У Тернополі на екстреному засіданні обговорювали ризики майбутнього опалювального сезону

У Тернополі на екстреному засіданні обговорювали ризики майбутнього опалювального сезону

На сьогодні головне завдання для тепловиків – забезпечити збереження роботи мереж теплопостачання навіть в умовах повної відсутності газу.

16 вересня у Тернополі відбулося екстрене засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді.

Під час засідання обговорили питання підготовки до нового опалювального сезону 2022-2023 та роботи об’єктів критичної інфраструктури в осінньо-зимовий період, повідомляють в міській раді.

Говорили про рівень готовності комунальних підприємст та житловго фонду до зими у воєнних умовах, а також визначили проблеми, які потребують оперативного вирішення впродовж вересня.

Відео дня

«Ми бачимо як підступно діє ворог, знищуючи об'єкти подачі електроенергії, газу і тепла. Відповідно, це повинно бути враховано як для житлового фонду, так і для наших підприємств тепло- та водопостачання», —  зазначив міський голова Сергій Надал. 

За словами мера, обговорювали можливість використання резервних ліній перемикання подачі води і тепла та готовність ремонтних бригад оперативно реагувати на диверсії чи аварії.

«Ми говоримо про роботу єдиної системи подачі тепла і гарячої води, яка буде працювати одночасно завдяки котельням, які функціонують на традиційному паливі, зокрема, газі, так і котельням, які працюватимуть на альтернативних видах палива. У випадку відсутності газу взагалі – ця мережа зможе оперативно перенаправити тепло, яке виробляється з котелень на альтернативному паливі, в інші мікрорайони міста чи бюджетні установи», – зазначає Сергій Надал.

Першочергово будуть отримувати гарячу воду і тепло усі медичні заклади міста. Також визначили перелік чергових закладів дошкільної освіти, які на випадок відсутності газу, працюватимуть у Тернополі. Це дозволить забезпечити необхідну кількість місць для дітей, батьки яких будуть змушені працювати.

Також запланували ще ряд зустрічей з керівниками обслуговуючих підприємств щодо плану дій у випадку надзвичайної ситуації, коли відсутні вода, електроенергія, тепло чи газ.

До слова, наразі на Тернопільщині є 400 котелень, які працюють на альтернативних видах палива.

На випадок, якщо в умовах війни буде припинене постачання води, електроенергії або газу, забезпечують у першу чергу бюджетні установи, наприклад, лікарні, засобами автономного живлення, в тому числі, за допомогою міжнародних донорів.

На 1 вересня на об’єктах соціально-культурного призначення встановлено 230 генераторів, які забезпечують автономне електроживлення об’єктів. 

Нагадаємо, що прийнятий Верховною Радою законопроєкт щодо заборони підвищувати тарифи на газ, опалення та гарячу воду під час війни підписав також президент Володимир Зеленський. 

Тарифи на газ на опалювальний сезон 2022/2023 р для населення залишилися без змін – 7, 96 грн/куб.м. Тариф діятиме до кінця квітня 2023 року.

 Читайте також:

Тернопільщина завершує підготовку до нового опалювального сезону

Як вплинула війна на нарахування субсидії і кому варто звернутися повторно? Пояснюємо

Чи зміниться у вересні розмір пенсій і які будуть тарифи на комуналку

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)

keyboard_arrow_up