У Білій шукають альтернативу Малашівському сміттєзвалищу, бо туди заборонили звозити сміття

У Білій шукають альтернативу Малашівському сміттєзвалищу, бо туди заборонили звозити сміття
  • Міська рада офіційно заборонила вивозити сміття на міське сміттєзвалище поблизу села Малашівці усім населеним пунктам, крім Тернополя. Бо воно переповнене.
  • У Білій думають над вирішенням проблеми і шукають нове місце для вивезення сміття. І відразу нового перевізника замість "Альтфатер Тернопіль".

Нагадаємо, 14 червня в редакцію "20 хвилин" звернулась жителька Білої пані Наталія, яка розповіла, що "Альтфатер Тернопіль" не вивозить сміття з села. Людям у фірмі пояснили, що є така вказівка міської ради. Як з'ясувалось, офіційне розпорядження таки справді є. 

18 червня жителі Білої кажуть, що ситуація не змінилась, сміття лежить ще з минулого тижня. Одні налаштовані радикально, кажуть про вивіз сміття на Театральну площу. Інші кажуть, що йшлося й про перекриття дороги, але зараз вирішили трохи почекати і сподіваються, що проблему вирішать якомога швидше. 

Договорам більше, ніж 10 років

- В Білій є десь 400 сміттєвих контейнерів, - жителька Білої Оксана Качунь. - "Альтфатер Тернопіль" має договір не з сільською радою, а з кожним будинком, на кожен ящик окремо. Особисто в моєї сім'ї договір з 2002-ого року і "Альтфатер" вивозить сміття нам 16 років. На руках договору як такого - не маємо, але що року його продовжуємо. Минулого тижня "Альтфатер" повідомив сільську раду, що вони отримали попередження від міської ради про те, що на Малашівське сміттєзвалище заборонено вивозити сміття.

Відео дня

Як розповідає пані Оксана, директор "Альтфатеру" мотивує тим, що він лише перевізник і може вивозити сміття з Білої, але в інше місце. Просто йому потрібно сказати куди. 

Проблема через ОТГ

- А зараз немає таких полігонів, то ми вийшли політичними заручниками такої ситуації, бо на мою думку "Альтфатер" мав би кожну людину попередити, бо договори ж з людьми, - каже жінка.  - І я вважаю, що і міська рада, і районна рада, і обласна мали дати якийсь перехідний період для людей і для того самого перевізника. Щоб ми могли знайти якийсь полігон, а то раптово просто припинили вивозити сміття. 

Раніше жителі Білої неодноразово говорили про те, що проблема зі сміттям виникла через ОТГ, адже Біла не хоче долучатись до Тернополя. Проте, як каже пані Оксана, люди не хочуть конфліктувати з Тернополем, вони просто хочуть бути трохи незалежними. 

- Наші села, які хочуть об'єднатись - багаті, перспективні, якби місто розвивалося, то, можливо, і не йшлось би про таке об'єднання, - пояснює пані Оксана. - Але через те, що в Тернополі робиться, то ми не маємо бажання йти до Тернополя. Наші люди хочуть бути громадою і є за три роки вже багато прикладів, коли громади розвиваються, накопичують кошти і ми хочемо скористатись таким шансом. А виходить не все так просто і легко. 

Шукають інше сміттєзвалище та перевізника

Зараз, за словами жінки, на скільки вона знає, що шукають не лише інше місце, куди б можна було вивозити сміття, а й іншого перевізника. 

- Але знаю, що люди піднімали питання, щоб на "Альтфатер" подати в суд, - продовжує жителька Білої. - Але фактично в кожної людини договори вже більше, як десять років. А на руках їх ні в кого немає. Люди, коли звертались до того перевізника, щоб поновити договори, то на руки його нікому не дають. Але "Альтфатер" каже, що поверне гроші тим людям, хто заплатив.

Голова Білецької сільської ради Надія Мотика у розмові з журналісткою "20 хвилин" підтвердила, що зараз шукають іншого перевізника.

- Представники районної ради та адміністрації введуть переговори з іншим перевізником - ПП "Катруб" по питанню вивезення сміття, - каже пані Мотика. - "Альтфатер" нам вивозив сміття, але на сміттєзвалище в Малашівці більше не можна його звозити. Тому ми, сільська рада, подаємо оголошення з інформацією, що сміття вивозитиме інший перевізник. 

Більше сільська голова нічого не коментувала, бо не мала часу. Сказала, що має засідання комісії. 

Наразі ми очікуємо від ПП "Катруб" підтвердження інформації про переговори з ними щодо вивезення сміття з Білої. 

"Вивезу, тільки хай скажуть куди"

Керівник ДП "Альтфатер Тернопіль" Василь Орденас каже, що транспорт є і підприємство готове вивозити сміття, якщо у сільській раді скажуть, куди його вивозити. Адже є розпорядження міської ради, в якому йдеться про категоричну заборону вивозу побутових відходів із населених пунктів, крім Тернополя, на міське сміттєзвалище поблизу села Малашівці. 

І додає, що звернень від громади села Біла щодо вивезення сміття в інше місце поки не було. 

- Нема в тому ніякої політики, бо вивозити сміття в Малашівці заборонила не лише влада, а й те село, - каже пан Василь. - Тому я нічого не можу зробити. Договори в нас з людьми є, але куди вивозити те сміття, вирішує сільська рада. Якщо не подобається людям, то можуть розірвати договір. 

Жителі Білої кажуть, що їм на руки договори не видають, а Василь Орденас запевняє, що такого бути не може - всі договори в людей. І щороку люди можуть їх продовжувати, якщо не хочуть, то розривають. 

- Півроку тому десь були люди, які розірвали договори, бо задорого, - каже чоловік. - А тепер вони починають кричати. Ми вивозимо сміття раз в тиждень і в місяць це коштує 61 гривню для сім'ї. Такої ціни немає ніде в Україні, в Тернополі найнижчі ціни. Наприклад, в селах, де возять наші конкуренти, люди платять 126 гривень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • тойво

    То все політика.Мабуть комусь то вигідно.
  • David Starr

    Біла "багате і перспективне" село? Посміявся. Усі ці села є придатком до Тернополя, що б там вони про себе не думали.
  • Діонісій

    нехай візьмуть всі скинуться і побудують сміттєпереробний завод, який серьожа будував з компанією і так не побудував. і тоді до них будуть возити сміття з Тернополя, а то з тим сміттевим шантажем взе замахали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробік 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up