Партнер рубрики Події

У Петриківському геріатричному пансіонаті знову спалах коронавірусу: як живуть постояльці в умовах карантину

У Петриківському геріатричному пансіонаті знову спалах коронавірусу: як живуть постояльці в умовах карантину
  • Про повторний спалах коронавірусу в Петриківському геріатричному будинку-інтернаті повідомили у Тернопільському лаборторному центрі. На коронавірус там захворіли вісім працівників та сім підопічних.
  • Карантин у закладі розпочався ще у березні, і з того часу життя мешканці пансіонату змінилось. Як боряться з коронавірусом у геріатричному центрі та чи забеспечені там усім необхідним дізнавались наші журналісти.

За інформацією керівника ДУ Тернопільський ОЛЦ Оксани Чайчук, станом на 12 січня, в Петриківському обласному геріатричному пансіонаті виявили 15 хворих на коронавірус.

Нагадаємо перший спалах коронавірусу там зафіксували у серпні 2020-го року. Про це ми розповідали в матеріалі "Біля Геріатричного центру в Петрикові купа людей і поліції - там спалах коронавірусу. Наразі 24 хворих"

— Хворих у нас не дуже багато. Все спокійно. Ті, в кого виявили хворобу - в ізоляторі. Але загалом усе без змін. Більшість часу ми у кімнатах, якщо виходимо — то лише в масках. Все дезинфікують, миють. Але ми вже звикли до такого, — каже мешканець геріатричного центру Петро (ім'я змінено з етичних міркувань прим. ред). 

Відео дня

"Ситуація контрольована. Такого, як було в серпні - немає"

— Одна мешканка будинку, в якої підтвердили СOVID-19, перебуває у районній лікарні. Це жінка старшого віку. В інших підопічних перебіг хвороби легкий, вони в ізоляторі під наглядом лікарів, — каже директор пансіонату Степан Глушок. - Працівники на лікарняному теж під наглядом сімейних лікарів. Загалом ми не відчуваємо нестачу персоналу, людей вистачає. Ми справляємось, ситуації такої, як була у серпні немає. 

Пан Глушок каже, що зараз ситуація контрольована. До карантину постояльці вже звикли, усі хворі знаходяться під наглядом лікарів, за потреби вони будуть доправлені до медзакладу, який спеціалізується на лікуванні хворих на коронавірус.

Зараз у пансіонаті 156 підопічних та 93 працівників. 

— З 6 по 8 січня ми тестували усіх працівників та підопічних, — продовжує керівник установи. — За два дні фактично усі здали тести на коронавірус. Заклад забезпечений деззасобами, масками, костюмами, іншими засобами захисту для працівників та мешканців закладу. 

"Від карантину люди втомились, але нічого не зробиш"

На карантин заклад закрили ще на початку пандемії у березні. Посилили його під час попереднього спалаху захворювання. Тож люди, які мешкають в закладі, не можуть приймати відвідувачів та покидати територію центру.

— У серпні ми зробили повну ізоляцію закладу. А зараз цих людей, в яких виявили позитивний ПЛР-тест, перемістили в ізолятор. Для лікування хворих ми виділили окремий корпус. Тож місця є і на випадок, якщо буде виявлено більше хворих, — говорить Степан Глушок. — Підопічні не покидають територію закладу. І це у правилах ще з березня. Працівники мусять піти додому. Тому ми ввели "вахтовий" метод, коли медсестри чергують по дві доби, кухня працює у дві зміни. Їжу розвозять людями по палатах, аби вони не збирались, не контактували у їдальні. Для ізолятора ми зробили окрему зміну чергового персоналу, і він не контактує з іншими працівниками.

Чоловік каже, що і люди, що живуть в закладі, і їх родичі з розумінням ставляться до обмежень. Паніки серед них немає. 

"Для хворих на коронавірус  окремий корпус"

Про роботу лікарів у закладі говоримо із лікарем-терапевтом Наталією Коваль, яка майже 10 років лікує мешканців. 

— У гератричному будинку я працюю майже 10 років. І за цей час це місце стало другим домом. Звикла. До людей, до того, що вони потребують  турботи, — розповідає лікар-терапевт Наталія Коваль. — Інколи прокидаюсь вночі, схвильована, як там той чи інший хворий почувається. Підопічні хочуть уваги. Чекають, коли ми будемо їх відвідати. Більшість людей тут похилого віку і вони хочуть спілкування, хочуть уваги. Багато є одиноких людей і вони цікавляться твоїми проблемами, твоїм життям, бо прагнуть мати близьку людину. 

Практично щодня жінка одягає захисний костюм та оглядає хворих, в яких підтвердили коронавірус. 

— За хворими, що перебувають в ізоляторі, є особливий нагляд. У карантинному відділенні постійно перебуває медсестра, яка здійснює нагляд, постійно здійснює температурний скринінг, міряє кисень, — каже лікарка. — Щодня одягаю костюм, респіратор, щиток, головний убір та йду на огляд хворих. Це наша робота. Ми готові до будь-яких ситуацій та робимо дуже багато, щоб людям у нас було безпечно.

Зворушливу історію жінки, яка працює у геріатричному пансіонаті майже 45 років читайте на нашому сайті згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up