Партнер рубрики Події

У ресторанах Тернополя і далі пропонують кальян попри заборону. Ми перевірили, де саме

У ресторанах Тернополя і далі пропонують кальян попри заборону. Ми перевірили, де саме
  • В Україні діє заборона на куріння кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Та чи дотримуються законодавства у кафе, ресторанах, барах Тернополя?
  • Журналісти «20 хвилин» завітали в деякі заклади і дізналися, чи реально замовити кальян та за яких умов.

У рамках експерименту журналістка відвідала п’ять закладів ресторанного господарства різних мереж: «Клуб Файного міста», мексиканський ресторан NONAME, Lampa cafe, ресторан Navi та ресторан Riverside.

До закладів приходила зі стандартним запитом – організація свята. У кожному закладі наголошувала, головна умова вечірки – наявність кальянів.

Lampa cafe (вулиця Грушевського, 1)

У цьому закладі пропонують кальяни на різний смак та гаманець. Ознайомитися з асортиментом можна у спеціальному меню, також відвідувачам пропонують тематичні кальянні ігри. Вартість одного кальяну — від 100 до 350 гривень.

Відео дня

Курити кальяни відвідувачам дозволяють одразу в двох залах, повідомила журналістці працівниця закладу.

– Ви можете замовити столик на першому поверсі або ж у напівпідвальному приміщенні. В обох місцях дозволяємо святкувати з кальяном. Над підготовкою кальянів у нас працює спеціальна людина. Тому можете проконсультуватися щодо поєднання смаків. Остаточно визначитися можна безпосередньо у день святкування. Що стосується кількості, то тут вже все залежить, наскільки інтенсивно ви та ваші друзі курите. Замовляйте столик там, де вам зручно. Головне, щоб було вільне місце, – каже дівчина.

У підвальному приміщенні журналістка помітила барну стійку, на якій були виставлені кальяни. Саме тут відвідувачі обирають смаки та інші критерії кальяну. Також працівниця закладу наголошує, курити цигарки у приміщенні категорично заборонено.

Згодом журналістка «20 хвилин» намагалася поговорити з адміністрацією Lampa cafe, проте тему кальянів коментувати нам відмовилися. Лише назвали цю тему болючою. 

Порекомендували звернутися до власниці закладу, але одразу запевнили, що також можемо почути відмову. Контактні дані власниці нам не надали. 

Мексиканський ресторан NONAME (вулиця Олени Кульчицької, 2а)

Під час перебування журналістка у закладі, кальянів на барі не було і в приміщенні ніхто з відвідувачів їх не курив. У свою чергу адміністрація закладу переконує, замовити кальян і влаштувати димову вечірку цілком можливо. 

– У нас є зал в підвальному приміщенні та закрита тераса. Якщо ви хочете святкувати День народження з кальяном, то можемо запропонувати вам столики тільки в основному залі (підвальному приміщенні). Тут у нас працює потужна витяжка, тож іншим людям цей запах не буде заважати. На терасі такої витяжки немає, тому там курити заборонено. Для нас важливо, щоб кожен клієнт почував себе комфортно, – каже адміністратор.

Кальянної карти чи меню у закладі немає. Всі питання індивідуально вирішуєте на барі. Ціна одного кальяну — 260-320 гривень.

Власник закладу Петро Заставний був здивований, чому з питанням про кальяни журналістка звертається саме до нього. А після роз’яснення відмовився коментувати ситуацію з кальянами у NONAME. Він наголосив, зараз є важливіші питання, які потребують вирішення.

«Клуб Файного міста» (бульвар Тараса Шевченка, 23а)

Провести вечірку з кальянами дозволяють і в цьому закладі. Для цього спеціально виділили терасу просто неба, що розташована на другому поверсі. 

– Ви обираєте місце, де вам зручно і залежить скільки людей ви плануєте запросити. Можна замовити одразу два кальяни, а можете один. Все залежить від того, як інтенсивно курите і скільки людей. Замовити кальяни дозволяється виключно з 14.00 до 22.30-22.45 годин, – каже адміністратор.

