У Тернополі лічильники в складі ІТП хочуть встановити у 750 будинках

У Тернополі  лічильники в складі ІТП хочуть встановити у 750 будинках

У Тернополі  за 2017-2018 рік планують встановити лічильники тепла разом з  індивідуальними тепловими пунктами у 750 багатоквартирних будинках. Наразі  ІТП та лічильники  встановлені тільки у двох будинках. Її мешканці, за інформацією сектору з питань енергозбереження управління ЖКГ, економлять 50% та 30%.


Встановлення ж самих лічильників,  без ІТП ( індивідуальних теплових пунктів) , переконані у Тернополі,  «погоди не зробить».  І навіть навпаки – може викликати обурення мешканців. Адже у попередні роки після встановлення лічильників у деяких будинках платіжки  за тепло стали більшими. Причин цьому декілька, але основна, кажуть фахівці з управління ЖКГ, наявність в будинку квартир з індивідуальним опаленням. Власники таких квартир не платять за транзитне тепло та опалення місць загального користування.  

Однак, нагадаємо, у жовтні 2016  у першому читанні прийняли Закон «Про комерційний облік комунальних послуг». Якщо він успішно пройде друге читання, то до кінця 2017 року усі нежитлові, а до кінця 2018 і всі житлові будинки мають бути обладнані лічильниками тепла.  Відтак питання встановлювати чи ні уже не буде питання вибору,  а обов’язковою вимогою. 

 Встановлювати побудинкові лічильники мають комунальні теплопостачальні компанії. За інформацією Інформаційної кампанії «Сильніші разом», саме ці компанії мають  придбати лічильник, і встановити, і проводити періодичну повірку. Затрати закладають в тариф, і, для того, щоб ця додаткова сума не стала непомірним тягарем для родини – можуть бути розписані на 5 років. Якщо тепломережі не справляться із завданням до вказаного у законі терміну – 31 грудня 2018 року, будуть платити штрафи.

Великий плюс у встановленні  лічильників полягає, за словами фахівців у тому, що мешканці платитимуть  за реальне спожите тепло, а не відвантажене за нормами. У той же час аналітики наголошують, що лічильники не означають автоматичну економію.  Вони спонукатимуть мешканців подумати про  енергозбереження та тепловтрати у будинку.

Встановлюють лічильники разом з ІТП
У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»   таку державну ініціативу з лічильниками  оцінюють позитивно. Кажуть, що до цього рано чи пізно у державі все одно мали прийти.  Однак,  не впевнені, що саме  встановлення по будинкових лічильників пройде абсолютно безболісно. 

- Ми очікуємо  від того закону, що якщо лічильник показав певні покази, то вони розповсюджуються на всіх, хто у тому будинку живе, - каже очільник міських тепломереж Андрій Чумак. -  Тоді це вирішить проблему для нас тих, хто має індивідуальне опалення. Утім, це створить напруження соціальне. 
Встановлювати лічильники, до слова, на вході у будинки тепломережі зобов’язали ще у 2015 році. Однак саме встановлення відбувається не дуже швидко, адже сама процедура є новою для тепломереж. 

- Ми не встановлюємо наразі просто лічильники, а  встановлюємо лічильники разом з автоматичними системами, які  дозволяють споживачу підлаштовувати  її під характеристики свого будинки, свої потреби, - каже Андрій Чумак. - Хоча під потреби не завжди технічно можливо зробити. Є різні фактори.

Користь від встановлення лічильника та ІТП у багато-чому залежить від того, чи будинок утеплений, енергомодернізований. Якщо  жодних заходів із енергозбереження у будинку не зробили, тепло втікає,  то і більше треба тепла для обігріву, а відповідно, і більше грошей.

- Загальнобудинкові лічильники тепла були встановлені у деяких будинках і раніше, - каже він. - Але люди писали колективні заяви про відмову. У попередні роки, до слова, нам було заборонено проводити розрахунки по будинкових лічильниках. Адже нарахування за ними були значно більшими, аніж за площею, бо вони враховували споживання і тими, хто від’єднався від централізованого опалення. А договорів з ними ми не мали. А тепер ми все це  назад повертаємо. У 2015 році ми отримали рішення, яке дозволяє нам проводити розрахунки за показниками лічильника. 

