Партнер рубрики Події

На Вінниччині загинув 23-річний ультрас тернопільської "Ниви"

На Вінниччині загинув 23-річний ультрас тернопільської "Ниви"
  • 23-річний Олександр Пошелюжний вболівав за тернопільську “Ниву”. 13 жовтня з друзями їхав на матч команди у Житомир. На залізничній станції у Козятині чомусь вирішив вилізти на вантажний потяг. Хлопця вдарило струмом і він помер на місці. 

  • Обставини встановлює слідство, а ми вкотре звертаємось і до підлітків, і до старших людей: думайте про власну безпеку, адже напруга в електромережі залізниці — 27 500 вольт

13 жовтня у “Ниви” була гра на виїзді - у Житомирі. Хлопці якраз їхали на матч. Сашко ще публікував “сторі” в соцмережі з дороги. А за кілька годин у стрічці новин з’явилось повідомлення - на залізничній станції у Козятині загинув тернополянин. Його вдарило струмом.

- Трагедія трапилась 13 жовтня близько 12.00 години на залізничній станції Козятин, - повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції Вінницької області. - За попередньою інформацією, 23-річний потерпілий виліз на дах вантажного вагона, де його вдарило струмом. Від отриманих ушкоджень він загинув на місці події. 

За даним фактом Козятинським відділенням поліції розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України з додатковою кваліфікацією – нещасний випадок. 

Відео дня

Ввечері, 13 жовтня, у спільноті Ultras Nyva Ternopil у Facebook написали, що загинув Олександр Пошелюжний. 

- Нещастя спіткало наш фанатський рух, - йдеться у повідомленні. - Дорогою на виїзний матч в Житомир, на станції Козятин, трагічно загинув від удару електричним струмом високої напруги Олександр Пошелюжний... Для нього це був 54-ий виїзд за "Ниву"... Виїзд закінчується тоді, коли останній фанат повертається додому. Для нас цей виїзд в Житомир не завершиться ніколи... Спи спокійно, друже!

У коментарях слова співчуття написали більше сотні людей. Його багато хто знав. В ультрас тернопільської “Ниви” Саша прийшов ще у підлітковому віці. Хлопець був відданим своїй команді, натхненником ультрас-руху у Тернополі. Він був життєрадісним, позитивним. Багато часу приділяв спорту. І мав багато планів на майбутнє… 

Чому Саша поліз на вагон потяга - невідомо. Друзі трагедію не коментують. Поховали хлопця 15 жовтня на кладовищі у Підгородньому. 

Хто задумується про 27 тис вольт

Подібні випадки були і в Тернополі. Тернопільські рятувальники кажуть, за останніх три роки таких випадків було два, коли неповнолітні вилазили на вантажні вагони. Чи то через селфі, чи то задля розваги. Як коментує заступник директора з медичної роботи Центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак, після останнього випадку, коли 15-річний хлопець виліз на потяг на “Новому світі”, подібних викликів “швидка” не отримувала. 

- Можливо, батьки якось достукалися до дітей, що такого не можна робити, провели бесіди, - каже пані Мончак. - Були випадки на залізниці, але не пов’язані зі струмом: випадали із потягів, переходили колію перед потягами. А так, щоб лазили по потягах, то більше про такі випадки на Тернопіллі ми не чули. 

Мало хто замислюється про те, що напруга в електромережі залізниці — 27 500 вольт. Якщо людина навіть просто наближається до контактного дроту, це спричиняє або моментальну смерть, або інвалідність у результаті великих опіків тіла. Травмуватись можна не лише торкнувшись контактних ліній, але й від електричної дуги, що утворюється між вагонами та лініями електропередач, при наближенні до електромережі ближче двох метрів уже виникає ризик бути ураженим електричним струмом великої потужності.

- Усе залежить від того, які органи уражені: головний мозок, серце, перифирична нервова система - наслідки можуть бути різними, - каже заступник головного лікаря  з лікувальної роботи Тернопільської університетської лікарні Ірина Герасимець. - Може бути ампутація рук чи ні, якщо людина торкнулась контактних ліній. Але в більшості випадків це смерть.  