З наявним асортиментом кальянів вас може ознайомити спецпрацівник. Вартість одного замовлення коливається від 210 до 360 гривень.

Власником «Клубу Файного міста» також є Петро Заставний. Як ми повідомляли раніше, він відмовився коментувати продаж кальянів у своїх закладах. 

Ресторан Navi (вулиця Гетьмана Мазепи, 3)

Без жодних питань кальянну вечірку погодилися організувати нам і в ресторані Navi. Заклад має терасу та основний зал. Забронювати стіл дозволили будь-де.

– Тераса знаходиться зверху і переважно всі відвідувачі заходять туди. Тому там можете обрати стіл для себе. Але кальяни можна курити і в залі. Обирайте, де вам зручно. Якщо буде негода, то на терасі ми вмикаємо кондиціонер і все добре, – каже працівниця.

На прохання більше розповісти про кальяни, що доступні у закладі, нам надали спеціальне меню. Відвідувачам пропонують легкі, середні та важкі кальяни. За один треба віддати 240-330 гривень. Також пропонують фруктові чаші – 40-80 гривень. Попереджають, що за розбитий кальян штраф у розмірі 1500 гривень.

Підприємець закладу Олександр Повх наголошує, про заборону кальянів у кафе та ресторанах знає. Тому, аби не отримувати чималі штрафи дотримуються законодавства. А ось з працівницями, які готові були організувати кальян навіть в основному залі, обіцяв провести серйозну розмову.

– Курити кальяни ми дозволяємо лише на літній терасі, де можна зняти вікна у сонячну та теплу погоду. Якщо дощ чи холодно на вулиці, то вікна на терасі зачиняємо, а отже про куріння кальяну мови бути не може. В основному залі ми маємо спеціальної витяжки, яка дозволяє там курити кальян. Але ми розуміємо, що це порушує законодавство, тому відмовляємо нашим клієнтам. Ще як варіант для клієнтів  – винести маленькі столи і стільці на вхідну зону закладу, – каже він.

Зі слів пана Олександра, заклад має необхідну ліцензію на торгівлю табаком та документи на терасу. Але останнім часом думають про те, щоб взагалі прибрати кальяни із закладу.

– Зараз воєнний стан в Україні і кальяни стали неприбутковими. За місяць придбати кальян можуть від двох до п’яти разів, але ми все одно маємо сплатити за ліцензію та зарплату співробітнику. То ми ще в мінус йдемо. Раніше кальяни активно курили хлопці, а вони ж пішли захищати Україну, волонтерити, хтось просто ховається. Тому все частіше думаємо над тим, щоб прибрати кальяни з ресторану. Так і шкоди буде менше для людей, – додає підприємець.

Ресторан Riverside (вулиця Чумацька, 14/1)

У закладі є кілька залів та велика тераса. Та чи можна хоча б десь курити кальяни, ми поцікавилися у працівників ресторану.

– Так, ви можете замовити у нас кальян. Але наразі кальянщика немає, то детально про смаки я вам не зможу розповісти. Якщо по ціні, то вартість одного стартує від 340 гривень. Щодо правил, то курити кальян відвідувачам дозволяємо виключно на терасі просто неба. Курити у приміщенні забороняють, адже це може не подобатися іншим відвідувачам, - каже дівчина. 

Директорка Riverside Людмила Колісник наголошує, ще минулого року під час ремонтних робіт у закладі, власник подбав про те, аби для поціновувачів кальянів було окреме місце. Мова йде про барну стійку на літній терасі. 

