У Тернопільському ставі перевірили воду: де купатися не рекомендують

У Тернопільському ставі перевірили воду: де купатися не рекомендують

За результатами серпневої перевірки вода не відповідає нормативним значенням.

Інформацію про якість води оприлюднив ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України".

Фахівці нагадують, що офіційними місцями відпочинку, визначеними для купання населення в м. Тернополі, є міський пляж «Дальній» в парку «Загребелля» та пляж біля прогулянкової зони «Циганка». Тернопільською міською радою пляж «Дальній» передано в оренду приватному підприємцю. Перед купальним сезоном, який у 2021 році стартував 5 червня (відповідно до інформації Тернопільської міської ради) було проведено обстеження та очищення дна водойми поблизу пляжів «Циганка» і «Дальній» від сторонніх предметів та визначено буйками ті частини водойми, які відведені для купання людей.

Де перевіряють воду

Під час відпочинкового періоду (з травня по жовтень) в рамках моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах, спеціалістами ДУ "Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» щомісячно проводиться лабораторний контроль води з Тернопільського ставу в районах міського пляжу, пляжу біля прогулянкової зони «Циганка» та відкритого басейну поблизу водойми гідропарку «Топільче» (так званий «Моржатник») за бактеріологічними, паразитологічними та санітарно-хімічними показниками.

Відео дня

Моніторинг якості води

— За результатами відібраних взірців води в серпні 2021 року з вищевказаних місць відпочинку, за паразитологічними та мікробіологічними показниками вода не відповідає нормативним значенням, — йдеться у повідомленні.

Дана вода при купанні не становить загрози для здоров’я людини, оскільки патогенних мікроорганізмів таких збудників як сальмонельоз, дизентерія, золотистий стафілокок, холерний вібріон у воді Тернопільського ставу не виявлено. Проте купатись у ньому не рекомендовано.

Беручи до уваги вищезазначене, з метою здійснення заходів з охорони поверхневих вод рекреаційної зони від забруднення та приведення санітарно-епідемічного стану ставу та відкритого басейну до нормативів безпечності, було надано наступні рекомендації:

1. Забезпечити встановлення ймовірних джерел забруднення та здійснити комплекс заходів з їх ліквідації із метою забезпечення належної якості води.

2. Проінформувати населення про якість води в зазначених місцях шляхом встановлення відповідної табличної інформації у зонах ймовірного купання, зокрема не рекомендовано купатись у згаданих місцях дітям, особам похилого віку, особам, хворим на респіраторні захворювання тощо. Необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, не допускати потрапляння води на слизові оболонки рота, очей та носа; не купатись при наявності порушень шкірного покриву (висипів, покусів комах, порізів та подряпин), алергічних реакцій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up