Партнер рубрики Події

У Тернополі дачники "пікетували" суд. Вони вимагають повернути їм земельні ділянки (оновлено)

У Тернополі дачники "пікетували" суд. Вони вимагають повернути їм земельні ділянки (оновлено)
  • Користувачі дачних земельних ділянок, що на вулиці Тарнавського у Тернополі, зібралися біля Будинку правосуддя у четвер, 19 вересня. Вони вимагають, аби влада не забирала у них землю.
  • Пікетувальники прийшли під час проведення підготовчого засідання у слуханні справи про скасування рішення виконкому про перенесення дачних земельних ділянок за межі міста.

Під стінами суду, де проходило підготовче засідання, зібралися кілька десятків людей, які користувалися дачами вже близько 50 років, сплачували за це податки та ніколи не мали проблем з міською радою. 

- Це рейдерське захоплення землі, просимо справедливого суду, - звертаються місцеві жителі. 

Багато пікетувальників хочуть, щоб їх почули представники влади та судді. Дехто не бажає покидати землю, якою вони користувались близько 50 років. На приватизацію ніхто не розраховує, як і на відшкодування коштів, оскільки земля юридично не належить дачникам. Хоча дехто сподівається, що їм все ж відшкодують вартість землі або нададуть ділянки, що призначені для садівництва. Ділянки за межами міста, які запропонували людям, як кажуть пікетувальники, не призначені для садівництва, до того ж, земля знаходиться поруч зі сміттєзвалищем. 

Відео дня

- Наші земельні ділянки просто хочуть відібрати, –  бідкається дачник пан Ігор. – Ці ділянки не приватизовані,  і мова про якісь компенсації для мене не йде. Я хочу, щоб нас залишили у спокої. У земельному законодавстві є пункт, що кожен громадянин України має право на отримання 6 соток земельної ділянки для садівництва. 

Більшість людей, які зібрались під стінами суду, просять почути їх та діяти, згідно із законом.

- Ми розуміємо, що місто росте, розвивається і дачі посеред міста може вже і не зовсім доречні, – розповідає учасниця пікету, член правління садівничого товариства «Ювілейний» Олена Макогон. – Ми не проти того, щоб на місці дач був парк, але потрібно це робити законно. На засіданні виконавчого комітету прийняли рішення, відповідно до якого нас мали вигнати до 31 вересня. Зараз, поки триває судова тяганина, нас не можуть змусить покинути територію. Вищий господарський суд України визнав, що ми користуємось ділянками законно ще в 2004 році. Ми сплачували всі податки.

Підготовче судове засідання провести не вдалося. Адвокат, який захищає права садівничого товариства, підтвердив, що користувачі землі сплачували всі податки. 

- Відбулося підготовче засідання у справі до позову садівничого товариства до міської ради, - розповідає адвокат Павло Варода. – Судове засідання розпочалося, втім його провести не вдалося ,оскільки міська рада запізнилася з у подачі відзову на позовну заяву. Вони тільки сьогодні його передали в суд. Суд також приєднав до матеріалів справи докази сплати садівничого товариства податків за попередні роки, які були підтвержджені податковою службою. Розгляд справи перенесли на 24 жовтня.   

Дачники впевнені, що представники міської ради зроблять усе, аби відібрати земельні ділянки. Дехто впевнений, що пожежа в одному з дачних будиночків, яка сталась 13 вересня – спосіб залякати дачників. Пікетувальники сподіваються, що суд зможе прийняти справедливе рішення.

- Із 67-го року дача належала моїм батькам, я там виросла, – розповідає пані Людмила. – І ось так забирати землю у людей, щоб нажитися? Це непорядно. Я не проти, щоб там був парк, але ж відшкодуйте людям ті ділянки, або виділіть нам землю в нормальному місці. На нашій землі хочуть просто нажитися. За дурно взяти – і собі статки збільшити. Це непорядно.

Як розповіли журналісту користувачі ділянок, обурило їх і те, що спершу їх запевняли, що на місці дач буде парк, і лише згодом всі дізналися, що частину територій забудують багатоповерхівками.

У міській раді раніше пояснювали, що компенсації власникам дач, що поки розташовані на місці майбутнього парку, не передбачено.

- Земельна ділянка на вул. Тарнавського-Київська знаходиться у комунальній власності міста, - коментує начальник відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Мар’яна Зварич. - У власників дач лише було право постійного користування.

Тому рішенням міської ради від 19.12.2018р №7/31/49 дано дозвіл управлінню культури і мистецтв Тернопільської міської ради на складання проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж території рекреаційного призначення – парку, з наданням земельної ділянки в постійне користування за рахунок земель сільськогосподарського призначення комунальної власності, площею до 10.5 га за адресою вул. Київська-Тарнавського.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією з дачами на Тарнавського. Ми відправили запит у міську раду для отримання більш детальної інформації про те, що планують розташувати на цьому місці та чи мають власники дач альтернативу при виборі місця для розташування нових ділянок для садівництва.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Саша

    Я Шановні скажу вам так ,якщо людина обслуговує і платить податок більше 49 років,то вона має право на приватизацію.А кому хочеця просто забрати ,чи комусь  заважають там городи ,то ІДІТЬ ВИ В ЖОПУ!!!)))))
  • Люда Семчишин

    Не пишіть фігні,приватизувати не давала місцева влада,в кожного є село дача,щоб ви казали якщо б вам сказали,що покористувались і досить хай компенсують і тоді розбудовують
  • Петро Білецький

    Їхав раз в маршрутці біля цього будинку правосуддя, сидів один дядько - напевно не місцевий, помітив той надпис і будинок і сказав - 'Будинок правосуддя ??!!  Хмм....  Правосуддя нема, а будинок є'
  • Olga Zaharchuk

    Цей Апеляційний Суд..ніколи не прийми..справедливого рішення.Переконалася на свому досвіді..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up