Партнер рубрики Події

У Копичинцях знімають фільм про повстанців: сценарій писали у бункері, костюми шили вночі

У Копичинцях знімають фільм про повстанців: сценарій писали у бункері, костюми шили вночі
  • Короткометражні фільми про українську повстанську армію знімають активісти із Копичинців.
  • Автори кажуть, що головна мета проекту - привернути увагу людей до важливих історичних подій, які зараз переосмислює суспільство.

Документальні стрічки під назвою "Бункер" про українських повстанців створює літературне збіговисько "Delirium" у містечку Копичинці Гусятинського району. Із травня минулого року в мережі  вже оприлюднили шість частин фільму. Зупинятись ініціатори не збираються.

- Я багато подорожував Україною, бо пишу націоналістичну поезію. Часто бачу, що українська молодь не знає історії, - розповідає керівник проекту Володимир Ухач. - Тому і виникла ідея такого проекту, щоб популяризувати надзвичайно цікаві історичні події серед молоді. 

Найновішу частину фільму "Бункер" під назвою "Перший зимовий похід" ви можете переглянути на відео.

Відео дня

За словами Володимира Ухача, процес підготовки одного ролика займає більше часу, ніж самі зйомки, а над одним випуском працює більше десяти людей.

- Найскладніше у підготовці - це пошиття костюмів, - каже пан Ухач. - Ми їх робимо власноруч. Деякі речі купуємо у "Секонд-хендах", деякі знаходимо вдома, дещо можна знайти у костюмерних. Наш колега Ігор Богоніс ночами, після постійної роботи, їх моделює та шиє. 

Сценарії до фільмів теж власного авторства. Їх творять у підвальному приміщені Копичинецького народного аматорського театру ім.Б.Лепкого. Там і проводять репетиції, адже більшість учасників проекту грають у театрі.

- Це приміщення нагадує повстанський бункер. Так і виникла назва, - каже пан Володимир. - Ми вивчаємо ці історичні події, розписуємо їх по хвилинах, потім продумуємо де проводити зйомки. Група людей лиша на власному захопленні збирається разом, продумує сюжети, вкладають у костюми чимало власних коштів. Найбільше зараз хочеться, щоб фільм переглянуло якомога більше людей, бо це наша історія, яку повинен знати кожен.

Володимир Ухач розповідає, що молодь зараз не дуже цікавиться історією, а оскільки проект не є комерційним, то його розповсюдження здійснюється теж на громадських засадах.

Автори просять підтримати історичний проект репостом.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up