У Бучачі працівники військкомату вирішили агітувати місцевих до служби в ЗСУ (ОПИТУВАННЯ)

У Бучачі працівники військкомату вирішили агітувати місцевих до служби в ЗСУ (ОПИТУВАННЯ)
  • Працівники військкомату проводять агітацію щодо служби у війську за контрактом.
  • Кого беруть на контрактну службі та які умови — читайте у матеріалі.

Військовослужбовці Чортківського військкомату провели у Бучачі агітаційну роботу відносно військової служби за контрактом.

Про це повідомляють у Бучацькій міській раді.

«Військова служба за контрактом — престижно, перспективно, відповідально! Захисти своїх! Підпиши контракт зі Збройними Силами України! Громадян, які виявлять бажання проходити військову службу за контрактом, просимо звертатися в третій відділ Чортківського РТЦК та СП за адресою: м. Бучач, вул. Просвіти, 25, Телефон: 0963554958», — йдеться у повідомленні міської ради.

Відео дня

Опитування

Як ви ставитеся до такої агітації?

Кого беруть на військову службу за контрактом?

У статті 20 Закону Про військовий обов'язок та військову службу зазначено, хто приймається на військову службу за контрактом, зокрема:

  • особи рядового складу, які проходять строкову військову службу або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, резервісти, військовозобов’язані, які не мають військових звань сержантського, старшинського і офіцерського складу, особи віком від 18 років, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту, та не досягли граничного віку перебування на військовій службі – на військову службу за контрактом осіб рядового складу;

  • особи, які мають повну загальну середню, професійно-технічну або вищу освіту віком від 17 років до 30 років, зокрема ті, яким 17 років виповнюється в рік початку військової служби, та не мають військових звань офіцерського складу, – на військову службу (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, у тому числі тих, що здійснюють підготовку осіб на посади сержантського та старшинського складу;

  • військовослужбовці, які закінчили вищі військові навчальні заклади або військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та яким присвоєно військове звання офіцерського складу, – на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;

  • громадяни України, які мають спеціальні звання середнього, старшого, вищого начальницького складу або класні чини та не досягли граничного віку перебування на військовій службі, – на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу з одночасним присвоєнням військових звань у порядку переатестації відповідно до ч. 5  ст. 5 Закону.

В якому віці приймають на військову службу за контрактом?

Від 18 до 40 років (граничний вік прийняття в особливий період збільшується до 60 років для чоловіків, для жінок – до 50 років).

Які терміни військової служби за контрактом?

Для тих, хто вперше йде служити за контрактом, терміни військової служби наступні:

  • військовослужбовці, прийняті на посади рядового складу – 3 роки;
  • військовослужбовці, прийняті на посади сержантського та старшинського складу – від 3 до 5 років (залежно від згоди сторін);
  • для курсантів вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти – час навчання у вищому військовому навчальному закладі або військовому навчальному підрозділі закладу вищої освіти;
  • для осіб офіцерського складу з числа: 

– військовослужбовців, які закінчили вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу та оволоділи:

  • спеціальностями льотного складу авіації – 10 років;
  • іншими спеціальностями – 5 років;

– громадян, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу, – від 2 до 5 років;

– інших громадян – від 1 до 5 років.

Які є пільги для військовослужбовців-контрактників?

Грошове забезпечення

Громадянам України, які звільняються з роботи у зв’язку з призовом або прийняттям на військову службу, виплачується вихідна допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Зарплата контрактника залежить від займаної посади, військового звання, кваліфікації, терміну проходження військової служби. Мінімальна зарплата для солдата-контрактника у 2022 році — від 10 200 грн, для молодшого офіцера – від 13 000 грн.

Військовослужбовці, які підписують контракт із ЗСУ вперше, можуть розраховувати на одноразову грошову допомогу. Вона залежить від мінімального прожиткового мінімуму, у 2022 році – це 2 393 грн.

Раз на рік контрактникам надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного грошового окладу (якщо військовослужбовець може надати документи, що підтверджують це). Також можна розраховувати на грошову допомогу на оздоровлення, у разі надання щорічної відпустки – місячний оклад.

Водночас при переїзді до нового місця військової служби в інший населений пункт виплачується грошова допомога у розмірі 100% місячного окладу на військовослужбовця та 50% місячного окладу на кожного члена сім’ї.

Забезпечення державою житлом

Контрактники, які не перебувають у шлюбі, можуть розміщуватися у спеціально пристосованих казармах у військовій частині, а сімейні – у сімейних гуртожитках. Військовослужбовці, які мають вислугу 20+ років, мають шанс стати в чергу та отримати постійне житло.

Додаткові гарантії

  • Зокрема, контрактники забезпечуються безкоштовними обідами у робочі дні (або, за бажанням, можуть отримати грошову компенсацію за обід).
  • Можуть отримати безкоштовну медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров’я.
  • Мають право на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах і на туристських базах МОУ (1 раз на рік).
  • Мають право отримати освіту у ВНЗ (військових) без відриву від служби (заочна форма навчання).
  • Мають право на пенсію незалежно від віку в разі, якщо на день звільнення зі служби вислуга становить 25+ років або за наявності трудового стажу 25+ років, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба.
  • Час проходження військової служби в особливий період зараховується у вислугу років, стаж роботи.

 Читайте також:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up