Партнер рубрики Події

У шопці в церкві Св. Петра на Алясці є фігури, яким уже майже по 20 років (відео)


У шопці в церкві Св. Петра на Алясці є фігури, яким уже майже по 20 років (відео)
  • Уже 14 рік поспіль в церкві Св. Апостола Петра встановлюють найбільшу шопку в Україні. 
  • У 2019-ому розміри шопки сягнули 50 метрів у ширину та 20 метрів у висоту.  Є нова фігура.

Щороку елементи та фігури шопки в церкві Св. Апостола Петра власноруч розмальовують прихожани та монахи. Робота клопітка. Та й на саме встановлення шопки потрібен не один день. Встановлювали найбільшу в Україні шопку з 26 грудня до 31. Перерва була лиш під час служб та на обід. Працювали від ранку до півночі. 

- В цьому році у нас пішло менше часу на підготовку та встановлення шопки, ніж зазвичай. І лише одна нова фігура, але багато фігур обновили за останні два-три роки, - розповідає брат Святослав. - Майже половина нових фігур та нові конструкції. Бо попередні слугували уже років п'ятнадцять. Нова фігура - жінка з козою у свійському кутку. 

Загалом у шопці є близько 100 об'єктів, з них близько 30-ти рухомі. Це фігури святих Франциска, Володимира, Ольги, Митрополита Андрея Шептицького і Йосипа Сліпого. Вони ходять навколо Ісуса і віддають йому уклін. Вмикаються вони автоматично, але під час Божественних літургій фігури не рухаються.

Відео дня

Також у вертепі б’є годинник, "ангели"  прорубують у лісі дорогу, кивають головами тварини, плаває кораблик, засвічуютьcя і згасають зорі та дзюркотить вода, падаючи на колесо водяного млина. Подивитися на шопку щодня у церкву приходять десятки людей, особливо цікава вона діткам. 

- Про те, скільки ж уже років в церкві Святого Апостола Петра встановлюють шопку є багато різної інформації. В цій церкві шопка з 2005-ого року, - розповідає брат Святослав. - А перша наша шопка була ще в капличці, яка раніше була через дорогу. Парафію заснували у 93-ому році, а з 94-ого почали ставити маленькі звичайні шопки. Я питав у старожилів, то казали, що перший вертеп, який перекрив каплицю був у 2000-ому році. 

З шопки, яку встановлювали ше у капличці, ще залишилося кілька фігур, які тепер ставлять в шопку у церкві. Це рухомі фігури ангеликів, лісорубів та тварин, які стоять біля маленького Ісуса. Їм уже по 18 та 19 років. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up