У селі Лошнів на Тернопільщині освятили відновлений костел

У селі Лошнів на Тернопільщині освятили відновлений костел

Ремонт тривав кілька років.

12 листопада в парафії св. Йоана Кентійського, яка знаходиться в с. Лошнів, Чортківського деканату, відбулося урочисте освячення храму після ремонтних робіт, які парафіяльна спільнота і настоятель кс. Анатолій Заячківський, провели спільними зусиллями. 

Про це повідомляє Львівська Архідієцезія Римсько-Католицької церкви в Україні.

Урочисту подію очолив єпископ-помічник Львівської Архідієцезії Едвард Кава. Також були присутні: єпископ Луцької дієцезії Віталій Скоморовський, який виголосив проповідь, декан Чортківського деканату кс. Мар`ян Попеляр та багато інших священників і сестер, які приїхали на урочисту літургію.

Відео дня

Спільнота із греко-католицької церкви подарувала парафії образ Ісуса Милосердного. Історична подія закінчилася пастирським благословенням, духовним гімном України: «Боже Великий Єдиний» і коротким фільмом про історію парафії в с. Лошнів.

Історія храму

Спільнота римо-католиків Лошнева входила до парафії cвв. Апп. Петра і Павла у Теребовлі. 1816 року у селі згадується мурована приватна каплиця, повідомляє ресурс Костели і каплиці України. Лошнів став першим селом розлогої теребовельської парафії, в якому реалізували ідею о. Станіслава Громницького про поділ великих парафій. 1869 року тут постала капеланія (богослужіння відбувались у греко-католицькій церкві). 19 серпня 1870 року було затверджено проект сучасного мурованого костелу, який спорудили коштом В. Баворовського та місцевих парафіян у 1870-1873 роках.

Костел у селі Лошнів збудували у 1873 році. У 1873 року храм освятили під титулом Різдва Пресвятої Діви Марії, а 1890 року —  консекрували. У 1945-1991 роках закриту святиню використовували як склад хімікатів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про ТОП-5 найстаріших костелів області в межах 50 кілометрів від Тернополя.

Довідка

Костел (чеською kostel, словацькою kostol, польською kościół) — західнослов'янська назва римсько-католицького храму. Від старочеського 'kostel', утвореного латинським 'castellum' ('замок' - у ті часи святині будували укріпленими), походять словацьке 'kostol' та польське 'kościół'.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up