За словами пана Чумака, у Тернополі  за грантові кошти від Фонду Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології встановлять ІТП та лічильники у  понад 280 будинках. Їх встановлення  мешканцям не буде коштувати нічого. За ці гроші встановлять ІТП та лічильники у понад 280 будинках. 

ІТП -  в 750 будинках

Як пояснює завідувач сектору з питань енергозбереження управління житлово-комунального управління, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко, у Тернополі є реальна можливість в 2017-2018 роки встановити лічильники в складі індивідуальних теплових пунктів в 750 багатоквартирних будинках.  На це тепломережі залучать близько 40 мільйонів доларів (5 млн. євро – грантові кошти від Фонду Е5P).

Відео дня


- Це гроші  і на котли, насоси, заміну мереж, перехід з чотирьохтрубної системи на двотрубну, - каже він. -  Тобто, гаряча вода буде цілодобово під час опалювального періоду.


Встановлення в будинку ІТП та лічильників не вплине на платіжки для мешканців. Ті оплачуватимуть лишень за показниками лічильників. 


- Тепловтрати до лічильника - проблеми тепломереж, - каже пан Савечко. - А після - проблеми мешканців.
На сьогодні ІТП функціонують на Лук’яновича, 1 та Бродівській, 50. Економія 50% і 30 % відповідно.

- Ми скористались  місцевою програмою співфінансування «70/30» і восени 2015 року встановили індивідуальний тепловий пункт, - каже голова ОСББ «Лук’яновича,1» Олександра  Волянська. – Причому, зробили і капітальний ремонт тепломереж – по периметру у підвалі. Весь проект і встановлення, і документація обійшлись у 340 тисяч гривень. Міськрада оплатила 70% - 232 тисяч, 30% - до 108 тисяч мешканці. Ми розділили суму на площу будинку і нам вийшло 30 грн за метр квадратний. На сьогодні залишаємось задоволеними, бо направду економимо. Наприклад, у жовтні ми платили 7,26 гривень за метр квадратний, у місті в той час платили – 19,31. В листопаді – 13,83, у місті – 28,49, у грудні – 17,60, у місті було 32,24. І у січні до оплати було 21,37 за квадратний метр, у місті ж платили 40. 


За словами голови ОСББ, їхній будинок – це колишній гуртожиток комбайнового заводу. На разі його реконструюють. Приміром, перший поверх уже повністю переобладнаний у квартири. Централізованого  тепловодопостачання нема, люди користуються бойлерами і платять за холодну воду за нормою споживання. 

- Щодо опалення. Тепломережі мають укладений договір з кожною квартирою індивідуально, і там закладено вже метраж квартири, - додає вона. - І я в кінці місяця несу рапорт про використану теплову енергію, і вони  вже самі роблять розрахунок.


Інша ситуація дещо  у будинку на Бродівській, 50. Це звичайний  дев’ятиповерховий будинок.  За інформацією, наданою сектором енергозбереження, – у жовтні мешканці сплачували 10,10 гривень за квадратний метр, в листопаді - 18,90, в грудні – 23,73, в січні 29,27. 


Є багато питань до закону
Сергій ЛУПАК, голова ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя»:

Щодо цього закону є дві думки.  Справді, усе, що заходить в будинок, повинно обліковуватись, адже споживають його співвласники. Але з іншої сторони, в Тернополі будинки розбалансовані у питанні централізованого теплопостачання. Що це означає -  частина будинку має індивідуальне опалення і через їхнє приміщення, квартиру проходять стояки опалення, які віддають тепло. А за нього будуть сплачувати мешканці із централізованим опаленням. Тому, потрібно розробити механізм також сплати за стояки, які також віддають тепло. 
Окрім того, в багатьох будинках не утеплені лежаки, що  свою чергу призводить до тепловтрат.  У місті є декілька будинків з лічильником обліку опалення, де їм вийшло платити більше порівняно з іншими мешканцями міста. Також є будинки, де вже стоїть ІТП, то там дійсно економія.  
Є й питання й щодо встановлення  приладів обліку не тільки на тепло. Наприклад, на холодне водопостачання. У будинках, де є будинкові лічильники,  різницю наразі водоканал бере на себе. Але, якщо закон приймуть, то вся різниця буде лягати на співвласників. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина

    Щось не віриться, що нам то боком не вилізе
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up