У Тернополі люди зробили нічліг для собак на зупинці. А що ви про це думаєте?

У Тернополі люди зробили нічліг для собак на зупинці. А що ви про це думаєте?
  • На одній з зупинок у Тернополі можна побачити «нічліг» для собак. Там цілу зиму спить місцевий пес. Дехто доглядає за твариною, а хтось впевнений, що зупинка – це не притулок для тварин і «нічліг» треба прибрати.
  • Ми запитали у місцевих, що вони про це думають та побачили, у якому стані зупинка.

В редакцію «20 хвилин» звернулися читачі, яких обурив стан зупинки «Універсам». Там лежить різний мотлох де сплять собаки. Як розповів Олександр Воловик, там живуть собаки, та навіть ночують безхатьки. Він просить прибрати мотлох, який лежав там всю зиму.

– Цілу зиму громадяни БАМу мусили спостерігати за «притоном» для собак і безхатченків, який стихійно організований у вигляді мотлоху, матраців, тарілок і пляшок з недоїдками, в повній антисанітарії... і те все прямо на зупинці громадського транспорту "Універсам" (від Центру), де навіс зупинки пристиковується з недіючим МАФом, – пише чоловік.

Ми побували на цій зупинці у суботу, 18 березня. Вдень на зупинці багато людей. Тернополяни, які чекали на транспорт, розповіли, що тут мешкає місцевий пес.

Відео дня

– Цей «нічліг» тут давно, я живу у сусідньому будинку, тому часто його бачу, – розповів тернополянин Володимир. – Щоб тут спали безхатьки чи якісь пияки я не бачив, але тут ночує пес. Він тут давно живе. Люди його підгодовують.

Пес в цей час грівся на сонці неподалік. Люди кажуть – він не агресивний та не бачили, щоб він гавкав чи гарчав на перехожих.

Ми помітили на зупинці дві миски, повні води, кілька пляшок. Імовірно їх лишили люди, які доглядають за псом. Навколо було чисто. Тернополяни кажуть – двірники прибирають, однак «нічліг» не чіпають.

Дехто з місцевих жартує – написи біля цього нічлігу підходящі. Над цим лежаком вивіска – «Ортопедичні пружинні матраци», а поруч банер з написом «Ваш здоровий сон».

Увечері, коли стало холодно, ми повернулися на зупинку. Пес вже спав на своєму місці. Ми знову побачили свіжу воду, яку хтось долив у миску. На «гостей» собака не відреагував, а продовжив спати.

– Я боюсь бродячих собак, але цього бачу тут часто, за ним доглядають. Можливо, це не зовсім добре, що тут на зупинці лежить це лахміття і живе пес, але з іншого боку – куди його подінеш. Притулку у нас немає, додому його ніхто не забере. Тварина має якось виживати, і добре, що за нею хоч якось доглядають, – каже тернополянка Олена.

Біля багатьох будинків у місті можна бачити такі «пункти обігріву» для безпритульних собак. Чимало їх у районі «Центрального ринку». Для собак ставлять коробки з ганчір’ям, де вони сплять. Їм приносять воду та їжу.

Читайте також:

Сплять в коробках, вдень – шукають їжу та воду: як зимують безпритульні тварини у Тернополі (ФОТО) 

Як розповідають зоозахисники – потрібно дбати про безпритульних тварин, особливо в морози, бо вони їх можуть не пережити.    

Якщо порівнювати собак та котів, то собаки є більш стійкими до холодів, але не завжди, зазначаєзоозахисниця Олена Дейнека. Загалом організм тварин не витримує великих морозів.

– Теоретично собаки можуть витримати температуру -10 градусів, а ось коти – максимум мінус п’ять градусів. Це йдеться про таку середньостатистичну температуру. Якщо взяти до уваги тернопільську погоду, то в нас собаки більш-менш виживуть при мінус п’яти градусів, а коти вже страждають, коли на термометрі позначка близько нуля. Коти дуже мерзнуть на вітрі і фактично одразу впадають в кому. Їм обов’язково потрібне тепле місце, а ось собаки можуть перебути біля теплотрас. Також собаки можуть погрітися на люках від теплотрас, – каже вона.

Читайте також:

Вони впадають в кому і помирають: як тернополяни рятують безпритульних тварин від смерті

У Тернополі хочуть встановити скульптуру собаки Джессі, яка стала місцевою знаменитістю

Що думають тернополяни

У соціальних мережах місцеві активно обговорюють нічліг для собак. Хтось вважає, що такі місця для безпритульних тварин потрібні.

– Молодці просто такими людьми які помагають треба пишатися, - пише тернополянка Олена. 

– Безпритульні собаки - це наслідок людської безвідповідальності і жорстокого ставлення. Добре, що вміють мафи, будинки і церкви на кожному кроці ліпити. А притулку немає кому збудувати. - пише Любов Ковальчук. 

– А де ж їм жити, вони безобідні та ще й старі. Погоджуюся, що не естетично, але це слугувало житлом в люті морози, і водичка є, – пише Ульяна Костюк. 

– А де ж їм бути цим старим немічним собакам,та іще і голодними зимою ? Бачила бідні лежать на тротуарах в надії що хтось щось дасть поїсти...А де ж їм дітися? – пише Ліда Стрілка. 

Є і ті, хто вважає, що такі прихистки для тварин не повинні бути на зупинках.

– Для вуличних собак має бути притулок,огорожене місце,прививки і так далі... – пише тернополянка Алла. 

–  Категорично ні. Ці собаки – бродячі.У них можуть бути різні хвороби.У таких собак повинен бути притулок,а не зупинка чи інші громадські місця. – вважає Ірина Глєбова. 

А що ви про це думаєте? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Віталій Токарюк

    Декому треба досвід перейняти у сусідів,не мають бігати тварини де попало,створюючи аварійні ситуації на дорозі не кажучи про напади на перехожих!!!
  • pitersuperfly

    Норм
  • Василь Гуменюк

    Бідна тварина,а жах і ганьба владі ,що немае притулку для тварин.   "Нам до собак еще расти,чтоб в ровень стать с их благородством,а им вовек не доползти до человеческого скотства".
  • Читач79

    Вся зупинка-жах.і стіни,і притулок собаки,якому тут не місце.тваринку жаль.є служби,які у місті мають займатись зупинками,тваринами.чому не працюють?

keyboard_arrow_up