Небезпечний не лише струм

Підліткам, які намагаються зробити «круті» фотографії, не вистачає елементарного почуття самозбереження, кажуть психологи. Потенційними жертвами є також меломани, які, переходячи через залізничні колії, не розлучаються з навушниками, а також любителі телефонних розмов та планшетів. Правоохоронні органи та Державна служба з надзвичайних ситуацій України постійно звертаються до громадян, особливо до молоді, з проханням утримуватися від ризикованих фотосесій на залізниці та бути максимально уважними поблизу залізничних колій, не перетинати їх і не знаходитись поблизу них у навушниках, не розмовляти по мобільному, і навіть знімати каптур та закривати парасольку, щоб чути наближення поїзда.

 Правила поведінки на залізниці

Переходити залізничні колії необхідно тільки у встановлених для цього місцях (пішохідні мости, переходи, тунелі, переїзди тощо). На станціях, де немає мостів і тунелів, переходити залізничні колії в місцях, обладнаних спеціальними настилами, біля яких встановлено покажчики «Перехід через колії». Перед тим як переходити колію, необхідно впевнитись у відсутності на ній поїзда (локомотива, електропоїзда, вагона тощо). Якщо колією, яку збираєтесь перейти, наближається потяг, то необхідно зупинитися на безпечній відстані від колії, пропустити потяг, впевнитися у відсутності рухомого складу, що пересувається сусідніми коліями, та обережно перейти її. Перебуваючи на пероні або платформі, необхідно уважно стежити за звуковими сигналами з локомотива або електропоїзда, які наближаються до перону або платформи, та слухати оповіщення, що передають гучномовним зв'язком.

Наближаючись до залізничного переїзду, уважно стежте за світловою і звуковою сигналізацією, а також положенням шлагбаумів. Переходити колії дозволено тільки при відкритому шлагбаумі. Очікуючи поїзд, не стійте близько до краю платформи, особливо тоді, коли повинен пройти поїзд, що прямує без зупинки через станцію.

Категорично заборонено 

Вкотре наголошуємо - не вилазьте на дах вагону! Підніматися на дахи поїздів, локомотивів та вагонів, а також на конструкції мостів, освітлювальних вишок тощо - категорично заборонено. На електрифікованих лініях підніматися на опори, а також торкатися до металевих проводів заземлення, які йдуть від опори до рейки. Задля власної безпеки не ходіть залізничними коліями. Не переходьте і не перебігайте  через залізничні колії перед потягом, що наближається, якщо до нього залишилося менше ніж 400 м. Не переходьте колію відразу після проходу потяга, не впевнившись, що сусідніми (наступними) коліями не пересувається інший потяг. Не переходьте та не переїжджайте залізничні колії при закритому положенні шлагбаума або при червоному світлі світлофора та звуковому сигналі переїзної сигналізації, не пролізайте під закритим шлагбаумом на залізничному переїзді. На станціях і перегонах в жодному разі не можна пролізати під вагонами і перелізати через автозчепи для переходу через колію. Також не можна класти на рейки залізничної колії будь-які предмети, проходити між розчепленими вагонами, що стоять на колії, якщо відстань між ними менше десяти метрів, сидіти на краю посадочної платформи, перону. Не можна перебувати на залізничному вокзалі, станції, пероні, рухомому складі тощо в стані алкогольного сп'яніння. 

 

Редакція висловлює співчуття рідним, близьким та друзям Олександра Пошелюжного…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Влад

    Що спонукало його лізти на вагон?

    Владислав reply Влад

    Його тато живе в моєму дворі по вже точній інформації хлопець не ліз на вагон а встав на сходинку вагона (видно на фото) і пішла дуга електрична напругою в 28 тисяч вольт
  • Изи

    Звісно що шкода хлопця, але ж він не маленька дитина - вже скільки подібних випадків показують по телевізору... і все рівно люди не роблять ніякого висновку, дальше лізуть на ті вагони.

    Владислав reply Изи

    Його тато живе в моєму дворі по вже точній інформації хлопець не ліз на вагон а встав на сходинку вагона (видно на фото) і пішла дуга електрична дуга
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up