вивчають.

- Не лише збудник КОВІД-19, а й інші захворювання постійно мутують, - каже інфекціоніст. - Коронавірус безперевно мутує. Вже є нові антигенні варіанти вірусу – британський, бразилійський, південноафриканський, яких раніше не виявляли. За деякими даними, виникли такі варіанти, які призводять до частішого захворювання оточуючих осіб. Тобто якщо є хворий, який заражений новим різновидом коронавірусу, то може відбуватися легше зараження оточуючих. Ще немає відповіді, чи дають нові антигенні варіанти вірусу тяжчий або легший перебіг хвороби.

За цей час передові фармацевтичні компанії світу розробили вакцину для щеплення. Вона допоможе зупинити пандемію, але для цього потрібен час та чималі затрати. Україна не виробляє вакцину, а закуплятиме в інших держав. Деяку частину вакцин надасть ВООЗ безкоштовно.

Як кажуть лікарі, щоб сформувався колективний імунітет – 70-75% людей повинні або перехворіти, або отримати щеплення.

Робота медика – нелегка. Це важко і фізично, і психологічно. Особливо важко було на початку пандемії. Всі боялись підхопити інфекцію чи принести її додому. 

Лікарі закликають дбати про своє здоров’я. Не варто ігнорувати карантинні норми. Це рятує життя. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Українець

    Відео все порізане (незрозуміло що показали, а що оминули). Показуйте ВСІ палати, а не вибірково, щоб було видно на скільки завантажена лікарня, що ніякої пандемії і близько нема!!! Показуйте момент приходу в лікарню, щоб було видно, що вам ніхто не здивований, про ваш прихід ви попередили і вам влаштували спектакль замість адекватної перевірки!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up