– У нас є барна стійка, ми її ще називаємо food court. Там можна знайти кальянщика і замовити необхідні послуги. Одразу біля цієї зони є місця, де ви можете покурити. Його неможливо пропустити, бо там ми виставляємо цілу експозицію кальянів, вони всі відносно коштовні і таких у Тернополі не знайти, – каже співрозмовниця. – Наша тераса – це відкрита територія, там відсутні дах та стіни. Це відокремлене місце і той, хто курить кальян не заважає іншим гостям відпочивати. Таким чином ми вийшли із ситуації щодо обмежень з курінням кальянів у приміщенні. 

Пані Людмила акцентує увагу і на тому, що за останній рік попит на кальяни знизився. А на законодавчому рівні вже вирішують питання щодо встановлення повної заборони на продаж кальянів у закладах ресторанного господарства. 

– Сезон кальянів у нас починається з ранньої весни і триває до пізньої осені. Минулого року працювали три кальянщики, а цього року залишили лише одного. Бо люди вже не настільки активно їх курять. Як буде ситуація, коли повністю заборонять продаж кальянів – не знаю. Поки що це питання обговорюється між власниками закладів. Ми очікуємо на настанови та рекомендації від влади. Думаю, на заміну кальянам прийдуть інші штуки, але нехай вони будуть корисними для нашого здоров’я, – каже директорка Riverside. 

Увага! Під час перебування журналістки у вищевказаних кафе та ресторанах відвідувачі не курили кальяни.

Яка шкода від кальянів?

Перебування в приміщенні, де курять кальян, завдає такої ж серйозної шкоди, як і власне куріння, наголошують фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області. Журналістці «20 хвилин» детально розповідають, чим загрожує пасивне куріння.

–  Пасивне куріння може спричинити запаморочення, отруєння, головний біль, ураження дихальних шляхів, а при постійному вдиханні — навіть ішемічну хворобу серця й рак легень. Дим від кальяну складається з газів, які не мають кольору, запаху, тож пасивні курці відчувають лише солодкуватий запах ароматизаторів, – каже завідувач сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Дмитро Рабченюк.

Куди скаржитися

Тернополяни, якщо ви стали свідком порушення антитютюнового законодавства у ресторані, кафе – не варто це замовчувати. Для початку зверніться із зауваженням до адміністрації. А в разі відсутності реакції — телефонуйте за номером 102 або складайте скаргу на заклад і направляйте до Держпродспоживслужби.

Крім того, Центр громадського здоров’я запустив онлайн-сервіс за допомогою якого ви можете оформити скаргу. Вам треба зайти на сайт за посиланням і заповнити порожні поля.

Спочатку вам пропонують обрати тип скарги та тип порушення. Обов’язково необхідно вказувати регіон та адресу, де ви зафіксували порушення. Якщо вам вдалося зафіксувати недотримання антитютюнового законодавства на відео чи фото, то бажано прикріпити. Також запитують дані заявника, аби можна було зв’язатися для уточнення інформації.

Штрафи за порушення до 15 000 гривень!

11 липня 2022 року набули чинності норми антитютюнового Закону 1978–IX, який підсилив уже наявні обмеження в бездимному законодавстві. Нині заборона на куріння тютюнових виробів, кальянів, електронних сигарет разом із пристроями для нагрівання тютюну діє в низці приміщень. Це стосується закладів ресторанного господарства, шкіл, лікарень, університетів, офісних, державних будівель, станцій, вокзалів, громадського транспорту.

Якщо заклад порушує закон, то має сплатити штраф у розмірі 1 000 гривень, а в разі повторного протягом року порушення — 10 000 гривень.

Крім того, адміністрація закладів ресторанного господарства зобов’язана проінформувати персонал про нові правила, а також прибрати попільнички та кальяни як рекламні атрибути для заохочення до куріння. Порушили норми закону – сплатіть штраф у розмірі 3 000 гривень. Якщо протягом року фіксують повторне порушення, то штраф становить 15 000 гривень.

Читайте також:

Їжа на будь-який смак та гаманець: ТОП-5 закладів у Тернополі, де можна пообідати

Де смачно поснідати у Тернополі: ТОП-5 атмосферних закладів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up